Бити или не бити актуелног режима

Бити или не бити актуелног режима

Аутор: Бошко Обрадовић, Објављено: 23. 10. 2010.

У овом часу очекује се одговор режима по захтеву шест највећих опозиционих медија да се сви ухапшени 10. октобра пусте и бране са слободе. Тренутно је режим на потезу да ли жели да пружи руку народу о чију се већинску вољу оглушио организацијом срамне геј параде и пусти ухапшене да се бране са слободе, кад је већ могао да на слободу пусти осведоченог ратног злочинца и убицу наших војника – Илију Јуришића.

боско

Са којим моралним правом и са које позиције правде малолетницима се продужава притвор на месец дана, преко ноћи доносе нове одредбе законика о кривичном поступку и прети новим насиљем над Србијом, а ратни злочинац се пушта на слободу?

Такође, режим мора да одговори и на пружену руку од стране народа кроз глас шест највећих алтернативних и опозиционих медија који су затражили јавну расправу и нови друштвени договор који би узео у обзир и мишљења маргинализоване и понижене, а већинске Србије која тренутно као да нема свог заступника у медијском и политичком животу. Друштвене тензије треба спуштати, а не подизати, и режим који је најодговорнији за насиље над Србијом 10. октобра мора да се изјасни. Ако не дође до тог преко потребног друштвеног дијалога јасно је да се власт, која је извршила насиље над већинском вољом народа организацијом провокативне геј параде, између ЕУ и сопствене државе и народа определила за ЕУ, и да је за интересе ЕУ спремна да жртвује животе грађана – и полицајаца и демонстраната.

Ми се залажемо за то да се народна воља изрази на медијима и у политичком животу, а не на улици, али – понављамо – режим је на потезу да пружи руку сопственом народу и омогући да се чује другачије мишљење. Притом, што је најважније истаћи, режим сноси главну одговорност за све што се дешава у Србији и ми понављамо захтев за смене надлежних који су претили народу, а на првом месту Слободана Хомена.

Режим је, межутим, очито ушао у ону тоталитарну фазу сличну последњим Милошевићевим годинама на власти, када је изгубио сваки морални легитимитет и почиње да појачава репресију, стављајући у исти кош за хапшења и забране све своје неистомишљенике. То је погрешан пут и што пре мора бити заустављен, а кривци из редова режима који својим изјавама повећавају ионако велике тензије морају поднети оставке.

У Београду, 23. октобра 2010.

Информативна служба Српског сабора Двери

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: