ПРЕМИНУО РИЧАРД ХОЛБРУК-Балкански дани Ричарда Холбрука

Предговор, Душан Нонковић-уредник Гласа Дијаспоре:

Ako je Holbruk navodno spasao Banjaluku od hrvatskog napada onda je to činio samo sa ciljem da se ostvari islamska država na teritoriji evrope kao neka vrsta nadoknade za Izrael odnosno da bi amerika kod arapskog sveta stvorila utisak da nije jednostrana protiv interesa arapskog sveta.-Odluke od takvog ranga ne donosi samo jedan čovek već su to rezultati namerno smišljene strategije onih koji iz tog svega crpe ličnu korist a to su na kraju pripadnici Bilderberg grupe poput familije Buš  odnosno onih koji su u stanju svojim kapitalom da izmanipulišu sve pa i samu CIA

Свет

Балкански дани Ричарда Холбрука

 

Чувена фотографија фоторепортера Асошијетед прес-а на којој се види да се Холбрук изуо током договора са ОВК у Јунику јуна 1998. док су припадници ОВК остали обувени (фото архива АП)

БЕОГРАД – “Архитект” Дејтонског мировног споразума Ричард Холбрук на Балкану ће остати упамћен по том документу којим је окончан рат у БиХ, по споразуму којим (ни)је гарантовао амнестију Радовану Караџићу и по улози на Косову – коју најбоље илуструје фотографија на којој разговара са вођама ОВК у Јунику 1998.

Човек који је дипломатску каријеру започео у Вијетнаму 1962, кад је имао само 21 годину, постао је 1995. године помоћник државног секретара за европска питања и одмах се позабавио европским питањем број један у том тренутку – ратом у Босни и Херцеговини.

Од дејтонских преговора важи за најпогоднију особу за “шатл дипломатију”, а касније се нашироко причало о његовом стилу. У Дејтону је, наиме, прво блефовима, а потом претњама, испословао решење по америчкој мери.

Кад су преговори у једном тренутку запали у ћорсокак, спаковао је кофере и претварао се да ће одмах отпутовати кући. Исцепао је документ о подели власти у Босни који се није свиђао Слободану Милошевићу, са поруком да се враћа на почетни амерички став неподељене Босне, да би после две недеље Американци председавали церемонији у којој је Босна остала цела – са два ентитета.

О Дејтонском споразуму написао је и књугу “Како окончати рат“.

Радован Караџић, којем се суди у хашком трибуналу, тврди да му је Холбрук, у име САД и УН, у јулу 1996. гарантовао имунитет пред Трибуналом, ако се повуче из јавног и политичког живота. Такође, тврди да је Холбрук тај споразум постигао са тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем, на састанку у Београду, јула 1996.

Караџићеве тврдње да је постојао споразум са САД према коме је он требало да се повуче из политичког и јавног живота и да „не омета“ спровођење Дејтонског споразума, а да га, заузврат, не гони Хашки трибунал, Холбрук је енергично демантовао. „То је потпуна лаж коју је Караџић годинама ширио преко својих следбеника.“

Холбрук се из дипломатије формално повукао 1996. године и почео, како је рекао, да се бави приватним бизнисом, али га то није спречило да се повремено одазива на позиве председника Клинтона и одлази у нове мисије.

Године 1997, Холбрук је постао специјални изасланик за Кипар и Балкан, а током 1998. и 1999. године као специјални изасланик председника САД Била Клинтона, преговарао је да се окончају оружани сукоби на Косову.

Бивши британски војни аташе у Београду Џон Кросланд сведочио је у Хашком суду фебруара 2007. да су председник САД Бил Клинтон, државни секретар Мадлен Олбрајт и главни преговарач за Косово Ричард Холбрук донели одлуку да мора доћи до промене режима у Србији и да је “ОВК била средство да се то оствари“.

“Од тог тренутка, без обзира на резерве према ОВК које смо могли имати ја и други, то више није било битно. Став који је међународна заједница заузела у Рамбујеу 1999. био је у складу с таквом политиком, рекао је Кросланд.

По сведочењу једног од бивших међународних представника Ослободилачке војске Косова (ОВК) Бардуља Махмутија у Би-Би-Сијевој серији „Пад Милошевића”, Ричард Холбрук је 1998. обећао Албанцима са Косова независну државу за три до пет година, ако следе оно што Америка и Запад траже од њих.

Марта 1999. долетео је у Београд да тадашњем председнику Савезне Републике Југославије Слободану Милошевићу да последњи ултиматум уочи НАТО бомбардовања Југославије.

Претходно, био је у Белом двору и у октобру 1997. са сличним понудама – а та епизода завршена је доласком верификатора ОЕБС-а у јужну покрајину.

Специјални изасланик америчког председника Била Клинтона захтевао је да Косово добије бар статус федералне јединице у оквиру Савезне Републике Југославије. За Милошевића је то био превелик уступак, а за албанске лидере премали добитак. Једино што је Холбрук успео је да се Милошевић први пут сретне са Ибрахимом Руговом. Додуше, без резултата.

У последњем сусрету са Милошевићем пред НАТО бомбардовање, Холбрук је – како је касније причао – питао Милошевића да ли је свестан шта сада следи. Милошевић је, како је испричао Холбрук, хладнокрвно одговорио: “Да, ви ћете нас бомбардовати“.

Својевремено је Холбрук изјавио да би Србија, уколико буде тврдоглава у противљењу независности Косова, могла да остане и без Косова и без Европе.

О самој ситуацији на Косову говорио је у једном интервјуу: “Ми не желимо да Срби буду протерани са Косова. Биће, међутим, много теже да се Срби и Албанци на Косову наведу на мирну сарадњу него што је све оно што чинимо у Босни. Кантонизацију Косова, упркос томе, потпуно одбијамо, јер би она Србији препустила боље делове Косова, а остатак би требало да гледа шта га је снашло“.

Танјуг
објављено: 14/12/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

dragan misic | 14/12/2010 20:27

ne znam da li je ovo istina:1995 godine,hrvatska vojska je došla ,na čelu sa antom gotovinom 23 km pred banja luku.čak su zauzeli neki hidrocentralu,tako da je grad bio bez struje.u tom trenutku vojska republike srpske je bila u rasulu.vesli klark je htio da gotovina zauzme banja luku,ali ričard holburk se usprotivio.ako je ovo istina što sam čuo onda je taj čovjek spasio glavni grad republike srpske i samu republiku.šta bi se desilo da je poslušao klarka???

mike misko | 14/12/2010 21:20

Toliko nerazumem zasto je Ricard moral skinuti cipele a ova majmuna iz OVK nije…

Даниела *** | 14/12/2010 21:20

Прочитала сам негде да је на данашњи дан закључен Дејтонски споразум чији је, један од креатора, Холбрук.

Ако је то истина, има чудне симболике у поклапању ова два догађаја.

У сваком случају, отишао је Богу на истину. Ту нема булдожер дипломатије, ни НАТО машинерије да подрже исту. Само бескрајна љубав и, са њом, правда.

Eine Antwort

  1. Ako je Holbruk navodno spasao Banjaluku od hrvatskog napada onda je to činio samo sa ciljem da se ostvari islamska država na teritoriji evrope kao neka vrsta nadoknade za Izrael odnosno da bi amerika kod arapskog sveta stvorila utisak da nije jednostrana protiv interesa arapskog sveta.-Odluke od takvog ranga ne donosi samo jedan čovek već su to rezultati namerno smišljene strategije onih koji iz tog svega crpe ličnu korist a to su na kraju pripadnici Bilderberg grupe poput familije Buš odnosno onih koji su u stanju svojim kapitalom da izmanipulišu sve pa i samu CIA

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: