Ko se može zaposliti u državnoj administraciji?

Ko se može zaposliti u državnoj administraciji?

Hansel RSS / 04.08.2010. u 19:22

Da se odmah razumemo, niti je ovo neka nova, niti ne-znam-kako velika tema, niti pretendujem da ću je ne-znam-kako zahvalno obraditi. Nema tu ni šta mnogo da se kaže, ali se mora reći!

Dakle, svi znamo kako je zbog krize bilo zabranjeno zapošljavanje novih službenika u državnoj administraciji, svi znamo kako je zapravo bilo najavljivano smanjenje broja već zaposlenih, ministar koji je to najviše zagovarao čak je hteo da se izglasa zakon (ili donese uredba, zaboravio sam te formalne detalje) po kome/kojoj bi ministri koji ne donesu plan smanjenja broja službenika bili kažnjeni itd. itd. Ministar je prepričavao anegdote o „zimzelenima“ i „listopadnima“, a onda je „zimzelenima“ (iako se i on i njegove stranačke kolege lako već mogu ubrojiti u kategoriju „zimzelenih“) dao po 5.000 pomoći, pod uslovom da ne primaju više od kritičnih 50.000! Sada se, evo, toliko brine da im poveća plate, uporno prkoseći MMF-u… Moguće je da sam nešto propustio, ali ne znam da se neko drastično, bar onako gromoglasno najavljivano smanjenje brojnosti administracije zapravo i desilo.

S druge strane, u Gradu Beogradu je navodno bio malo stegnut kaiš, broj zaposlenih je donekle smanjivan, iz nekih izvora čujem da su otpuštanja bila krajnje humana, kakva, slažem se, i treba da budu. Doduše, neka i toliko da su otpremnine dobijali i oni kojima je malo nedostajalo do penzije, pa je ispalo da bi Grad manje koštalo (a možda bi mu više koristilo) da ih je zadržao još tih nekoliko meseci na poslu nego da im dâ veliku otpremninu.

E, sad, jeste da je rečeno da ne može biti novih zapošljavanja, ali, Grad se razvija, je l‘ te, potrebne su nove službe, poneki Sekretarijat (poput onog za legalizaciju, za njegovo otvaranje se kao zaslužna samoproziva druga jedna, takođe, razume se, antibirokratska stranka), pa evo i – komunalna policija. Super, konačno! Ali, kako će komunalna policija da radi bez osoblja? Pa, naravno, mora se raspisati oglas!

Linkovani oglas se više ne vidi u rubrici „Gradski oglasi, konkursi i tenderi“ zvanične internet prezentacije Grada Beograda. Valjda zato što je istekao rok za prijavu. Koliko se može videti, nema arhive, koja bi valjda pomogla nekakvoj transparentnosti (a kome to treba?), ali se stranica čiji sam link sačuvao, za sada otvara (ako je „ubiju“, imam je sačuvanu).

Elem, uočićete da je za sva radna mesta, osim jednog pripravničkog, potrebno radno iskustvo od nekoliko godina (OK) i položen državni stručni ispit. Naravno, „prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi u originalu ili fotokopiji overenoj u opštini ili sudu, kao i nepotpune i neblagovremene prijave, neće se razmatrati.“

Šta se može zaključiti već na prvi pogled? Da onaj ko je oglas raspisao ne samo da favorizuje, već oglas piše isključivo za one koji su već radili u državnoj/gradskoj upravi! A to mogu biti i oni koji su, recimo, bili proglašeni viškom (kao ona gospođa iz Fonda PIO, je l‘) ili su, na primer, dobili otpremninu prošle ili neke druge godine. (Mislim, pošto ne piše da ne može, onda sigurno može!) Onaj ko nije radio u državnoj upravi, ne može da ima položen državni ispit, kako mi je potvrdila ljubazna gospođa koja se prošle nedelje javila na telefon velikodušno dat u oglasu. Ali, rekla mi je, ako se ne javi dovoljan broj kandidata sa državnim ispitom, uzeće se u obzir i oni koji nemaju položen taj ispit.
– Kako, pa u oglasu piše da se takve prijave neće razmatrati!?!?
– Evo, ja Vam kažem da hoće u tom slučaju! (?!?)

Ostajem zbunjen posle ove rečenice, pitam nešto kao: „Pa, kako, ali tako ne piše…?“ (a odgovor biva ponovljen) Neizgovoreni tekst je – i kad bih hteo da konkurišem, kako da znam da nije sve namešteno, zašto da vadim sve one silne dokumente, plaćam razne takse, pa i za Izvod iz Matične knjige rođenih (koji po tekstu konkursa ne sme da bude stariji od 6 meseci – zar nije stupio na snagu zakon koji je konačno propisao da Izvod važi neograničeno?!)? I, tako, čudom se čudim, kao da ne znam da živimo u parto(biro)kratiji, kao da ne znam da se verovatno unapred zna ko će sve biti primljen… kao da sam zaboravio da sam pozvao da bih se uverio. Ali, ipak me je iznenadilo ono: „Evo, ja Vam kažem“ – možda nije baš sve namešteno za bivše zaposlene? A ako nije, ako se oglas ovako slobodno može tumačiti, onda su tek moguće razne mahinacije?

(EDIT: Još malo „češljam“ tekst oglasa i nailazim na još jednu zanimljivost:
Један извршилац ради оспособљавања за послове стручног оспособљавања и усавршавања
Услови: висока стручна спрема, факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију;
Za još jedno ovakvo mesto traži se osoba s fakultetom za bezbednost, to još i ima smisla, ali ovaj jedan baš izgleda onako… zgodno… kao kad je zimus Pozorište mladih u NS-u tražilo biotehničara, diplomiranog na Poljoprivrednom fakultetu…)

Ima li neko prava i želju da traži onda poništenje ovakvog konkursa? Da traži uvid u zapisnike komisije za prijem u radni odnos? U dokumentaciju (koju je trebalo pripremiti za celih osam dana koliko je konkurs bio otvoren? Pitam se to kad znam da su na konkursu za prijem lekara u Dom zdravlja Zvezdara na neodređeno vreme konkurisali i oni koji su već imali radnog iskustva, radeći na određeno po raznim domovima zdravlja u Beogradu… a nisu bili oni primljeni, već drugi, bez dana radnog iskustva… možda je bio bitan ipak neki drugi staž? Njih ili nekog njihovog? Ma, neeee…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: