Slatkiša više nego prvaka u Hanoveru

12. 08. 2010. 12:03h | R. Lukic – Vesti | foto: R. Lukic

Slatkiša više nego prvaka u Hanoveru

Školska godina u Donjoj Saksoniji pocela je u cetvrtak, a sveštenik Milan Peji´c molitvu za uspešnu školsku godinu služio je u subotu. Deca starijih razreda su pevala, a dirigovala je Jelena Agbaba-Milosavljevi´c.

Važan pocetak: Prvaci sa sveštenikom Peji´cem
Nestrpljenje i gotovo napetu atmosferu išcekivanja prekinuo je dolazak uciteljice Svjetlane koja se pojavila s punim rukama „slatkih vre´cica“. Pretpostavke nekih roditelja da vre´cica ima mnogo više od prvaci´ca, pokazale su se kao tacne.
– Jedni su i danas na bazenima, a ima i onih koji sa raspusta stižu u zadnji cas, pa ´ce ih njihove vre´ci´ce cekati do idu´ce subote, kad nastava i pocinje – objašnjava prota Milan.

Poziv svima

– Nema razloga da roditelji ne dovedu cak i decu koja uopšte ne znaju srpski. Imamo nastavni kadar za sve, a posebnu uciteljicu za rad sa predškolskom i decom koja uopšte ne razumeju srpski – kaže sveštenik Peji´c.

Posle molitve sveštenik je svima cestitao polazak u školu, a na pitanje ko je došao u prvi razred, kao ve´c iskusan dak ruku sa dva ispružena prsta prvi je podigao Vuk Petronijevi´c. Posle nekog njegovog „poverljivog“ razgovora sa sveštenikom, javili su se: Sara Milenkovi´c, Lusi Pipenburg, Dorde Ili´c, Tamara Bogdanovi´c…
Sledile su cestitke, zagrljaji i konacno podela „vre´cica“. Na kraju, prvaci su važno stali pred snop bliceva, da zajedno sa sveštenikom ovekovece ovaj krupni životni korak.

Na štakama do krsta: Nemanja Bojovi´c
Celivaju´ci ikonu i krst svi su dobili blagoslov, a medu njima i Nemanja Bojovi´c (13), koji je iako na štakama, istrajno stajao u redu. Kako nam kasnije rece, on igra fudbal u Hanoveru 96, a koleno mu je „nešto buknulo“ bez ikakvog razloga.

Nastavnicki tim

Nastavnicki tim, osim što je pojacan Sladanom Popovi´c nastavnicom istorije i geografije, koja se vratila sa porodiljskog odsustva, ostao je nepromenjen. Srpski ´ce i dalje predavati Svjetlana Boji´c, veronauku Vukica Moci´c, pevanje Jelena Agbaba-Milosavljevi´c, a folklor Anita Trailovi´c. Predškolska deca i ostaju briga vaspitacice Marije Arsi´c.

– Mogu da idem u školu, ali mi je najgore što mi je lekar na šest meseci zabranio da igram fudbal – jada se Nemanja, koji je ipak sre´ctan što mu se ova nezgoda nije dogodila pre raspusta, koji je sa dedom Milanom proveo na Pali´cu, kod Subotice.
Dok je mama otišla da zapali sve´cu tati, koji je preminuo prošle godine, na klupi ispred hrama sedeli su Lukas i Lusi Pipenburg. Lukas je ve´c tre´ci razred, a po onome kako ozbiljno sestrici objašnjava, vidi se da ´ce joj on na ovom terenu biti „glavni oslonac“. Kažu da su odmor proveli u Makarskoj, ali su se navratili i kod tete u Gvozdu kod Karlovca. Lukas nam otkriva da je dobar plivac, a Lusi kaže da je tu veštinu savladala tek u Makarskoj.

Brat i sestra: Lukas i Lusi Pipenburg
Petogodišnji Dorde Ili´c željan igre, s novim drugarima odjuri u dvorište. Svoju, neotvorenu, „slatku vre´cicu“ poverio je mami. Napolju pravi letnji dan. Mladi roditelji po grupama razmenjuju mišljenja. Sveštenik Peji´c sa nastavnicima odlazi u biblioteku na dogovor. Sestra Nevenka ve´c odavno je razdelila kafu i kolace. U hramu, pored oltara, ostalo je još nekoliko nepodeljenih „slatkih vre´cica“.

Raspored

Nastava se održava u Svetosavskom centru (Mengendamm 16c) svake subote posle podne. Za predškolsku i decu sa zakljucno šestim razredom nastava pocinje u 14.00, a za sedmi i starije razrede u 16.00 casova. Upis i prijavljivanje nisu završeni, a sve informacije mogu se dobiti na telefon 0511 394 19 24 i mobilni 01732320992.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: