Фонд Слободан Јовановић Билтен број 15

Фонд Слободан Јовановић
Билтен број 15

Косово и Метохија:

Понедељак кад је отишао КиМ

Слободан Рељић

Шта би кнез Лазар дао да је имао такве чудотворце. Колико би у опскурној историји људског рода народа било поштеђено „крви, зноја и суза“, да су уместо озбиљних стрводера имали мислиоце „окренуте будућности“. Колико би Наполеона и Суворова остало без посла и славе. Па данас можда уопште и не би било држава и територија, него би сви живели и летели изнад свега као маслачци, опуштени и лаки као пророк-Мићунова мисао. Просто би се сви уронили у будућност као туршија… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Косово и Метохија:

Србија је окупирана, Де Гол оскрнављен

Ив Батај

Тим Џуда, представљен као експерт за Балкан, у интервјуу радију „Слободна Европа“, направио је погрешну аналогију са Де Головом политиком, поменувши север Африке. Као деголиста и Француз који је живео у Алжиру, осећам обавезу да јавно одговорим… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Косово и Метохија:

Предлог резолуције Србије о Космету

Зејнел Зејнели

Како ће се ствари даље развијати остаје да се види.Чињеница је да се иде ка решењу и да је Косово, што би рекао председник Србије Борис Тадић, ближе независности. Али, опет је све на Србији да себи постави важно питање, које данас као уцену постављају наши такозвани пријатељи: да ли је Србији важнија Европска Унија и да се нађе у кругу држава које су се здушно залагале да јој одузму део територије, или је важније да јавно саопшти да јој је изнад свега стало до Косова и Метохије. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Статус Косова:

Животињска фарма „необавезујућег мишљења“

Небојша Бакарец

Јавност је могла пажљиво да саслуша једноипосатно излагање председника Међународног суда правде. Свако нормалан би после тога помислио да неко мора да одговара због тешког пораза Србије. Режим и његове главне странке ДС и Г17 никада нису били искрени у борби за Косово и Метохију. Сада је време да плате за своју неискреност. Нажалост, прво ће платити Србија. Србија ће се суочити са несагледивим последицама веома јасног става МСП у корист Шиптара. Апетити на Косову ће порасти. Имају на чему и да расту. Став МСП је разоран. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Косово и Метохија:

Силеџијство западних пријатеља

Зејнел Зејнели

Косово и Метохија је било изгубљено још давне 1974. године, па 1989. године враћено у Србију, где му је одувек било место. Две године потом, није се ни осетило да измиче из руку, а 1999. године је окупирано, све због тога што се одувек питао Београд и београдски кадрови, као и данас, а није допуштено да историјски договор постигну Срби и Албанци,који су то могли, јер су се добро знали. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Крај европских интеграција:

Обећана будућност на „западном Балкану“

Слободан Рељић

Лепо је што су наши носиоци власти одлучили да помогну Хрватима да „ухвате последњи воз“. Лепо је што се не исцрпљујемо жељама о „цркавању комшијине краве“. Побегли смо из федерације Јужних Словена, спалили све мостове, да би се сад сви придружили Унији. Свесни смо да су нам и многи Европљани несебично помагали да се „франкештајн на југоистоку“ упокоји. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Спољна политика:

„Аваз ефендије“

Љубиша Спасојевић

Министар спољних и осталих непознатих и непризнатих недела овог пута није јавно обећао да ће прихватити сваки ферман који аваз ефендије донесу као одговор, као што је то обећао да ће учинити са мишљењем хашког кадије. Сигурно је да ће министар иностраних и осталих непризнатих и непознатих недела успешно наћи решење и за овај проблем, као што их је и досада успешно решавао, о чему говоре и постигнути резултати. И да се не заваравамо, јавне аваз ефендије и тајни фермани су само још једна обмана сиротиње раје… ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Спољна политика:

Политика без супстанце

Миле Милошевић

Ко убудуће може веровати нашој политици? Може ли краткорочно средство одговарати трајним интересима Србије, или штетити, пошто су наши ресурси ограничени? Ово има посебан значај у контексту актуелне политике, која ограниченост ресурса једино уме решавати прикључењем на фондове ЕУ. Наши политички лидери се нису либили да у своју играрију уплету читав свет. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Национална политика:

Полом Србије

Драган Милосављевић

Мора се предупредити нова Јалта, ова балканска, у којој велики играчи Америка и Немачка, (са стране мотри Русија) , нуде Турској утешну награду за “хендикеп- рампу” ка Европи, враћају је као регионалну силу у Србију до Калемегдана. Оперишући бесконачно и безидејно са сомнабулном флоскулом и „Косово и Европа“, ова нова генерација Титових следбеника служи се технологијом својих очева. Купује време да би у међувремену преостали домаћи задаци, отцепљење Санџака и Војводине, били обављени. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Војводина:

„Јабука“ раздора

Душан Ковачев

Тадића су лаковерни бирали за председника, верујући да ће им на брзину омогућити висок стандард, ЕУ и обезбедити запосленост. Ништа од тога није успео. Неуспех своје политике управо је маскира о присвајањем туђих заслуга помирења у селу Јабука. “Јабука не сме да буде јабука раздора”, флоскула је коју је Бог зна колико пута изговорио “помиритељ” у средијни коју су помирили друг.

ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Писменост:

Бесмртна ћирилица

Милорад С. Кураица

Хиљадугодишња српска ћирилица је национално фонетско писмо. Српска ћирилица је темељ и ослонац српског духовног и историјског постојања. Наша – српска ћирилица је миленијумско писмо ! Један од најревноснијих чувара наше ћирилице до дана данашњег јесте Српска православна црква. До данас ни на једној цркви Српске православне цркве, а ни у њој, није написано ни једно слово латиницом! ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Војводина:

Нова стара зграда ректората

Душан Ковачев

„Режим“ покојног Милошевића је још почетком деведесетих почео да гради нову зграду новосадског ректората. Међутим, тај режим је у Новом Саду трајно изгубио упориште још половином деведесетих, али зграда ректората никад није завршена. Ослобођена тираније Милошевићевог режима, распадала се наредних петнаест година. Кад се високи функционери власти сликају поред зараслог, унеређеног, зубом времена начетог пропалог покушаја доба самоуправљања, то значи да више немају ништа да нам понуде осим још једног “потемкиновог села”. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Демократија:

Недемократски карактер актуелне власти

Драган Марковић

Повод за анализу низа поступака којим се урушава демократски поредак у Србији је усвајање новог Закона о Агенцији за борбу против корпуције, којим се омогућава дуплирање функција и који је упркос протестима потписао и председник Тадић. Настојаћу да покажем континуитет одлука власти које крше извесна демократска начела, попут слободе медија, раздвајања власти и непоштовања независних контролних институција. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Борба против корупције

Промоција портала за борбу против корупције

Фонд

“Грађани који поседују доказе о корупцији на радном месту или околини, коначно без страха и уз потпуну заштиту идентитета, могу да пријаве то кривично дело. Уз правнике и адвокате пружићемо максималну подршку онима који су се осмелили да пријаве корупцију. Довољно је да нам укажу на документ или уговор за који мисле да је коруптиван, затим ће новинарска екипа сајта, на основу Закона о доступности информација, тражити од институције да добије тај документ”, објаснио је Владимир Радомировић, уредник „Пиштаљке“. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Корупција:

Иде патка преко Саве

Небојша Бакарец

Маркетинг до бесвести. Флуидност ставова до бескраја. Понизност пред Западом. И демагогије онолико колико народу прија. А гладан, слуђен и очајан народ можеш бескрајно товити демагогијом и он ће да гута, да гута и да гута. Тако „напредњаци“ или „Нови радикали“ (а зашто не „жути радикали?“) гласају по диктату (Маркетинга? Режима? Запада?). Што се новог (већ дуже време) ванбрачног партнера СНС-а тиче, НС (још у век у браку са ДСС), они ме не чуде. Они су одувек само пратња. ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Економија:

Бранко Милановић: Глобална неједнакост

Фонд

Др Бранко Милановић, сарадник Карнегијеве задужбине, професор Џон Хопкинс и Мериленд универзитета и сарадник истраживачког одељења Светске банке, одржао је на Институту за европске студије у Београду 29-ту трибину на тему: „Глобална неједнакост и њене импликације за економску политику у XХI веку“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЦЕО ТЕКСТ »

Eine Antwort

 1. >>>PONOVO SE TREBA CUTI, MARS NA DRINI<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Montenegro – Republika Crna gora u Titovo doba, bila je najbolja u politiziranju, organiziranju “marke hladovine Obodin” ? Preprodajom oruzja i cigareta podigla se „nova Republika“ na noge, tako da presjednika Djukanovica “kuca” – izgleda kao da su dvori!

  Zaboravili su rijeci njihovog vladike Petra Petrovic Njegosa: “Dok je na mom ramenu glave muske, ja sa turcinom (pregovaram) samo preko puske”!

  Kao na Kosovskom polju, „rasplodise“ se u Crnoj gori ti nasi Siptarci,da ima tko te Crnogorske pravoslavne crkve u Djamije da preuredi, kao prije u sadasnjem Istambulu – ustvari Konstantinopolu?

  Jadna ta brdovita zemljo „prijasnjih junaka“, vec ste na prodaji – nemate momentalno veceg odbrambenog spasa !
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Samo nek Evropska Unija, na Srpskom Kosovskom polju (Amselfeld) „mozda jaka – zaspa“, pa vec i ratna US – Amerika „zahrka“, svirat ce srbi ponovo, ne samo austrijancima – njemcima, nama svima poznatu melodiju: „Mars na Drini“ ?

  Evo, pogledajte Vi svi – takovani „slobodni, prodani Balkanci – Indijanci, oslobodjeni Nacionalci – oni mozda ne bas za svoj djep tupi, za Vas je Texas i Buch-kauboj, paticvrka glupi ? Sta se njega i njegovih tice, ponovo ste Vi ponovo „prodani Balkanci“a Azdaja je dio, njihove III. svijetske ratne price?

  Pocelo se ponovo – kao uvijek kod nas na Balkanu ?
  Zavrsiti se nece tako lako preko Iraka, Afganistana, Georgije raskomadane jadne i Irana ? „Nazalost“ nema Kauboj-Bush jos casa, da Iran „ocisti“ kao svoj ranc u Texasu?

  Nadajmo se, da uskoro „Crni Kenedy“ preuzeti tu ne bas “Bjelu kucu”? Povjerenje citavog svijeta, svih svijetskih sila ima ! Dosta je bilo tih USA –
  “Serifovih igra” svih njihovih dosadasnjih presjednika ! Normalni odnosi, prema susjednoj Republici KUBI – treba USA jos da uci, nisu svi na Kubi Bin Ladina djaci?

  Zasto postoji jos uvijek UNO u New Yorku, zaduzena za svijetski mir?

  To je samo mazanje ociju, tako da Tyrani – Despoti ( poslije Hitlera, Musolinija, Franca, Staljina i svi njihovih dousnika) na dalje igraju svoje smrtonosne igre a svijet samo „gleda“ kao uvijek? Afrikanske Despote nismo zaboravili ali zasto da budu oni bolji od njihovi „bijelih (m) ucitelja“ tokom kolonizacije – izrabljivanja Afrike.

  Evropa, Holandija bila je na tom polju vodeca, kad su Afrikanske crnce prodavali kaorobove (oko 15 miliuna) za sijevernu i juznu Ameriku. Danas se u toj zemlji poznati „Medjunarodni sud za svijetske zlocine“ u De Haagu, koji se je „spezializirao“ izgleda samo za nas Balkance?
  Svicarka gospodja – sudija Del Ponte zna se najbolje samo orijentira u svom Svicarskom Kantonu, Hrvatskoj, Bosni i Herzegovini ili Srbiji?
  Cudno je samo, da uhiceni u De Haagu umru (Milosevis) prije osude?

  No, hrvatski General Gotovina (sitna riba, nije mogao biti za sve odgovoran – naredjivali, ubijali su drugi!).
  „Psihopata“- Karadjic i nadamo se uskoro „Kninski General“- Mladic nece imati sudbinu onog njihovog crvenog Komesara „Raspudina“- Milosevica – Ex-prijatelja naseg pok. Franje Tudjmanna, Ex-partizana – politickog Komesara, Generala Josipa Broza Tita .

  Puno toga ostaje sudski ne rijeseno: „Bosanska Internacionalna“ Brigada Alije Izitbegovica i Bin Ladena? Zlocinci, Muhadjedini – stranci te „Brigade“ nalaze se na dalje u Bosni i postali su cak njihovi „gradjani“ imaju Bosanske Pasose? Za klanja i ubijanje ne samo bosansko – hercegovaskih katolika, pravoslavnih krscana nisu do danas kaznjeni ?

  U Internetu su prikazana njihova zlodjela; Gnjusno mucenje – zarobljenika, potom sjecenje sjekirom glava tih Balkanskih jadnih krscana.
  Tko se za to danas brine? No,ta gospodja Del Ponte – nema vremena za „velike ribe“? Dosta je bilo svih tih ratova i rusevina, svakih 50 godina ne samo na Balkanu ! „Razvijanje demokracije pocinje od dolje a ne diktira se od gore“ !
  Trebalo bi se vec jednom poceti misliti, sto cemo jednog dana nasoj djeci – na ovoj jos uvijek nemirnoj ratobornoj kugli ostaviti; Pakao ili Raj ?

  Pitajmo se na dalje, koliko dugo trebamo doci na tu jednostavnu ideju: „Bez proizvodnje oruzja – nebi trebalo biti rata ali vise nezaposlenosti“?

  Rakete za Poljsku, Radari za Cesku – “Veliki svijetski odbrambeni spas“? Ne samo zapad, u svijetskoj krizi, nazalost od toga zivi – svi mi placamo to sa krvavim
  novcem! Tko je u jednom ratu bio samo pobjednik, bez ljudskih zrtava? Samo >>Marsovci<< bi to mogli postici – zvani "Amerikanci" ?

  S postovanjem u Kristu Vas
  – V.i.S.d. § 55 RStV – dusan marko backo – bogunovic
  "Weltapostel von Balkan" & “Hrvatski pravoslavni Grga Goldfeder(Zlatoper)“ http://groups.google.com/group/hrvatsko-dalmatinsko-kosovo-polje—lika—kordun—banija

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: