MASKA – autor, Milka Vukić Vujnović

MASKA

Ko si ti? Sto stois u mom ogledalu? Slobodno izadji, sedi. Imas i krevet da se odmoris. Cini mi se da si bolesna, preumorna, uplasena, zaboravljena, mozda i povredjena…
Ne shvatam te. Otvaras  usta, glas ne ispustas. Cudno me gledas. Rugas li mi se?
Ne znam sto da ti kazem. Da li nesto trebas? Pomoci cu ti ako mogu.
Ako zelis drustvo, plasim se da bih te razocarala…
Mozda zelis prijatelja? Kazi, kazi slobodno. Znam ja kako je tesko pronaci pravog prijatelja. Ponekad pomislim i da sam ga dobila. Cim pruzim ruku prema njemu on nestane.
Verovatno je neki problem u meni. Mozda su kratko cekali, ili se previse brzo uverili da su naisli na pogresnu osobu.  Da, da imam ja prijatelje. Imam ih….
Svi su o onom kompjuteru. Ponekad se plasim da im ne dosadi sedeti u toj elektronskoj memoriji. Moze i viris da mi ih odnese.
Danas se lako prijatelji  izgube.
Ako si neprijatelj i to je u redu. Mislim da ih nemam. Ne znam da ih zaradim. Pokazi mi put do tog polazista. Bolje je i njih imati nego biti sam.
Ako naucim mrzeti, mozda ce me mrznja spasiti…. Ah, da, nemam ni koga voleti….

Hej, stvarno, verovatno ti ne razumes moj jezik. Ja se bas raspricala…
Pokusaj koju rec na nemackom, engleskom ili spanskom.  Mozda uspemo da se razumemo.
Pokusaj molim te kineski, svedski ili vanzemaljski… mozes i svoj jezik. Daj progovori bilo koim jezikom samo da ti cujem glas. Moze i mimika.

Plasis me! Makni se iz mog ogledala. Uradi to sto hoces. Pokazi mi zasto si tu.
Zelis li me muciti, tu sam. Spremno cekam, necu se ni beraniti. To sam davno naucila, ne trebas mi objasnjavati pravila.
Ako si prijateljski usla da li si sigurna da nisi pogresila adresu… mozda samo sobu?
Molim te, izjasni se, uradi sto zelis. Tvoja nema prisutnost bas me uznemirava, sad i plasi.

Nemoj me samo u snu dirati.  Necu znati da li sam slobodna, mogla bih jos pomisliti da sam ziva.
Masko iz ogledala, smiluj mi se!?  Pomeri se…

Eine Antwort

 1. Може бити да сви гледамо у крово огледало. Ево малог доказа:

  НОВО ИСЧИТАВАЊЕ ИСТОРИЈЕ – ГЛЕДАНО У КРИВОМ ОГЛЕДАЛУ

  Као и у сва времена великих ломова, тако, и сада, када се ти ломови још догађају, а „победник“ подвио реп, долази до великог притиска „мрачних сила“, које се још нису дефинисале као силе, али настоје да се прошлост брише. А да би се то догодило, потребно је извршити ревизују прошлости, прилагођавајући то садашњем времену.
  Покретач је Неонацизам – фашизам, дубоко укорењен у центру њиховог настајања, који настоје да докажу, како је све измишљено у вези догађаја у Другом светском рату и, понудиће се, једно ново гледање на ту прошлост, где жртва треба свега да се одрекне, и призна, да није била жртва, а злочинац мирно наметне своју лажну и искривљену слику историје, ради лажног измирења.
  Ангажован је велики новац, да се лажима и кривотворењем, докаже да оно што се догодило и није се догодило. „То сте све ви измисли“. А догодило се онако како нам то, добро плаћени, новоисторичари, с једностраним погледом, то намећу и кажу: „Да је то права историја“, па ће се свим народима испрати мозак, да би заборавили прошлост. Ствараће се историја вештачке творевине и биће наметнута свима, а творци тога, који би, требали да се тога стиде и они ту прошлост забораве, а посебно да учини и онај ко их, оправдано, оптужује и тражи правду, која никада није задовољена.
  Управо, баш ова збивања откривају право лице будуће „праведне“ заједнице, „равноправних“ народа Европе, где се једно нуди, а сасвим се друго уграђује и ствара.
  Извршиће се „праведна“ ревизија и даље прошлости, да би се додворили Турцима, који су велики савезници у НАТО алијанси и теже да буду део ЕУ, где ће Централне силе Европе, сада наћи вернијег савезника и заједнички покушати да се наметну осталима, како би омогућили да се изврши ревизија Балканских и оба Светска рата, како би се дошло до „помирења“, и створили услови, да се губитници тих ратова, претворе у добитнике, изврши ново прекрајање историје и од победника у тим ратовима, наплати све оно што су изгубили. Зато им је потребан сукоб којег стварају међу балканским народима, па њих оптужују да су кривци за то, да би се креатори такве срамне политике заштитили властите одговорности за наметнути сепаратизан на овим просторима.
  Посебно се настоји извршити ревизија Другог светског рата, јер се исти и није докрајчио Део победника у том рату проузео је циљеве „поражених“ и наставио тамо где су они стали. А циљи су им се потпуно поклопили.
  Као и у сва прошла времена, а посебно у време Средњег века, када су се на ломачи нашли сви мудри потези људи тог времена, Тако нас садашње време на то подсећа.
  Кројачи новог времена и поретка, да би избрисали прошлост, а која их оптужује, биће спремни да попале и поруше библиотеке света у којима су депоноване књиге прошсти, да би доказали, како с њима свет настаје. Па је немцима ратни циљ, у бомбародвању Београда 1941. била Народна библиотека.
  Свестан сам да ово моје гледање неће угледати дана јер је све под контролом силе која неће дозволити да се овакви написи објављују, посебно у дневним листовима и телевизијама. Објављиваће се само оно што њима буде одговарало.
  Ако ово буде уграђено у било какву књигу – остаће, а све се књиге неће моћи ставити на ломачу. А ни мало нисам срећан што нам се догоди мрачни 21. век, на самом његовом почетку, а свестан сам тога, да ће ово време и, њени негативни, кројачи туђих судбина бити осуђени у будућем времену, као што се увек и догађало.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: