Evropi problem prvo bio Kosmet, a sada Sandžak!

Evropi problem prvo bio Kosmet, a sada Sandžak!

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će Evropska komisija u izveštaju o napretku Srbije zameriti na blokiranju Kosova u ekonomskim organizacijama i na situaciji u Sandžaku, s kojom se mora „hitno suočiti na bolji način“, pišu beogradski mediji.

U intervjuu za “Blic nedelje“ Kacin je rekao da se zamerke EK odnositi i na propuste u reformi pravosuđa, slobodu medija i opstrukciju rada Agencije za borbu protiv korupcije.

Mudrac: Jelko Kacin

Evropska komisija će zameriti, naveo je Kacin na blokiranju Kosova u svim regionalnim, evropskim i svetskim ekonomskim organizacijama, što ima katastrofalne posledice po ekonomije Srbije i Kosova (kao i srpske zajednice na Kosmetu). Kacin je rekao da će se svi pozitivni pomaci Srbije svakako naći u izveštaju, ali i propusti kao što su usporeno donošenje zakona u Skupštini, kao i saradnja s Hagom, koja nije

Srbija pravi sebi najveći problem

Kacin smatra da Srbija često sama sebi predstavlja najveću prepreku.
„To je u isto vreme i frustrirajuće za građane vaše zemlje, ali predstavlja i potencijalnu prednost: u trenutku kada se donesu neke hrabre političke odluke, sva energija koja se trenutno troši na neadekvatan način ili se usmerava na pogrešne ciljeve biće oslobođena za sprovođenje reformi i modernizaciju zemlje.“

okončana.
„Samo ponavljanje da je politička volja jasno stala iza okončanja saradnje i da se begunci traže ’24 časa dnevno‘ jednostavno više nije dovoljno“, napomenuo je Kacin.
Takođe, iako je napravljen značajan napredak u regionalnoj saradnji, ona je još nedovoljno razvijena, smatra Kacin.
On je ocenio da je kompleksan proces reforme pravosuđa, koji ide u pravom smeru, imao i propuste koji će se naći i u izveštaju Komisije.Kompromis oko rezolucije u UN je uneo novi pozitivni impuls u proces evropskih integracija Srbije, ali on neće poništiti zahtev da se Mladić i Hadžić nađu pred licem pravde u Hagu, ukazao je Kacin.
On je poručio da okončanje saradnje s Hagom mora ostati prioritet Beograda.
Kacin je istakao da Priština i Beograd moraju sesti za sto i dogovoriti se.
„Spremnost Beograda na kompromis i odustajanje od nekih tvrdih zahteva je više nego dobrodošla. To je pozitivna promena koja će, nadam se, obeležiti trenutak kada će Beograd krenuti ubrzano da sprovodi reforme i da se približava članstvu u EU“, rekao je Kacin.
Kompromis i uspostavljanje prijateljskih odnosa, dodao je, ne može postići niko osim lidera iz Prištine i Beograda.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: