СРБИ НА КОСОВУ И КОСОВАРСКИ ПОЛИТИЧКИ ЕНТИТЕТ

СРБИ НА КОСОВУ И КОСОВАРСКИ ПОЛИТИЧКИ ЕНТИТЕТ

 

На територији нашег Косова, што захваљујући грешкама српских политичара, што потребама великих сила, настао је један политички ентитет, који је релативно признат као држава, који није члан ОУН, а неће ни бити, будући да ће на све покушаје да се то деси Русија стављати вето.

Унутар тог Косоварског или шћиптарског ентитета живи и један број наших грађана, пре свега Срба, а онда и других који са постојањем тог ентитета нису сагласни.

Веровали или не, таквих има чак и међу Шћиптарима.

Косоварски ентитет је чињеница којој реалност и релативни легитимитет прибављају САД и већи део ЕУ-земаља. Без поменутих Косоварски ентитет не постоји. Те земље су га створиле, оне га могу и поништити или данас-сутра једноставно „пустити низ воду“, ако им тако буде одговарало. Као што су својевремено САД „пустиле низ воду“ Јужни Вијетнам којем су претходно давале легитимитет.

Непаметно је порицати постојање Косоварског ентитета. Непаметније од тога би било давати легитимитет том ентитету упркос чињеници да је настао мимо свих правила међународног права, као креација САД и једног броја западних земаља.

 

То је, између редова, рекао и Међународни суд правде, констатујући да је настанак тог ентитета „посебан случај“, не дајући му, дакле, ни снагу преседана.

 

С обзиром на фактичко стање у односима снага, МСП није ни могао донети другачију одлуку. Тврдња да самопроглашавањем независности тај ентитет није кршио међународно право, може се схватити и овако: да тај „посебан случај“, та креација за потребе САД, креација која личи на банкарски новац постојећи само на папиру, будући да је потпуно релативна и непостојећа, већ и зато није ни могла да било шта чини, па ни да крши међународно право.

Одавно се зна да између права и правде не постоји знак једнакости.

САД имају неписано, али фактичко право да креирају и ентитете попут овог косоварског. То фактичко право има и Русија, па и Кина. И користе га, кад им затреба.

Силе су силе, па се тако и понашају.

 

Шта да раде Срби на Косову, који живе унутар Косоварског ентитета, ма колико тај ентитет не доживљавају, а поготово као своју државу?

Срби на Косову и јесу и нису дијаспора. Баш као што Косоварски ентитет и јесте и није држава.

Срби на Косову, па и други који нису сагласни са постојањем Косоварског ентитета, су грађани Србије, њени држављани. Као такви имају право на пасош Србије, на учествовање на политичким изборима и референдумима, на запошљавање и уопште пословну делатност у Србији.

Али, како да се понашају према институцијама Косоварског ентитета?

Те институције не могу бити потпуно непризнаване ни од стране државе Србије, као што не може бити потпуно непризнавано ни постојање Косоварског ентитета.

Добросуседски, боље рећи: коректни, односи са тим ентитетом су заправо коректни односи са САД, чија је тај ентитет креација.

И на то би тако и требало гледати.

САД од нас неће тражити да тај ентитет признамо као државу. Али ће тражити да признамо постојање те њене креације и да са њом, уз посредовање САД, имамо коректне односе. А слично од нас очекују и наши политички пријатељи: Русија, Кина и други.

Сви би да се тај „посебан случај“ стави ад акта, да се стање на терену заледи и да се око тога више не таласа.

Зато САД неће никакве дијалоге на тему статуса Косова. За њих је тај проблем решен. Косоварски ентитет је њихова држава. Као својевремено Јужни Вијетнам.

 

Што се нас тиче питање статуса је такође решено: Косово је наша територија на којој је стицајем разних околности настала једна политичка креација, један ентитет који ми не признајемо, нити ћемо признавати за државу.

 

Односи са тим ентитетом су заправо односи са САД и њеним савезницима.

 

Евентуално учествовање Срба на предстојећим ванредним изборима у Косоварском ентитету није давање легитимитета том ентитету, него практично понашање наших грађана затечених у специфичним околностима.

У суштини, то је учествовање на америчким изборима, на изборима америчке креације.Уосталом, САД су и инспиратори тих избора. Њих је наложила Хилари Клинтон приликом своје недавне посете Србији и Косоварском ентитету.

Учешћем на тим изборима Срби немају шта да изгубе, а понешто могу и да добију, баш од САД.

 

За наше грађане на Косову је најбитније да могу да учествују на изборима своје државе Србије, која им не би замерила ни када би учествовали на изборима иза којих стоје САД.

На крају крајева, о (не)учествовању на изборима америчке политичке креације, односно Косоварског ентитета косовски Срби би требало да сами одлуче.

Ми, који смо засада партија која намерава да дође на  власт у Србији, сваку одлуку косовских Срба по том питању уважавамо.

Немамо намеру да им попујемо. Нити да их одвраћамо од учествовања, нити да им сугеришемо да учествују.

Само износимо свој став у нади да им може бити од помоћи приликом доношења одлуке.

Драган Атанацковић Теодор

www.apsorg.rs

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: