СРПСКИ АЛФАБЕТ – ЋИРИЛИЧНА И ЛАТИНИЧНА АЗБУКА ПИШИ СРПСКИ МА КОЈИМ СЛОВИМА ПИСАО!

СРПСКИ АЛФАБЕТ ЋИРИЛИЧНА И ЛАТИНИЧНА АЗБУКА

ПИШИ СРПСКИ МА КОЈИМ СЛОВИМА ПИСАО!

Пише: Драган Атанацковић Теодор, социолог и антропопсихолог и оснивач АНТИПОЛИТИЧАРСКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ, једине преостале наде да ће Србија не само имати опозицију, него и коначно добити власт која ће моћи да Србију извуче из хаоса и грађанима омогући пристојан живот

Српски алфабет је фонетско писмо, што значи да се један глас бележи једним знаком или словом.

То писмо има 30 ћириличних, односно 30 латиничних знакова или слова.

Алфабет са 30 ћириличних слова је српска ћирилица или ЋИРИЛИЧНА АЗБУКА.

Алфабет са 30 латиничних слова је српска латиница или LATINIČNA AZBUKA.

Српски алфабет је једно писмо са две знаковне варијанте.

Већ дужи низ година, а нарочито у периоду тзв. комунистичке власти, српском правопису се покушава подвалити дуоалфабетизам (коришћење два писма, од којих је једно било несрпско, односно нефонетско и подразумевало се као „хрватска или гајева латиница“).

Врхунац парадокса, па и лицемерја је била тврдња да се тим поступком српски правопис не ремети, него још и обогаћује.

То би било слично као када би неко тврдио да увођење руске ћирилице у енглески правопис, ћирилице којом би било готово немогуће писати енглеске речи, не само не ремети него и обогаћује енглески правопис.

Према Википедији, српска ћирилица или азбука у оном облику у којем је ми знамо и користимо, постала је званично писмо у Србији тек 1868. године, педесет година након што ју је саставио Вук Стефановић Караџић.

Он је из руске грађанске азбуке, која је у то време употребљавана и код Срба, изоставио сва непотребна слова: i, ю, й, ъ, ь, щ, я и др., а у своју реформисану азбуку унео шест нових слова:ћ, ђ, љ, њ, ј и џ.

Слово ћ Вук је унео из старе ћирилице; ђ му је начинио Лукијан Мушицки према ћ; љ је спојено слово од л и ь,њ је такође спојено слово од н и ь; ј је узео из латинице, а џ из румунске ћирилице.

Поводом коришћења латинице у писању Срба, у Википедији стоји следећа, суштински нетачна дефиниција, по којој се „српска абецеда“ састоји од 27 посебних и три комбинована слова“ и додаје да „свако од њих (тих слова) представља по један глас“. Ову и код Срба коришћену абецеду је, а на основу Вукове азбуке, саставио Људевит Гај 1830. године.

Дефиниција је нетачна већ и због тога што абецеда, па све да има и само један, а камоли и више двознака или „комбинованих слова“, никако не може бити српско писмо, јер оно је фонетско и допушта само варијанту: један глас – један знак и правило: пиши као што говориш, читај као што је написано.

Јер ако говориш „џабе“ зашто би писао „джабе“, говориш „љубав“, па зашто онда да пишеш: „лјубав“ итд.Осим ако у писму немаш знакове, односно слова којима би представио глас  џ, љ,  итд. А ако немаш, шта је логичније него да их направиш и уведеш у своје фонетско писмо, како би оно заиста било твоје, српско, одговарајуће?

Ђура Даничић је, очито се држећи суштине српског правописа, а онда и писма, 1878. године предложио да се знаци dj,nj,lj i замене  знацима đ, ń, ĺ и g са апострофом као и n; али је у општу употребу ушло само đ. Мада се још увек и оно почесто пише као двознак дј.

Оно што ми овде предлажемо у суштини је исто што и предлог Ђуре Даничића, (разлика је само у „графичком решењу“), и представља коначно решење за проблем дуоалфабетизма, односно коришћења српском правопису страног писма, Гајеве абецеде са двознацима.

Ми Срби смо, лингвистички гледано, привилегован народ, који, уз мале измене, које смо направили и понудили на усвајање, може да пише и ћирилицом и латиницом, а да не угрози суштину свог језичког бића.

Дакле, ако говориш српски и пиши српски, српским алфабетом : ћириличном и латиничном азбуком, односно српском ћирилицом и srpskom latinicom.

А, наравно, ако те занима или ти је потребно, упознај не само абецедно, него  и кинеско или ма које друго писмо.Али кад пишеш своје, пиши на свој, српски начин.

СРПСКОМ ЋИРИЛИЦОМ & SRPSKOM LATINICOM

ЗНАЦИ КОЈИ СУ НЕДОСТАЈАЛИ ЗА НАСТАНАК  ЛАТИНИЧНЕ АЗБУКЕ

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: