PARAĆIN I GORNJI MILANOVAC U POSETI PARTNERIMA IZ NEMAČKE

ZA GD DOSTAVILA D.Stanic

PARAĆIN I GORNJI MILANOVAC U POSETI PARTNERIMA IZ NEMAČKE
Keln, 31. oktobar – 06. novembar 2010.
Geldern, 30. oktobar – 05. novembar 2010.

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Paraćinu, profila finansijski administrator i komercijalista, vratili su se sa svoje sedmodnevne posete partnerskoj školi u Kelnu, u Nemačkoj koja je organizovana u okviru programa ”Partnerstvo na delu” Evropskog pokreta u Srbiji.
Učenici su, između ostalog, imali priliku da predstave svoju zemlju, grad i školu, obiđu privatne kompanije u kojima njihovi nemački vršnjaci obavljaju praksu dva puta nedeljno, posete više muzeja i druge znamenitosti u Kelnu kao i da posete bivšu prestonicu Savezne Republike Nemačke, Bon.
Učenici su prisustvovali ali i aktivno učestvovali na časovima, razmenjivali su iskustva sa svojim novim drugovima i na najadekvatniji način bili ambasadori svoje zemlje.
Učenici i nastavnici se nadaju da su u toku njihovog kratkog boravka uspeli da ostave pozitivan utiska svojim nemačkim partnerima, kao i da će se oni u to lično uveriti na proleće, kada budu došli u povratnu posetu Paraćinu.
I učenici srednje Ekonomsko-trgovačke škole „Knjaz Miloš“ iz Gornjeg Milanovca sa dvoje nastavnika su boravili u sedmodnevnoj, studijskoj poseti partnerskoj školi Berufskolleg Kleve u gradu Geldernu od 30. oktobra do 05. novembra.

U okviru posete, učenici su, zajedno sa svojim kolegama iz nemačke škole, bili na praksi u kompanijama, radili na zajedničkim školskim projektima, upoznali se sa obrazovnim sistemom, ali i obišli gradove Geldern i Keln. Utisci su takođe i više nego pozitivni.
Partnerstva na delu je program koji pomaže srednjim školama u Srbiji u pronalaženju odgovarajuće partnerske škole u Nemačkoj i sufinansiranju inicijalnog sedmodnevnog putovanja u Nemačku.
Program, u kom učestvuje 30 škola, će podržati 24 đaka i 2 nastavnika po školi, kao i direktora škole, da posete Nemačku. Projekat Partnerstvo na delu realizuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GTZ/VET, uz podršku USAID-a preko Instituta za održive zajednice.
Više o projektu možete pogledati ovde.

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: