Аутомобил „Тесла роадстер” данас у Београду

Аутомобил „Тесла роадстер” данас у Београду

БЕОГРАД – Први аутомобил на електричну енергију „Тесла роудстер” стиже данас у Београд, у оквиру промотивне турнеје која је почела 16. септембра у немачком граду Есену, а завршиће се 28. септембра у Истанбулу.

Мали електрични спортски аутомобил напуниће специјалне батерије испред Скупштине града, на посебним уређајима које је Електродистрибуција Београд (ЕДБ) добила од немачке компаније RWE, која је и иницијатор ове турнеје, саопштио је ЕДБ.

Захваљујући ЈП Електропривреда Србије, Београд се нашао на рути која повезује 18 европских престоница културе, од Есена до Истанбула. После Београда, електромобил наставља пут за Ниш.

ЕПС је успео да са компанијом RWE договори да се станица за пуњење постави у Београду и Нишу, са идејом да два српска града буду међу станицама на турнеји аутомобила који носи име нашег највећег научника Николе Тесле, истакнуто је у саопштењу.

У периоду од 16. до 28. септембра, „Тесла роудстер” треба да пређе око 4.000 километара, а његове станице су и Франкфурт на Мајни, Штутгарт, Аугзбург и Минхен у Немачкој, Салцбург и Клагенфурт у Аустрији, Балатон и Будимпешта у Мађарској, Љубљана у Словенији, Ријека и Загреб у Хрватској, Скопље у Македонији, Софија и Пловдив у Бугарској и Едирне у Турској.

Организатор турнеје и власник електромобила, немачка енергетска компанија RWE, бави се производњом, дистрибуцијом, продајом и снабдевањем електричном енергијом и плином.

„Тесла роудстер” је једини аутомобил на свету који обезбеђује врхунске перформансе без емисије издувних гасова – не користи бензин, пуни се на специјалним електричним уређајима, убрзање до 100 километара постиже за четири секунде и може да пређе 380 километара без додатног пуњења.

У склопу припрема за представљање „Тесла роудстера”, екипа ЕДБ је јуче положила кабл за напајање, поставила темеље, монтирала и повезала специјални уређај за пуњење овог аутомобила.

Куриозитет је да је бетонски темељ, на који је положен електро-пуњач за „Тесла роудстер”, тежак више од 150 килограма, па је за његово полагање било ангажовано и специјално возило, наведено је у саопштењу.

У Немачкој и другим ЕУ земаљама RWE је инсталирао више од хиљаду пунионица. Цена „Тесле” је око 130.000 евра, али се са развојем батерија очекује и знатно појефтињење ових аутомобила

Танјуг
објављено: 25/09/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Jovan Jovanovic | 25.09.2010. 16:24

Ma ddomet mu je okej. I neki benzinski automobili manji ne mogu da predju vise od 350km sa punim rezervoarom. Problem je sa ovim elektricnim autom sto mu treba barem 5 sati da mu se napune baterije… Pa vi sada preracunajte koliko mu vremena treba da predje put od 500km?

Аскурђел Ђ. | 25.09.2010. 16:49

@Јован Јовановић. То је удаљеност од Ниша до Суботице или БГ-СУ-БГ. Прва варијанта, док завршаваш посао ауто се напуни, а друга без пуњења.

mali problem | 25.09.2010. 18:45

Postoji vec elektro-automobil koji moze da predje i preko 500 km. Jedino je problem posle voznje namotati kabel…

Eine Antwort

  1. POGLEDAJ KOMENTAR, KLIKNI:

    # http://www.apsorg.rs

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: