Генерална скупштина УН једногласно усвојила Резолуцију Србије о Косову-komentar Dušana Nonkovića, urednika Glasa Dijaspore

Komentar Dušana Nonković, urednik GD:

Prioritet ovoj našoj vladi mora biti rezolucija 1244 i njeno sprovodjenje u delo. Ovo je samo odvraćanje pogleda od tog suštinskog problema u korist secesije i secesionistički terorista i legalizovanja terora za ostvarivanje ličnih i političkih ciljeva. Svaki dan u kojem se ne zahteva ispunjenje rezolucije 1244 ide u korist secesionista. Svaki dan u kojem se ne zahteva od EU i medjunarodne zajednice da se razsvetli teroristički akt secesionista i trgovine organima kidnapovanih je izgubljeni dan u borbi protiv terora, secesije K/M i predstavlja tihu legalizaciju terorističkih metoda za realizovanje ličnih a i političkih interesa. Vlada koja konsekventno propušta priliku da teror ove vrste stavi na listu dnevnog reda UN, EU i USA radi u suštini protiv interesa naroda Srbije-naroda koji joj je ukazao poverenje da radi izričito u interesu naroda Srbije nezapostavljajući moral i etiku kojoj stoji  i običan čovek a pogotovo vlada u dužnosti . Prećutkivati čak i ove žrtve je najogavnija karakteristika svakog čoveka pa i onih koji se nalaze u samom vrhu vlade Srbije. Takvo ponašanje je više nego odvratno-izaziva povraćanje! Takva vlada je izgubila svako moralno pravo da zastupa i govori u ime Naroda Srbije-Dušan Nonković,urednik GD

Политика

Генерална скупштина УН једногласно усвојила Резолуцију Србије о Косову

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

Генерална скупштина Уједињених нација (Архивски снимак – Фото Танјуг)

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН једногласно је усвојила Резолуцију Србије о Косову на седници која је почела са више од два сата закашњења.

Нацрт резолуције усаглашен са Европском унијом представио је Министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Текст резолуције, коју је Србија после вишедневних дипломатских контаката усагласила са ЕУ, позива на дијалог о косовском питању, а Србија ни на који начин не признаје независност своје јужне покрајине.

Овим је окончан процес који је почео пред Међународним судом правде. То, међутим, не значи да се о том питању више неће разговарати у светској организацији.

Тим питањем ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН у складу са резолуцијом 1244.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић затражио је на почетку седнице Генералне скупштине УН од председавајућег Али Абдусалам Трекија да објасни присуство делегације привремених власти у Приштини с обзиром на то да Косово није суверена земља и чланица Уједињених нација.

Треки је објаснио да се представници косовских Албанаца – министар спољних послова Скендер Хисени, председник владе Хашим Тачи и председник Фатмир Сејдиу, који су седели у делу предвиђеном за представнике невладиних организација – у сали налазе као гости Француске, Немачке, Велике Британије и САД, после чега је дао реч шефу дипломатије Србије.

Представљајући документ, министар спољних послова Србије Вук Јеремић је изразио спремност српске стране на дијалог, али и поручио да Београд не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Он је објаснио да је резолуција, поднета након изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, статусно неутралан документ, и да се њим поздравља спремност Европске уније да олакша процес дијалога између две стране.

Јеремић је изразио очекивање да ће усвајањем резолуције бити створени услови за дијалог Срба и Албанаца.

„Немојте сумњати да ће Србија и даље остати одлучна. Нећемо се уморити зато што не смемо да не успемо. Преостаје много изазова пред нама, али су и наше снаге такве, јер гледамо у будућност са убеђењем у праведност наше ствари”, поручио је Јеремић.

Свој став о косовском проблему су, након усвајања резолуције, изнели представници више земаља чланица ЕУ, који су поздравили усвајање резолуције и поновили став својих влада о једнострано проглашеној независности Косова.

Учесници дебате у Генералној скупштини УН поздравили су усвајање резолуције Србије о Косову позивајући Београд и Приштину на дијалог.

Представник Русије поновио је да принципијелна позиција Москве о независности Косова остаје на снази и да је Резолуција 1244 основ за решавање питања Косова као и да главни форум за дискусију о будућности покрајине остаје Савет безбедности УН.

Кинески представник сматра да је косовско питање веома осетљиво и да утиче на мир и безбедност Балкана и читаве Европе.

„Кина подржава узајамно прихватљиво решење,” напоменуо је он.

Кина, како је додао, „прима на знање саветодавно мишљење Међународног суда правде и свесна је да различите стране имају различито виђење тог мишљења.”

Он је поновио подршку Пекинга територијалном интегритету и суверенитету чланица УН. „Мишљење МСП не треба да спречи две стране да нађу одговарајуће и узајамно прихватљиво решење,” истакао је он.

Представница САД поздравила је усвајање резолуције и поновила да је Косово посебан случај а не преседан, да су преговори о статусу исцрпљени а да нови не би били од користи.

Према њеној оцени, резолуција је у складу са снажном подршком САД независности Косова, његовој суверености. Сада је тренутак да се крене напред и да Србија и Косово остваре нову фазу у односима уперену ка заједничкој будућности у ЕУ, истакла је она, а ЕУ треба да олакша дијалог између Београда и Приштине и сарадњу на пољу европских интеграција да би се побољшао живот у региону и постигао мир.

САД су спремне да помогну конструктивни дијалог и остају посебно ангажоване у пружању помоћи земљама региона за постизање пуноправног чланства у ЕУ, закључила је амбасадорка САД.

Представник Турске поздравио је резолуцију оценивши да она представља значајан корак за мир и стабилност у региону.

„Верујемо да је дијалог једини начин да се постигне решење,„ рекао је он напомињући да је позиција Анкаре о независности Косова позната и да Турска подржава независност Косова.

Представник Бразила је истакао да свако решење за Косово мора имати подршку међународне заједнице и да Резолуција 1244 остаје основ за решавање тог питања.

Представник Индије је рекао да суверенитет и територијални интегритет држава чланица мора поштовати и да би косовски проблем требало решити мирним путем.

Представник Албаније је навео да је случај Косова јединствен, а независност Косова реалност коју признаје више држава. Он је додао да ће мишљење МСП помоћи многим државама да признају независност Косова. Он је изразио поштовање за „напоре ЕУ да Србија заузме разуман став.”

На крају, представник Фиђија оценио је да треба пажљиво размотрити мишљење МСП како не би послужило као пример за све сепаратистичке тенденције.

———————————————————————————

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

ЊУЈОРК – Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије.

Јеремић је синоћ рекао Танјугу да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

„Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у дебати, укључујући и неке од најутицајнијих држава – Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију јасно је дискутовала у корист Србије”, рекао је Јеремић.

Он је подсетио и да две трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је решење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

„Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности”, истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је седница ГС УН каснила више од два сата, јер су се косовски Албанци појавили у сали, а нису били позвани ни од једне државе чланице УН.

Јеремић је рекао да су представници Србије захтевали да косовски Албанци напусте салу, што они нису учинили, одбијајући да уђу у састав било чије делегације.

Према његовим речима, спор је разрешен тако што је пет држава – САД, Немачка, Британија, Италија и Француске – позвало представнике косовских Албанаца као госте.

—————————————–

У расправи и против једнострано проглашене независности

ЊУЈОРК – У расправи која је претходила усвајању Резолуције Србије о Косову три државе су се успротивиле једностраном проглашењу независности од матичних земаља и подржале наставак дијалога.

Представник Азербејџана у ГС УН рекао је да његова земља има принципијелан став да једностране акције не могу да буду прихватљив начин за решавање територијалних питања, поштујући принцип заштите територијалног интегритета сваке државе и не дозвољавајући отцепљење.

Азербејџан подржава напоре да се настави дијалог између страна у циљу постизања безбедности у региону, додао је представник Азербејџана и подсетио да међународно право не дозвољава отцепљење држава нити допушта да се створе основе за признавање легитимности отцепљења.

Једини начин да се пронађе решење сукоба је приступ заснован на пуном поштовању духа међународног права, закључио је он.

Представник Венецуеле је изјавио да влада те земље сматра да је једнострано проглашена независност привремених власти Косова кршење Резолуције 1244, јер не узима у обзир поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Она је и у нескладу са претходним резолуцијама 1160, 1199 и 1203 из 1988 године и резолуција 1239 из 1999., рекао је представник Венецуеле.

Влада Венецуеле верује да је право на сецесију у контексту права народа на самосталност може да се примени само на колонизоване територије и подржава било које решење у складу са очувањем међународног права, закључио је он.

Представник Аргентине подржао је предложену резолуцију рекавши да у случају Косова постоји резолуција 1244 Савета безбедности која јасно успоставља правне и политичке параметре, али да је важно и и мишљење Међународног суда правде.

————————————————-

Позиција Грчке у погледу Косова остаје стабилна

АТИНА – Грчка је саопштила да је њена позиција у погледу Косова добро позната и да остаје стабилна, јавили су грчки медији.

„Ми ћемо наставити да улажемо напоре, заједно са нашим партнерима у Европској унији, у циљу европских интеграција региона”, изјавио је јуче портпарол грчког министарства спољних послова Григорис Делавекурас на конференцији за новинаре.

Он је раније казао да нацрт резолуције, који су усагласиле Србија и ЕУ, представља значајан развој догађаја који потврђује став и напоре које је уложила Грчка у проналажење решења за Косово које би се темељило на консензусу.

„Поново је потврђен и европски пут Србије, што је кључни елемент за решење за Косово, Србију и цео регион”, поручио је Делавекурас.

Танјуг

објављено: 10/09/2010
 • facebook
 • twitter
 • stampanje
 • posalji prijatelju

Последњи коментари

Aspalathos M | 10.09.2010. 12:04

3 Antworten

 1. ЛАЖНА ПОБЕДА – АГОНИЈА СЕ НАСТАВЉА

  Највише треба окривити оне структуре које су довеле да се тужба против НАТО-а , а за немилосрно бомбардовање Србије, повуче. Од тада, па све даље Србија, корак по корак, губи, јер су још увек на сцени капитуланске снаге. Та срамна и кукавичка одлука нас је довела до овог садашњег стања
  Овом Резолуцијом Србија је покушала да врати, макар и мало, достојанство државе. Притисци САД и једног дела ЕУ, који су уследили ових неколико дана, били су заиста срамота, а посебно за УН, која је и овом прилико показала до које је мере корумпирана. Неће остати незапажоно оно што се ових неколико дана догађало око овог случаја. Европска владајућа гарнитура која је на нама окрвавила руке), све ће учинити: обећавају и оно што неће испунити, само да Србија не подели ту Унију, а већ ју је и поделила, хтели они или не. Ако овако наставе и сами ће себи ставити омчу, јер се у овом свету ништа не може с крити.
  Игре око Србије, која није чланица Уније разоткрива сву и, доста стару, трулеж, која дуго води главну реч у овој вештачкој творевини, где су сви једнаки, али, само на папиру.
  Нава игра која нам се припрема је да се Србија, ужурбано, прими у чланство ЕУ, а онда ће јој се лакше наметати нерешени проблеми око Косова, где ће Србија морати да повије шију. Натераће је да Косово призна, да, и без питања народа, постане члан озлоглашене алијансе НАТО, јер њима су потребни легионари да за рачун глобализације ратују, јер су ту и најтањи.
  Народ Србије мора бити јединствен око тога да без референдума се ништа не сме решавати у овој земљи, јер само тако, можемо пружити отпор ономе што већина не жели да јој се наметне.

 2. #

  Komentar Dusana Nonkovica je svetao primer hrabrosti izgovora istine, bez „šminkanja“ po volji ičijeg ukusa.Čim mu je zabranjeno da se objavi, to je pucanj u istinu, koji glasi otprilike Ovako…
  „Zabranjuje se misliti , pisati , govoriti, voleti svoju zemlju…“Zabranjuje se braniti je , ukazivati na propuste, pokušati pomći..Nekad je neprocenjiva pomoć stav iskazan u pravom smeru , dat pravim adresama kao putokaz moguceg resenja..“.
  Politici online, slobodno porucujem…Da ubuduce još žešće cenzurise Nonkoviceve i druge tekstove…Tako ce samo brže „Svanuti“ Srbiji.!
  ..Dodala bih i kako, ako je pored silne demokratije cenzura „svetla“ ,donela medijski i duhovni mrak , svima u Srbiji ,znajte gospodo iz Politike
  da je najveća Istina sadržana u jednoj iSTINI koja otprilike glasi“-Najcrnje je pred Svitanje!“

  S poštovanjem Violeta Božović,
  književnik, Prijedor, Republika Srpska…
  Antworten
  #
  dijaspora, am September 11, 2010 um 7:57 pm sagte: Edit Comment

  Hvala Violeta na hrabrosti i podrški uzdizanjem svoga glasa protiv duševnog mraka kojeg donosi sa sobom cenzura. Vreme je da i književnici, inteligencija Srbije, podignu svoj glas kako bi se trgnuli ovi mračni umovi koji vode Srbiju u fizičku propast i večitui duševni mrak!

 3. Овај мој материјал, којег сам послао уреднуку стављен је у корпу, а ево како он гласи:

  РЕВВОЛУЦИЈЕ И РЕВОЛУЦИОНАРНЕ ПРОМЕНЕ
  (Извод из необјављене књиге „У загрљајз кобре“, аутор: Милан Марковић – Миле)

  Тренутно у теорији и пракси развоја људског друштва настала је права конфузија, како међу теоретичарима, тако и међу практичарима. Свако настоји да своју теорију наметне, али оспоравајући другој страни, па чак и тврдећи, да после „слома“ социјализма и не постоји таква теорија.
  Теоретичари капитализма истичу да је дошао крај идеологији социјализма и да њихова теорија (капитализма), о будућем развоју друшта нема свог противника, па, на тај начин, покушавају да капитализам као систем, овековече у новој форми или неки нови, виши стадијуму развоја капитализма, у Глобализну, којег покушавају да наметну, силом или милом и брже боље, на сва звона објавише, да идеологије друге нема и да је капитализам вечит.
  Узалуд злурадовање! Таман су кренули у офанзиву, а догоди се велика економско – финансијска криза капитализма, с центром у Сједињеним Америчким Државама, која уздрма Планету. Она настаје у време смене америчке администрације (у изборној години), када, после дуготрајног периода долази до краха ратне опције америчке администрације, коју су пранирали и реализовали предходници у време хладног рата и познатих сукоба са својим главним ривалом(СССРО-ом), проглашавајући комунизан за непријатеља број један, а наставили ратни председници: Буш старији, Клиннтон и Буш млађи, док нису доживели ратни пораз.
  У подужем периоду, по завршетуку Другог светског рата, капитализам, који је прерастао у агресивни империјализам, настроји, али смишљено, да се наметне Планети као једино могуће уређење. Захваљујући свом положају, злоупотребљава сва човекова достригнућа и деколонизацију претвара у нови вид колонизације, а, на другој страни, корумпира светку организацију, створену у периоду заједничке борбе противу фашизма, или пак злоупотребљава и претвара је у своје оруђе, за остваривање својих циљева. И поред свега тога, долази до озбиљне кризе, пре свега у САД, а као епидемија се преноси на остатак света..
  У периоду великих престројавања у оба система долази до појаве „револуција“, које и нису револуције, већ се ради о мањим или већим контрареволуцијама „наранџаста“, „револуција ружа“, „револуција лала“, које су Сједињене Америчке Државе подстицале и помоћу својих, богато финансираних невладиних организација утицале на процесе у земљама захваћених „крахом“ социјализма. Основна намера: да се матици нанесе ударац, од којег се неће у дужем периоду опоравити. То је сада „Нови светски поредак“, којег желе да наметну велике силе, у почетку сврставане у Г-7, па Г-8, док на крају нису проширили то на Г-20 и настоје да очувају своју надмоћ у тим скупинама, али аналитичари тврде да се стално смањује моћ утицаја САД и ако њени актери настоје да очувају своју премоћ.
  С правом смо на једном месту написали: „Обама је велика обмана“. мислећи на долазећег новоизабраног председника Сјењдињених Амерочких Држава, кога су становници САД изабрали за свог новог председника, који у периоду децембра 2008. године одабира свој тим који ће у Јануару наредне године преузети кормило државе. С тиме, што је Хилари Клинтон (супругу предеседника САД у време бомбаровања наше земље) изабрао за Државног секретара; она се појављује као трећа жена на овом положају (после Мадлен Олбрајт и Кондолизе Рајс) и спада у ред ратних јастребова, а поготово што ће на челу америчке армије заджати човека који се тренутно и налази на челу.
  Џорџ Буш, одлазећи председник САД, у наслеђе Бараку Обами оставља „незапамћени терет“: од ратова у Авганистану, Ираку и против међународног тероризма, до потреса на Волстриту, запуштеног стања у здравству, образовању, инфраструктури и великој задужености и незапослености, која је настала економско-финансијском кризом. То стање тешко ће оптеретити нову администрацију, али саветници Обами препоручују исти пут као и његовим претходницима, тако да ће долазећи председник САД морати да одигра улогу спаситеља земље, а за то време ће стално слабити међународни утицај САД, а опоравак ће подуже потрајати…
  Дављеник се хвата за сламку. Тако и Џорџ Буш сматра да су непотпуни обавештајни подаци да Ирак поседује оружје за масовно уништавање за жаљење у целом његовом мандату. „Мислим да сам био недовољно припремљен за рат“. Ко би му веровао кад је, до јуче, стално истицао потребу борбе до краја, тражио да се финансијски подржи његов рат до победе, што је, на крају и успео, изгласавањем додатних средстава за финансирање ових ратних подухвата, а, на срећу човечанства изгубљени ратови су наговестили крај самопрокламоване супер силе на Планети..
  Како Глобализам има велики број противника, то се може очекивати да ће се у наредном периоду стварати међународни отпор Глобализацији, а тим ће се, у прво време, развијати теорија отпора, а иза тога се могу очекивати нови правци развоја и појава нових револуционарних пројеката, који ће довести до стварања нових снага за те промене, а и нових револуција, у којем облику – тешко је то уовом периоду предвидети. Али, оно што се догађа у Јужној Америци и у самом суседству САД, наговештава ове промене.

  НАКНАДНО ДОДАТО:

  Како је предходни текст раније завршен, а нови догађаји с почетком септембра месеца 2010., наговестише и потврдише много тога што је у књизи изнето, а посебно „славан“ крај седмогодишњег рата у Ираку, које су водиле Сједињене Америчке Државе, подржане делом чланица НАТО алијансе, заврши се као Напалеонов рат са Русијом 1812. и Хитлеров, опет са Русијом 1944-45. године.
  Али се центар моћи, агресивних империјалистичких сила сели у Европу, која, новим притисцима на Србију, уценама, претњама, настављају њено парчања. То што се догађа, још једно потврђује шта мале народе чека у тој Унији у будућности.
  Сам притисак на Србију пропраћен је многим унутрашњим колебањима у Србији, а то говори чији су прсти умедшани у то.
  Ако, актуелни Председник Србије сада поклекне, сам је себи, и својој номенклатури, донео пресуду и нека не криви друга. Ако остане доследан, историја ће га памтити.
  Пошто нас део чланица ЕУ не поштује, због чега би им српски народ веровао, када су нас, баш ти, исти, увек угрожавали.
  У случају негативног исхода у Организацији уједињених нација, која предстоји, власт би одмах требала расписати референдум да провери располежење српског народа, да ли је за улазак у Европску унију. Тако ћемо знати на чему смо. Ако то изостане остајемо ускраћени и поново понижени.

  ЈЕСЕН 2010.

  Лишће жути и на земљу пада,
  јесен нам се лагано прикрада;
  иза њега долази и зима,
  па нас рано она обузима.

  Година нам наклоњена није
  сунце греје ал` радости нема;
  несрећа нас притиснула друга,
  у народу осећа се туга.

  Плате мале, а мало ко ради
  завладала нека апатија,
  ово стање, а и немаштина
  народ пати никоме не прија.

  А зло стање само не долази,
  њега прате страшне непогоде;
  град, поплаве, а односе воде,
  све пред собом што човек оствари,
  а највише страда онај мали.

  Државу нам задеси несрећа
  дуго траје – Двадесет година,
  НАТО бомби свако се сад сећа
  многих жртви и нашег страдања.

  Несрећа се даље продужила
  притисцима, а и уценама,
  па се страшно она окомила
  да „пријатељ“ овлада над нама.

  Што у рату није остварио
  он подмукло стално нас притиска,
  како би нас сада поробио
  разорио – земљу уништио.

  А за лажи само глупaк незна
  нуди нам се као у прошлости,
  све ће дати да шију повијеш
  кад њихове услове прихватиш.

  Милан Марковић – Миле

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: