Lažne agencije za pronalaženje poslova – dostavila Dušanka Stanić

Lažne agencije za pronalaženje poslova Print E-mail
ImageU novinama se često pojavljuju oglasi u kojima se nude razni poslovi, uglavnom oni najprivlačniji ili sa najboljim zaradama. Iza takvih oglasa najčešće se kriju prevaranti a neretko i trgovina ljudima.
Reklamiraju se poslovi u elitnim hotelima, avio kompanijama, turističkim agencijama, rad u inostranstvu sa mogučnošću stalnog boravka, rad na naftnim platformama, čuvanje dece ili pomoć starijim osobama…

Šema je u suštini vrlo jednostavna. Kad vidite jedan ovakav oglas, Vi pozovete kompaniju koja je izdala takav oglas i oni Vam obečaju da će Vas sigurno zaposliti ali morate da platite učlanjenje, prevoz, osiguranje, troškove agencijskog poslovanja … uglavnom nešto morate da paltite unapred i u tome je ceo trik.

Obično sve ove agencije Vam daju opciju da ako Vam se posao ne sviđa ili je plata ispod Vaših očekivanja, novac Vam se vraća i nemate šta da izgubite a novac koji ste do tada zaradili ostaje samo Vama.

Ovaj štos najčešće pali jer ljudi misle: Uplatim sto Evra (ili neki drugi traženi iznos), radim par meseci, zaradim deset hiljada Evra i kažem agenciji da mi se posao ne sviđa i oni mi vrate novac. Savršen plan, zar ne?

Ali šta se stvarno dešava kad sve izgleda tako lepo i jednostavno?

Vi uplatite traženi novac i čekate da Vas pozovu. Verujte mi, hiljade su paltile i hiljade još uvek plaćaju, nezadovoljni svojim životima i svojom materijalnom situacijom.

Kad pozovete agenciju da vidite šta se dešava, oni Vam se ljubazno izvinu i kažu da će Vas sigurno zvati za par dana.

Kad prevaranti zarade dovoljno novaca ili situacija postane kritična, prevaranti nestaju a Vi nemate pojma ni gde je agencija ni sa kim ste razgovarali.

Sad su ove prevare toliko uzele maha i postale toliko bezobrazne da prevaranti unajmljuju poslovne prostore u najlepšim delovima grada, zaposle službenike, pokupe pare za mesec dana i nestanu.

Zato ako tražite posao preko agencije dobro se raspitajte da li je agencija legitimna, gde joj je sedište, koliko dugo postoji, ko je vlasnik, pokušajte da saznate da li vlasnik živi u Vašem gradu i ne plaćajte ništa u napred jer ustaljen način poslovanja agencija je da Vam nađu posao i da od Vaše zarade uzimaju procenat.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: