Герилска борба на градским улицама

Komentar na temu dana DN-GD:

Ako neko mora snositi odgovornost za ovo što se desilo na ulicama Beograda onda to nije niko drugi do same vlade Srbije. I to prije svega zbog svog ignoratnog stava  po pitanju potreba naroda koji ih je podigao u vlast prije svega da rešavaju goruće probleme države koji su u interesu naroda. U gladnoj kući je uvek svadja a u gladnoj i punoj nemorala je haos a to je danas Srbija sa ovom vladom na čelu. Vladom koja je slepa i gluva kad je su u pitanju osnovne potrebe naroda kako po pitanju gole egsistencije tako i po pitanju morala. Odkud ovoj vladi ta drskost da ne reaguje na trgovinu organima kidnapovanih, na najnoviju isključuvanja srpskog stanovništva K/M iz telefonske mreže ili sam akt sprečacanja lidera stranaka da dodju na ustoličenje svog patrijarha! Sami ministri vlade nemogu posetiti teritoriju suverene države Srbije-lista je dugačka a nemoral vlade još veći.Sve što im se „namigne“ od tutora spolja spremna je po svaku cenu da sprovede u „delo“ a što je narodu od životne potrebe ignoriše! Vreme je da ode a druga ako bude ista po narod onda mora narod brže reagovati i ispraviti svoju grešku na izborima i to tako sve dok sebi neustoliči vladu koja se u prvom redu brine o narodu koji ju je birao i to sa opipljivim rezultatima. Narod Srbije poseduje dovoljno resursa, prirodnog bogatstva da bi morao i mogao iz sobstvene snage obezbediti visok životni standard svakom poštenom i vrednom državljaninu Srbije. Nema te države zapadne Evrope čiji je državljanin bogatiji po resursima svoje zemlje! Ali sve dok otvaramo svoja vrata širom da nam se svaki vakabund meša u unutrašnje poslove ostaće stanovnik Srbije na „prosjačkom štapu“! Dušan Nonković urednik GD

Тема дана

Герилска борба на градским улицама

Маскирани тинејџери у малим групама упорно су из свих праваца нападали припаднике МУП-а

 

Тролејбус из кога су хулигани истерали возача и гурнули га низ Мекензијеву улицу завршио је код хотела „Славија“ уништивши неколико аутомобила. Срећом није било повређених. (фото Томислав Јањић Политика)

Раштркани у мање групе, хулигани су још од раног јутра осматрали прстенове полицијског обезбеђења око парка Мањеж. Махом тинејџери, мимоилазили су се и размењивали извиђачке информације о пунктовима где је полиција поставила кордоне. Прва велика група вандала која је насрнула на снаге реда окупила се на Славији, на којој је кружни ток био потпуно блокиран бројним и згуснутим кордонима. Већ око 10 часова, док „Парада поноса” још није ни почела, вандали супочели да бацају „молотовљеве коктеле” и каменице на полицију, која је реаговала и потиснула их на Теразије.

Маскирани хулигани су се потом сакупили испред Скупштине Србије и на Булевару краља Александра, где се догодио нови тежак сукоб са полицијом, у току којег је запаљено више контејнера. Демонстранте је око 11.30 часова потиснула жандармерија.

Док је једна група хулигана нападала седиште Демократске странке у Крунској улици, други су у Макензијевој низбрдо гурнули празан трамвај, који се зауставио тек после ударца у бандеру. У међувремену, око поднева, хулигани су поново кренули у напад на Теразијама, преврћући и палећи контејнере, чупајући саобраћајне знакове и изваљујући канте за ђубре. На београдским улицама убрзо су се појавили и џипови Специјалне антитерористичке јединице, којаје потиснула  изгреднике.

Са друге стране фронта, хулигани су се, уз бојне покличе попут „Убиј, убиј педера”, затрчавали ка кордонима који су блокирали приступ Славији на углу Тиршове улицеи Булевара ослобођења, пред Храмом светог Саве. Под кишом каменица, бакљи и „молотовљевих коктела” полиција је на тренутак морала да се повуче ниже ка Славији, где се и даље налазило мноштво њихових колега. Вандали се нису усудили да се даље приближавају и суоче са бројним полицијским снагама. Са пристиглим појачањима, полицајци су потиснули насилнике, који су се склонили у парк испред Храма. Одатле су певали о Косову и довикивали полицајцима да иду тамо, те да ће сви да пођу са њима.

Када се полиција повукла на раније положаје, изгредници су се разишли из парка пред Храмом. Мање групе су се спустиле ка Карађорђевом парку, изнад којег су каменицама и бакљама засипали паркирани, празан полицијски аутомобил „пежо”док није плануо. На безбедној удаљености од запаљених кола, развили су српске заставе и смењивали се у пози за сликање, дижући три прста и вичући „Гори, гори”, „Ајде, експлодирај”. На њихово разочарање, убрзо је стигло ватрогасно возило, које је угасило пламен, мада не пре него што је он у танком млазу потекао испод приватног аутобуса и осталих аутомобила паркираних у низу иза полицијског, претећи да их све потпали и разнесе.

За то време велика група хулигана се низ Булевар краља Александра сливала ка Ташмајданском парку, где су навалили на кордоне који су остали у близини Скупштине Србије. Насилници су стигли до зграде ЈАТ-а, на пет метара од кордона, и бацили неколико каменица из непосредне близине, циљајући испод штитова, у цеванице полицајаца, који су остали мирни. После краћег одмеравања погледима, вандали су се, праћени погрдама најжустријих истомишљеника који су тражили да се крене у тучу, повукли ка улазу у Цркву светог Марка. Одатле су појурили ка Таковској, где је друга велика група већ разбијала стакло на прочељу РТС-а док је сузавац није растерао. Групице које су се завукле у Косовску улицу, изнад Скупштине Србије, покушавале су да се пробију ка Светогорској, где су њихови истомишљеници превртали и палили контејнере све до улаза у Македонску. Изгредници су се одатле повукли после приспећа неколико полицијских „хамера” из улице Кнеза Милоша.

Потиснути из правца Кнез-Михаилове, демонстранти су се у мањим групама између 13 и 14 часова окупљали око Филозофског факултета и у близини Студентског парка. Кордон Жандармерије у то време постављен је на тролејбуској окретници, где су хулигани претходно напали седиште Социјалистичке партије Србије поред Етнографског музеја. На улици код Филолошког факултета изгредници су чупали стубиће, а по Васиној улици правили барикаде од запаљених контејнера.Припадници МУП-а су преко пута Филолошког факултета око 14 сати ухапсили једног од младића који су јуче кружили градом на мотоциклима, за које се сумња да су нападачима јављаликуда се крећу полицијске јединице.

Нереда је у то време било и у околини Обилићевог венца, на Тргу Републике, у Улици царице Милице, Сремској и код палате „Албанија”, а нешто раније и на улазу у Теразијски тунел и Призренску улицу. Полиција је на већини ових локација употребљавала сузавац како би растерала хулигане који су кидисали у групама од неколико десетина младића. Уз псовке и поклике „На децу пуцате, п…е пандурске”, „Идите на Косово”, „Убиј, убиј, убиј педера” и друге поруке, демонстранти су се упорно враћали и поново јуришали на припаднике МУП-а.

Међу бројним новинарима, било је оних којима су насилници претили, а затекли смо и неколико репортерских екипа из иностранства. После бројних мањих обрачуна велики број демонстраната окупио се око Теразијске чесме и на потезу између хотела „Москва” и палате „Албанија”. Разбијено је и неколико прозора на просторијама седишта Демократске странке на Теразијама 3.

Превртане су жардињере, метални сточићи из оближњих пекара и продавница, а после 14 сати полупани су излози на бутицима „Најка” на почетку Кнез-Михаилове улице, „Ђака” у Коларчевој и другим продавницама спортске опреме. У „Најковој” радњи неколико млађих изгредника није ни успело да изађе на улицу када су стигле јаче снаге полиције и привеле их. Осим гардеробе, крадене су и лутке и све што је хулиганима дошло под руку.

Вандали су из Кнез-Михаилове покушали да се пробију до Калемегдана, али су потиснути. После неколико „порција” горког сузавца, нису одолели да се не засладе сладоледом из разбијених фрижидера на улици. Делили су их међусобно али и продавачицама у околним радњама, које су их прихватиле, да ли зато што се и њима пријело нешто слатко или зато што су процениле да није паметно одбијати пријатељски гест помамљене гомиле.

Убрзо после тога из правца Безистана стигао је и градоначелник Драган Ђилас.

– Ово је тужан дан за демолирани Београд. Апелујем на оне који организују догађаје попут „Параде поноса” да не организују манифестације које проузрокују овакве ствари, без обзира на то каква права имају. Истовремено позивам надлежне државне органе да најоштрије санкционишу оне који овакве догађаје користе да уништавају град. Ако се опет све заврши на прекршајним пријавама поново ћемо имати повод да неко демолира Београд – закључио је Ђилас.

Владимир Вукасовић – Никола Белић

———————————————————–

Ђилас: Штета од милион евра

– Штета коју су граду нанели демонстранти износи око милион евра. Ради се о људима који своје неслагање са геј парадом користе као изговор за уништавање града и нереде. Полиција добро обавља посао, али проблем је у томе што су ови људи очигледно добро организовани и тешко их је зауставити. Најважније је да ниједан људски живот до сада није изгубљен – поручио је Ђилас.

објављено: 10/10/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Slobodan Marković | 11.10.2010. 09:49

Hiljadu učesnika “ Gay parade“ su manje opasni od hiljade razularenih mladih huligana ( koji su očigledno izmanipulisani pisanjem i raznim izjavama u sredstvima javnog informisanja ) koji se godinama iživljavaju pre, za vreme i posle raznih sportskih i drugih događaja. Mislim da je krajnje vreme da ova ili bilo koja druga buduća vlast stavi tačku na ovakve događaje koji su sramoti za svakog normalnog i civilizovanog čoveka.

Whatever C | 11.10.2010. 10:05

Да ли се Ђилас сећа кад је он на сајму запошљавања 2 априла, 2008 године напао човека и претио му да ће га уништити само зато што га је питао откуд му право да се у предизборној кампањи појави на сајму запошљавања а не тражи посао? Да ли се сећа када је његово обезбеђење у предизборној кампањи те исте године испребијало једног човека само зато што је Ђиласу рекао да је лопов? Све је то видело макар две десетине новинара, сниматеља и фоторепортера и нико није објавио! Председник државе је бранио свог кандидата за градоначелника. Зашто?
ДА ЛИ ЈЕ ХУЛИГАН ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА запитају ли се Београђани икада?
Није ми јасно чему се ви у Србији уопште чудите и шта то ви осуђујете. Сами сте бирали…….А сад вам крива та деца ….. Шта сте им дали за пример?

isidora krunic | 11.10.2010. 10:08

Veoma provokativno deluje ime pod kojim paradira populacija drugacijih. Biti ponosan na svoje seksualno opredeljenje, zasto?Ali biti ponosan na svoje uspehe u skoli, na fakultetu, nauci ili sportu i to pokazati, to bih razumela, ali takvi nisu zanimljivi domacoj vlasti, koja zeli da ostane vlast bez obzira na cenu a ni naprednoj Evropi. Zar je ispit ulaska u EU uspesnost Parade? Kada bismo samo malo zastali i promislili pred kakva nas sve iskusenja stavljaju…Svugde u svetu svakodnevno neko demonstrira..ali time se ne bavi Statet Departmant, vec ce se baviti Beogradom i tom populacijom. Ali oni nisu demonstrirali kako bi pokazali da su ugrozeni, vec su paradirali jer su ponosni zbog svoje sexualne orijentacije. Ne razumem, cemu sve to? Ne razumem ni zasto ostali pridaju tome znacaj. Ali su ova vlast i mediji toliko agresivno prisli svemu tome svakodnevnom pricom o predstojecem dogadjju, no bolje misliti o tome nego o mleku, hlebu ili luksuzu kakav su postali pozoriste i knjiga.Tuzno

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: