БУДУЋНОСТ СРБИЈАНСКОГ СЕЛА – БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

БУДУЋНОСТ СРБИЈАНСКОГ СЕЛА – БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

Пише: Драган Атанацковић Теодор, социолог и антропопсихолог, иницијатор оснивања АНТИПОЛИТИЧАРСКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ – УСТАНАК, једине преостале наде да ће Србија не само имати опозицију, него и коначно добити власт која ће моћи да Србију извуче из хаоса и грађанима омогући пристојан живот

У Новом Саду, у Конгресном центру МАСТЕР 29.септембра је одржана 3. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕКОТУРИЗМА у организацији Националне асоцијације за екотуризам, односно председника ИО те Асоцијације господина Радомира Јовелића Вишерова.

Покровитељ ове, треће по реду, конференције је била АГРОБАНКА, која има и логичан интерес да се у најскоријој будућности укључи у токове развоја еко и сеоског туризма у Србији.

На тој Конференцији сам био присутан као гост. Када сам добио реч, наступио сам у име АСОЦИЈАЦИЈЕ ЕКСПЕРАТА – СОЦИЈАЛНА АКЦИЈА, али и у име АНТИПОЛИТИЧАРСКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ – УСТАНАК, стратешког партнера ове Асоцијације, која је резултат нове политичке опције, опције активног антиполитичарства.

Конференцији је присуствовало око педесетак експерата из области еко и руралног, односно сеоског туризма.

Један од њих, господин Бранислав Бајагић, експерт за сеоски туризам (СТ), који 25 година узалуд покушава да га чују глуви (читај: политичари) је, често праћен аплаузом, на јасан и конкретан начин изложио своју визију о развоју СТ у Србији и на недвосмислен начин показао да је та визија остварљива у најскоријој будућности.

Главна препрека за остварење те, као и визија везаних за екотуризам су тзв. надлежни, односно политичари, и то не само они на власти, него и они „опозициони“, који такође не показују интересовање, нити имају слуха за оно што ће у најскоријој будућности Србији бити основа за опоравак и развој.

Ту чињеницу је посебно истакао г. Бајагић, а провејавала је и кроз излагање осталих експерата.

Након што сам се представио и поздравио скуп, и констатовао да му не присуствује нико од „надлежних“, почев од актуелног министра за туризам, поставио сам присутним експертима питање:

„Шта мислите, када ће надлежни у Србији бити заинтересовани за реализацију ваших изводљивих и Србији евидентно корисних пројеката?“

Присутни су слегали раменима, јер сва искуства им говоре да се то вероватно неће десити никад.

А ја сам одговорио на сопствено питање:

„Онда када надлежни постанете ви!“

Ова изјава је пропраћена повицима слагања и спонтаним аплаузом, што ми је било драго, не толико из разлога сујете, колико због тога што ето и међу зналцима сазрева свест да од властољубивих дилетаната, политичара, нема вајде и да се и сами морају укључити у политику, постајати министри и други органи власти, ако хоће да реализују своје замисли.

Д.А.Теодор, иницијатор оснивања АНТИПОЛИТИЧАРСКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ –

УСТАНАК, говори на 3. МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕКОТУРИЗМА

На Михољдан, 12. октобра, партија у оснивању, АНТИПОЛИТИЧАРСКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ – УСТАНАК ће у аранђеловачком етно селу „Брестови и визија“, са почетком у 19 сати, имати своју прву јавну промоцију под називом: ПОЧЕТАК УСТАНКА ПРОТИВ КАБАДАХИЈА.

Скупу ће, поред оснивачког језгра партије, присуствовати и експерти за сеоски туризам и пољопривреду, те неискоришћене а реалне шансе за опоравак и развој Србије.

Том приликом ћемо изнети и нашу конкретну и потпуно остварљиву визију скоре будућности србијанског села.

Показаћемо да ће и како ће српски сељак, а и сељаци других нација који живе у Србији, у најскорије време постати предузетник са свим могућностима, правима и обавезама које такав статус собом носи.

Будућност србијанског села, и Србије уопште, је у прехрамбено-туристичком предузетништву.

Преко осамдесет посто територије Србије је рурална средина, у њој обитава 55 одсто укупне србијанске популације, а еко и рурални, односно сеоски туризам је привредна грана која и у развијеном свету бележи успон.

Само непаметни и опседнути свакаквим идеологијама и „парадама“ то не виде и вуку Србију у задуживање, прљаву индустрију и банкрот.

Ми видимо и сигурни смо да ће у најскорије време прогледати и апсолутна већина народа у Србији и подржати наш реалан план и начин да опоравимо и развијамо Србију.

Ми нисмо скупина идеалиста, занесењака, разочараних петооктобараца. Ми смо зналци и предузетници. Они који имају не само право, него и обавезу да сутра управљају Србијом. За своје, за добро апсолутне већине народа у Србији и Срба у расејању.

То право ћемо искористити и ту обавезу извршити чим нам на, даће Бог: ванредним изборима, тренутно обезнађени народ, коме ми будимо, и то основану, наду, својим гласовима да легитимитет.

Буђење наде у Матици отвара могућност да и наши људи у расејању ведрије гледају у будућност. Ближи се време када ће са поносом у гласу моћи да кажу да су из Србије.

Зато и нашу Дијаспору позивамо да узме учешћа у предстојећем устајању Матице и да да свој прилог њеном опоравку и развоју.

Што се нас тиче, Дијаспора је не само претходница Србије у развијеном свету, него и њен стратешки партнер, који ће када ми будемо добили мандат да управљамо Србијом, преко специјалног држављанства, моћи да узме учешћа, не само у привредном, него  и у политичком животу Србије, укључујући и право учешћа на изборима.

Ово специјално држављанство ће добити сви они који дају материјални, радни и интелектуални допринос опоравку и развоју у очајно стање доведене Матице.

www.apsorg.rs

d.a.teodor@gmail.com

apsorgrs@gmail.com

Eine Antwort

 1. Више од десет година како настојимо да скренемо пажњу, баш на ово, што сте напред навели, али узалуд. Апели појединца, па ни грађанских политичких странака и партија су узалудни, ако се нација још дуго налази у правом ћорсокаку. Опоравак села и његова ревитализација није могућа без опште стратегије, коју ће поштовати свако. А тога нема. Све се своди на појединачне апеле и кампању. У врховима институција које се баве селом и пољопривредом не седе стручњаци, већ подобна лица обично без праве квалификације. Појединци су на тим функцијама вечити и „руководе“ и када се, најчешће, губи, а не замењују се после неуспеха.
  Онима којима је кренуло имају своју политику и стратегију и нису заинтересовани за оптшту концепцију развоја пољопривреде. Најгоре од решења је што се договорено не поштује, па је произвођач најчешће тај који губи. Несређено тржиште, не производи се за познатог купца, јер најчешће нема уговарања у производњи. Инокосан произвођач је несигуран за улагање, а то се сада подстиче, занемарују се мали пројекти. Расподела средстава(вештачко гноиво) намењена за производњу, задњи пут, била је потпуно смешна.
  Да би се пољопривреда и село опоравило потребно је градити и то мање прерађивачке погоне производа с њиве, како би произвођач у време када не може радити у њиви, могао наћи допунско запослење, али у погону који му је у близини. Нико и никоме не надокнађује неискоришћено време, а људи са села, без своје кривице га имају веома много, а од пољопривреде, посебно на малим газдинствима тешко могу да преживе. Зато је потребно обезбедити, на руралним подручјима, да се становништво лакше запосли и ради онај посао којег зна радити. На тај би се начин смањио одлазак продуктивног радника у градове, а градско незапослено становништво би лакше дошло до посла. Али, само под условом да се побољша стандард живота на селу и приближи градском, а да нико не буде сирома.
  Потпуно се слажем са концепцијом потребе ревитализације села и оживљавање производње за себе и за тржиште. Посебно треба осмислити све врсте пружања услуга и борити се да што већи број људи долази у село и да се у њему пријатно осећа, а и да ту остави нопвац за ту услугу, са којим ће располагати људи са села, а да им градови то не отимају.
  Конкурси и разни позиви обично нису доступни људима са села, јер је општина укинула органе по селима да би задржала неплодну администрацију да „ради и заради“, колико заради, али даље од села.
  На крају, треба да нам је јасно, ако неко не осећа да и сам треба да мења своје стање – нико други му не може помоћи. А најчешће је баш тако.

  Поздрав, М.М.Марковић, Сопот

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: