Основана Православна епископска конференција Аустрије

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕДЊОЕВРОПСКЕ

8. октобар 2010.

Посетите наш нови портал на немачком

са вестима из целе СПЦ:

www.sok-aktuell.org

Основана Православна епископска конференција Аустрије

 

Њ.П. Епископ Г. Констанин (други с лева) са Њ.В. Митрополитом Г. Михаилом (трећи с лева) и другим архијерејима на оснивању Епископске конференције Аустрије.

 

(БЕЧ) У седишту Митрополије аустријске Васељенске Патријаршије у Бечу основана је данас Православна епископска конференција Аустрије. Ово оснивање у складу је са одлукама четврте Предсаборске свеправославне конференције одржане 2009. у Шамбезију у Швајцарској. Аналогне епископске конференције основане су 27. фебруара и 4. марта ове године у Немачкој и Швајцарској.

 

Конференцијом по својој позицији, а у складу са одлукама из Шамбезија, председава Митрополит аустријски Михаило (Стаикос), представник Васељенске патријаршије. О осталим функцијама у оквиру Епископске конференције договараће се на следећој седници Конференције, заказаној за трећи дан Васкрса 2011. године.

 

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин (Ђокић) рекао је да је оснивање Епископске конференције у Аустрији, којој припадају Васељенска, Антиохијска, Руска, Српска, Румунска, Бугарска и Грузијска патријаршија веома значајно. Високопреосвећени Митрополит Михаило (Стаикос) из Васељенске патријаршије нагласио је да православни морају да говоре јединствено ако желе да «снажно и чујно» сведоче и да од себе одагнају сумње да су нејединствени и да међу њима постоје национализми, наводи агенција «Катпрес».

 

Тачан број православних у Аустрији је споран. Статистике и процене варирају од 179.000 до 500.000 верника. Епархија средњоевропска Српске Православне Цркве која представља бројно најзначајнију православну Епархију у Аустрији има у овој земљи 15 црквених општина у којима дела 20 свештеника и два ђакона. Тренутно се преговара о предаји једног римокатоличког храма у руке Српској Православној Цркви у Бечу.

 

 

 

 

Информативна служба

Српске православне епархије средњоевропске

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

Obere Dorfstraße 12

D-31137 Hildesheim-Himmelsthür

SOKAKTUELL@aol.com

www.sok-aktuell.org

www.eparhija-srednjoevropska.org

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: