СРБИ И НАТАЛНИ СРБИ

СРБИ И НАТАЛНИ СРБИ

Пише: Драган Атанацковић Теодор, социолог и антропопсихолог и оснивач АНТИПОЛИТИЧАРСКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ – УСТАНАК, једине преостале наде да ће Србија не само имати опозицију, него и коначно добити власт која ће моћи да Србију извуче из хаоса и грађанима омогући пристојан живот

У Србији је у протеклих двадесет година политичарске владавине царовала сваковрсна конфузија. У политици, економији, па и кад је реч о српском националном питању, које још „зврји“ без правог одговора. Остали се и не могу рачунати у одговоре.

Онолики су се и у Mатици и у расејању својевремено варали и преварили око Милошевића, приписујући му оно што им се допадало да он има или буде. Сматрали су га пробуђеним Србином, па и националистом, а он је био и остао пројугословенски оријентисан човек из комунистичке номенклатуре или реторте.

(Узгред, када сам на то још онда указивао бивао сам проглашаван за „намћора“, који никоме, па ни ижђигљалом националном миљенику Милошевићу, не верује. Али, беше му.)

Многи су за ове две деценије окретали ћуркове наопако. И по неколико пута. Од републиканца до монархисте, па назад. Од радикалног националисте, па до проунијски опредељеног политичара. Неки су од радикалног национализма стигли и до лобирања за прикључење војном савезу НАТО.

Рекао бих да је та аморфност и пратеће метаморфозне вратоломије последица улетања у политику људи који за њу заправо нису: ни по знању ни по позиву, нити по личном интегритету.

Чињенице се тешко или и уопште не мењају. Убеђења, а поготово неутемељена, каква су у посткомунистичкој Србији махом бивала, могу да се мењају као прљаве чарапе.

Један од упропаститеља домовине Србије, М. Мишковић, Милошевићев човек и „бизнисмен“, већ шестог октобра „мења страну“ и прилази проунијским пучистима антимилошевићевске „демократске“ оријентације. А уз њих, добацујући део плена и њима, ствара монополистичку империју на штету свог сопственог (на)рода.

(Верници тржишног фундаментализма тврде да капитал нема нацију. Додао бих: капитал нема ни људскост. А коме онда то чудовиште служи, осим њиме опседнутој мањини или је тачније рећи: самом себи, јер и та мањина која од њега има користи заправо служи њему као аутономној,отуђеној и одљуђеној моћи.)

Има и оних који не напуштају српске националне осећаје и идентитет , али истовремено не нуде ништа реално и конкретно када је реч о ДРЖАВИ И ПРИВРЕДИ СРПСКОГ НАЦИОНА.

Какав ми однос имамо према том питању, можете видети и из наших програмских опредељења.

Из националног програма нове АНТИПОЛИТИЧАРСКЕ ПАРТИЈЕ , која се управо оснива у Mатици:

„АНТИПОЛИТИЧАРСКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ – УСТАНАК јесте пронационална, премда не и националистичка странка.

То сажето речено знaчи да нам је добро српске нације на првом, али не и једином месту, нити бисмо до тог добра долазили на рачун или штету других нација.

Старање о српском национу укључује и следеће:

Неке европске земље, као Данска, на пример, су увеле критеријуме, и то врло строге, по питању Неданаца, досељених странаца, укључујући и полтичке азиланте. По тим мерилима Неданац мора имати квалитете, какве, као што рече један од коментатора тих мера и мерила, нема ни сваки Данац: мора перфектно говорити дански, бити писмен, имати посао и радити га добро, немати нити стећи криминални досије итд.

Ми намеравамо да учинимо нешто слично, али не само кад су у питању потенцијални „гастарбајтери“, него и становници Србије, а нарочито Срби.

Свој национ се, између осталог, штити и  одвајањем кукоља од жита у сопственим редовима. Немали број је оних који су у протеклом периоду на разне начине „укаљали српско име“, изнели га на лош, чак врло хрђав глас.

То тако даље неће моћи.

За сада само напомињемо да ћемо правити разлику између наталних Срба (Срба који су то само по рођењу) и Срба, који служе на дику свом роду или бар не чине дела због којих бисмо се морали стидети што припадају нашем националном бићу.“

Мој лични одговор на национално питање гласи:

Човек сам, па Србин, па социолог и антропопсихолог, а однедавно и политички делатник. Редослед је јасан и јестествен. Ниједно од тих својстава једно другом не смета, нити једно друго искључује.

www.apsorg.rs

http://www.youtube.com/watch?v=NpNbeJmxHkQ

http://www.youtube.com/watch?v=gmGSZ3h230g

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: