Парада завршена, низ озбиљних инцидената у центру Београда

Друштво

Парада завршена, низ озбиљних инцидената у центру Београда

„Парада поноса“ протекла и завршена мирно. По завршетку параде почели жестоки окршаји полиције и противника параде на Тргу Николе Пашића, код храма Светог Саве, у Земуну, а најжешће је било на Теразијама. Каменицама и молотовљевим коктелима нападнуто седиште ДС у Крунској улици чији је један део запаљен. Један теже и преко 70 повређених полицајаца и двадесетак повређених цивила. МУП: преко 100 ухапшених. Велика материјална штета, уништена возила ГСБ, демонстранти пљачкали продавнице у Кнез Михаиловој.

Борна кола и жандармерија потискују противнике параде поноса са Теразија ка Кнез Михаиловој улици, Београд, 10.10.2010. око 13.00 часова (фото АФП)

„Парада поноса” у којој је учествовало више од 1.000 припадника геј и лезбијских покрета завршена је у београдском Парку „Мањеж”, у присуству министра за људска и мањинска права Светозара Чиплића, представника ДС и ЛДП-а, невладиних иницијатива и Европске уније.

Скуп је отворио шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер који је казао да је ово дан који се чекао девет година.

Дежер је пре почетка скупа новинарима изјавио да је реч о веома важној манифестацији и подсетио да Србија има добро законодавство у погледу заштите људских права, и права на верско и сексулано опредељење.

„Битно је да људи могу да живе са тим правима и вредностима”, рекао је Дежер и истакао да је Парада поноса значајна и као показатељ да друштво одбацује насиље.

У парку „Мањеж” непосредно пред почетак Параде поноса окупили су се учесници, активисти, представници политичког живота Србије и међународних организација и институција.

Десило се више сукоба противника Параде поноса и полиције у ширем центру Београда, у којима је према незваницним проценама извештаца више десетина особа повређено, међу њима и више полицајаца, а више десетина демонстраната је приведено.

На Теразијама су око 12.15 демонстранти који су ту стајали, скандирали и довикивали увреде, почели да бацају на полицију камење, петарде, „топовске ударе”… Извештач Бете јавио је да је више полицајаца погођено каменом у главу.

Хулигани су потиснути до почетка Кнез Михајлове, а кордон полиције стоји на Теразијама. Према полицајцима све време лете каменице, саобраћајни знаци, канте за ђубре… На осталим локацијама око 12.40 било је напето, али без већих сукоба.

Сукоби су почели око 10.00 на Славији, потом на Теразијама, где су први пут камењем нападнути полицајци. Хулигани су се прегруписали испред Дома скупштине Србије и потом у Булевару краља Александра где се десио први већи сукоб.

На кордон интервентне бригаде полетеле су крупне каменице, флаше, запаљено је више контејнера, а демонстранте је успела да потисне жадармерија која је интервенисалва око 11.30.

Око поднева су се хулигани разишли да би се 20 минута касније појавили у Крунској, где су каменицама засули седиште Демократске странке и полицију која је обезбеђивала зграду.

Убрзо је стигло полицијско појачање која је интервенисала. На месту сукоба осећа се снажан непријатан мирис и види се црни дим из мање зграде у дворишту у коме су просторије ДС-а.

Хулигани су из Крунске потиснути у правцу Каленићеве пијаце.

Студио Б је јавио да су у Мекензијевој, у близини Славије, демонстранти гурнули тролејбус низ улицу и да је возило ударило у бандеру. Сукобе на свим локацијама су, поред новинара, из непосредне близине пратили и радознали грађани.

Лидер ЛДП- а Чедомир Јовановић, рекао је да је ово један од најнесрећнијих дана у његовом животу истичући да никада није прошао кроз Београд који је тако празан и под кордонима полиције.

Јовановић је додао да је дошао као човек који жели да живи у Србији у коме су разлике међу људима саме по себи део начина живота, који нас чини само другачијим, а а не противницима.

Према његовим речима, најмање су криви они који данас у хордама по улицама хватају учеснике параде, већ је криво друштво које нема институције способне за давање оног одговора који је Србији данас потребан.

„Овако се не иде у Европу” рекао је Јовановић.

Сукоби са полицијом код Скупштине и Зеленог венца

Противници Параде поноса гађали су жандармерију каменицама на Тргу Николе Пашића, јавља репортер ФоНета са лица места.

Они су дошли до Трга Николе Пашића и почели каменицама да гађају жандармерију, која је покушала да их потисне од зграде Дома Народне скупштине Србије.

Из правца Скупштине града Београда пристигле су нове снаге жандармерије које су противнике Параде поноса успеле да задрже на углу Таковске улице и Кнеза Милоша.

На аутобуској станици на Зеленом венцу дошло је до сукоба противника Параде поноса и полиције.

Група изгредника гађала је каменицама полицију, која је била расппоређена у два кордона.

Изгредници су скандирали „краљевина Србија, идите на Косово”.

Полиција је почела да потискује групу изгредника ка Бранковом мосту.

Полиција развози учеснике скупа

Полиција је почела појединачно да развози учеснике данашње Параде поноса са скупа у Студентском културном центру.

Како су јавили извештачи агенције Бета, колона полицијских возила почела је да по локацијама развози учеснике скупа.

У нередима 90 повређених и причињена материјална штета

У нередима које су у Београду изазвали противници одржавања Параде поноса, на чијој мети су били углавном припадници МУП-а, повређено је више око 90 особа, а у центру града је причињена материјална штета на више објеката.

У сукобима је повређено 80 полицајаца и десетак цивила, а два полицајца су задобила теже повреде, речено је Танјугу у МУП-у.

У Ургентном центру указана је током пре поднева помоћ за 57 повређених, међу њима 50 полицајаца, а око 14 часова на пријемном одељењу лекарску помоћ чекало је десетак припадника МУП-а, који се углавном жале на повреде екстремитета и главе које су задобили од каменица.

Лекарске екипе су добро организоване и на самом улазу дочекују друге повређене у нередима.

Возила Хитне помоћи пристижу у Ургентни центар на десетак минута са новим повређеним особама.

Нападнуте просторије ДС у Крунској улици

Противници Параде поноса напали су  негде после 12 часова каменицама и молотовљевим коктелима зграду у Крунској улици у којој се налази седиште Демократске странке. На снимцима Студија Б види се пожар који је захватио двориште и гаражу зграде у којој по речима портпарола ДС Јелене Триван има запослених. Ватрогасци интервенишу, повређених нема.

Министар одбране Драган Шутановац је за Студио Б овим поводом изјавио – „Ово нема више никакве везе са „парадом поноса“ ово су изливи мржње какви нису виђени на улицама Београда“.

Шутановац: Незапамћен излив мржње

Министар одбране Србије Драган Шутановац означио је данас напад изгредника на седиште Демократске странке као незапамћен излив мржње, који нема никакве везе са Парадом поноса.

Шутановац је оценио да то није био атак на зграду, већ на животе људи и захвалио полицији и ватрогасцима на правовременој и пожртвованој интервенцији.

Он је, у изјави Студију Б, изразио очекивање да ће правосудни органи правовремено открити и процесуирати актере овог инцидента и „сместити их тамо где им је место”.

Чиплић: Важан дан за слободу у Србији

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић изјавио је обраћајући се учесницима Параде поноса да је данашњи дан важан за слободу у Србији и да сви грађани имају право да искажу своју слободу.

„Овде смо да бисмо показали да не постоји ниједан проблем због којег било који грађанин Србије не може да буде слободан и искаже своју слободу”, рекао је Чиплић који је дочекан звиждуцима и негодовањем дела присутних учесника параде.

Обраћајући се окупљенима шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да је на Параду поноса дошао као грађанин и као званичник да пружи подршку борби за људска права и на право на различитост.

„Чуо сам за протесте противника параде и моја порука је да је најбитније да све прође без проблема и сукоба”, рекао је Дежер новинарима окупљеним у парку Мањеж.

Зорић: Тражићемо најстрожије казне за све изгреднике

Тужилаштво и полиција ће, поред већ ухапшених особа, идентификовати сва лица која су правила нереде и нападала полицајце и грађане у Београду, изјавио је данас Танјугу портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић и поручио да „нико није јачи од државе”.

„Видео камере су забележиле све критичне догађаје и видео снимци насиља ће бити коришћени као доказ у кривичном поступку које ће Тужилаштво иницирати”, нагласио је Зорић у изјави Танјугу и истакао да ће Тужилаштво сигурно тражити најстрожије казне.

Он је подсетио да је за напад на овлашћено службено лице, као и вршење нереда на јавном скупу, пооштреном казненом политиком запрећена казна затвора до осам година.

„Тужилаштво има уставну и законску обавезу да заштити све грађане Србије”, казао је Зорић, истичући да ће правни поредак Републике Србије, спокојство грађана и јавни ред и мир бити заштићени.

МУП: Стабилизација стања на улицама Београда

После вишечасовних инцидената и сукоба противника Параде поноса и изгредника са полицијом и жандармеријом, ситуација у Београду се стабилизује, речено је Танјугу у МУП-у Србије нешто после 15 часова.

Око 15 сати улице у самом центру Београда и на Студентском тргу су празне, без изгредника.

Полиција, како се наводи, обезбеђује све значајније објекте у граду, укључујући и амбасаде Холандије, Француске, Словеније и Аустрије.

Репортери Танјуга су јавили да мање групе хулигана понегде још дивљају, разбијени су излози две продавнице спортске опреме, „Ђак” на Теразијама и „Нике” у Палати Албаније из којих хулигани износе робу.

На коловозима и тротоарима је пуно камења, флаша, конзерви, разбијених жардињера, као и разлупаних аутобуских стајалишта.

Агенције, Политика Online
објављено: 10/10/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Nenad s | 10.10.2010. 17:55

Da li nekome ovo lici na grcku? Mislim da drzava treba ostro i brutalno da reaguje na ovakve ispade jer stvarno je vise dosta drndanja na ovim prostorima.

Matija Soskic | 10.10.2010. 18:30

Ova parada pokazuje koliko je Srbija daleko od ostatka Evrope i sveta i kolio dugo vremena ce proci da se prihvate norme civilizovanog ponasanja. Ako je po Ustavu pravo na seksualnu orijentaciju zagarantovano, ko daje pravo huliganima da sprecavaju ljude da to svoje pravo koriste?

Ђуро Пракљача | 10.10.2010. 18:44

Управо то се и десило што су организатори и заговорници параде желели и планирали, да се Срби и Србија прикажу дивљи и недемократски.
Нити организатори параде срамоте (они то називају „поносом“) нити хулигани, који су правили неред и разбијали, не желе добро Србима и Србији.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: