Književno veče posvećeno izlasku prve knjige Viktorije Savanović

U organizaciji Udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore-Prijedor je u subotu.18.septembra, pred prepunom Galerijom 96 u Prijedoru,održano književno veče posvećeno izlasku prve knjige Viktorije Savanović pod nazivom „Snovidjenje“
Doprinos ovom književnom prvencu devojčice -pesnikinje, koja ima samo 15 godina dali su:Profesor Mladen Vučkovac, jedan od recenzenata knjige,Violeta Božović-književnik, Arijana Knežević-glumica, dramskog studija „Desnica“iz Prijedora,a maestralne izvedbe velikana klasične muzike, na klaviru je izvela profesor muzičke škole odsjek klavir, Tatjana Binjaš.
Viktorija Savanović je svojom sugestivnom i zrelom poezijom prosto plenila i time dokazala, da vreme starosnih određenja, kad je pesništvo u pitanju, nema skoro nikakav značaj.Doprinos promociji je dalo“Pozorište Prijedor,Muzička škola „Savo Balaban -Prijedor,radio Televizija Republike Srpske, Galerija 96.
Knjiga „Snovidjenje“ je izašla u izdavaštvu Udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore-Prijedor, a o njenom značaju Violeta Božović je u svom recenzijskom osvrtu rekla sledeće:
Prve ljubavi u vrtovima detinjstva.Prvi suhovi, snovidjenja,koja se pretvaraju u zvezde i pohode olovku jedne usamljene devojčice.
Pupoljak po pupoljak, pesma po pesma, iz devojčicine duše lagano procvetava,i gle,korakom proleća dođomo do ove knjige.Prve pesničke simfonije koja se osmelila na glas zapevati svetu , ostavivši u vremenu svoje proletnje tragove. Viktorija Savanović je odrasla brže od svojih godina. Ona je nesporni talenat kome ne smemo dozvoliti da stane. Na to nas obavezuje činjenica, da je mali broj pesnika njene generacije.Oni su retki  i zato im treba omogućiti da se razvijaju, jer vremenu koje dolazi,samo oni mogu popraviti smisao.
Viktorija ume da iznenadi zrelošću koja nadmašuje njene godine.
Evo primera iz pesme  „Snovidjenje“
„U sobi beše polumrak
spazila sam smaragdni fenjer prabake
koji se u u trenutku mog oka već ugasio
Psi su zavijali
mačke se parile
a skitnica teturala po iviciod makadama.
Brda su se njihala kao gomila pijandura
Oblaci nad srebrnim krovovima
bili su poput njegovog remek djela.
Odzvanjala je ponoć…
Nimfa je zavodila mjesec
krijući ga u svom velu od kunzita.
Ona ga je zavodila…
Zanijemila je jeka u daljini…
nije mi dala da gledam
ni da plovim u želje
u snovidjenje…
Mli san u velikoj javi buđenja.
(PESMA SNOVIDJENJE)
Snoviđenje Viktorije Savanović je načinilo cvetni venac pesme, koji je okačila na kapiju Vremena , davši ga na proučavanje, čitanje i sud.
Mika Antić je davno rekao jednu prelepu misao koja glasi:
„Da bi se istinski volelo,treba odrasti do deteta!“
Viktoriji je pošlo za rukom nešto još više. Uspela je odrasti a ne prestati biti dete , koje daruje toplinu i iskrenu ljubav svetu koji je okružuje. Iz tog razloga njenoj prvoj pesničkoj knjizi poželimo dobrodošlicu, primjenjujući jedno staro pravilo, koje mogu da prenesu samo pesnici,a ono glasi: „Ljubiti znači, ljudima i stvarima udahnuti dah, koji dolazi iz vlastitog srca,
i tako ih oživeti!“
U ime te mudrosti,
dobro došao u ovaj prelepi svet,svet knjige,dragi čitaoče!
Violeta Božović-Književnik.
Drugi recenzent knjige“Snoviđenje“,mr Luka Joksimović-Barbat iz Beograda  je u svom recenzijskom osvru istakao metafizičnu dimenziju ove poezije i dokazao da je duh Božanska kreacija iz kojeg ide supstrat stvaranja.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: