Sutra, 27. oktobra, je praznik kod nas veoma postovane svetiteljke, prepodobne mati ParaskeveDraga braco i sestre,
Sutra, 27. oktobra, je praznik kod nas veoma postovane svetiteljke, prepodobne mati Paraskeve, u narodu nazvane svete Petke, Petkovace ili Petkovice. Negde ovaj praznik zovu Pejcindan.
Sveta Petka potice iz Grcke, rodjena je nedaleko od Carigrada u 10. veku. Posle smrti roditelja povukla se u okolinu Jerusalima, gde je decenijama vodila podviznicki zivot. Vratila se u rodno mesto pred smrt. Njene mosti su potom odnete u Carigrad, odatle u bugarsko Trnovo, potom je cuvana 125 godina u Beogradu, u crkvi na Kalemegdanu, a od 1641. nalazi se u Rumuniji, u gradu Jasiju.
Bilo je brojnih teza o njenom srpskom poreklu. Ovo je naucno odbacio cuveni istoricar, arhimandrit Ilarion Ruvarac. Ova tvrdnja vaskrsla je i izmedju dva rata, a i danas ima pristalica. Medjutim, za hriscanina poreklo svetitelja uopste nije bitno. Vazni su zivot i podvizi, cuda i sve ono sto ga je ucinilo svetim. Tako je i ovu svetiteljku proslavio njen podviznicki zivot u pustinji, bezbrojna cuda koja je ucinila posle blazenog upokojenja, a cini ih i danas.
U Rumuniji je sveta Petka najslavljenija svetiteljka. Stotine hramova njoj je posveceno. Kult svetiteljke, je takodje rasprostranjen u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji, nesto manje kod Grka i pravoslavnih Albanaca, a kod Rusa veoma malo.
Svetu Petku kod nas posebno postuju zene, obracaju joj se nerotkinje, a i ostale u raznim zivotnim nedacama. Njenim danom smatraju petak, jer je svetiteljka verovatno na taj dan rodjena, otuda joj i ime. Tog dana ne rade odredjene poslove, poste, posecuju crkve i mole se sv. Petki. Sirom Srbije i Vojvodine mnogo je vodica i kapela posveceno majci Paraskevi. Podignute su u znak zahvalnosti za molitvenu pomoc nekom od verujucih. Ta su mesta centri brojnih hodocasca naseg poboznog sveta. Brojni su u rodovi koji danas slave svoju krsnu slavu. Ona se smatra prvom u nizu jesenjih slava.

Sv. Liturgija u Hramu Sv. Save u Hanoveru je u 10 casova. Na Liturgiji ce biti osvecena slavska zita i slavski kolaci. Kolo Srpskih Sestara u Hanoveru proslavice sutra svoju slavu.
Srecan praznik zeli vam
Vas svestenik
o. Milan Pejic

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: