SAMOSTALNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U GRAFIČKOJ, IZDAVAČKOJ, INFORMATIVNOJ DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJI SRBIJE – OBRAĆAMO VAM SE MOLBOM ZA SOLIDARNOST I SINDIKALNU PODRŠKU

SAMOSTALNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U GRAFIČKOJ, IZDAVAČKOJ, INFORMATIVNOJ DELATNOSTI I KINEMATOGRAFIJI

SRBIJE


Poštovane kolege sindikalci,

OBRAĆAMO VAM SE MOLBOM ZA SOLIDARNOST I SINDIKALNU PODRŠKU

Najstarije izdavačko preduzeće u Srbiji, staro 64 godine, IP „Prosveta“ a.d. privatizovano je 25. juna 2009. godine metodom javnog tendera. Kupac i direktor je Dejan Pantović.

„Prosveta“ je prodata za 3,2 miliona evra na šest godišnjih rata. U nacrtu ugovora pisalo je da je plaćanje u celosti. Kao pravno lice nije mogao da kupuje na rate ali mu je Agencija za privatizaciju ipak odobrila kupovinu na rate. U nacrtu ugovora pisalo je da može da proda 5% kapitala (to je po važećem Zakonu o privatizaciji) a Agencija za privatizaciju je u konačnom ugovoru odobrila da proda odmah, bez njene zvanične saglasnosti, 30% kapitala. U ugovoru piše da apsolutni vlasnik postaje srazmerno broju uplaćenih rata, odnosno kad otplati najmanje 45% kapitala. Kupac je platio prvu ratu 30% nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora a ostatak će platiti na pet jednakih godišnjih rata. Kupac je iskoristio svoju privilegiju, koju mu je dala Agencija za privatizaciju i odmah prodao 30% kapitala.

Kupac se ugovorom obavezao da će Socijalni program ispoštovati do 24. decembra 2009. godine. I ako u Ugovoru stoji da kupac poseduje neophodna sredstva za ispunjenje svih obaveza iz kupoprodajnog ugovora i Socijalnog programa, ispostavilo se da to tako nije. Kupac nema sredstva. Takođe se u Ugovoru kaže da je kupac dužan da iz sopstvenih izvora izvršava obaveze iz kupoprodajnog ugovora i Socijalnog progrma, ili da ih pozajmi, ali ta pozajmica ne sme da bude sa kamatom ili nekim drugim opterećenjem. Kupac je izmirivao obaveze iz sredstava od prodaje „Prosvetine“ imovine i iz kredita koji je dobio od Fonda za razvoj preduzeća. Time je direktno kršio ugovor. Fond za razvoj dao mu je kredit u iznosu od 167 miliona dinara (1.670.000,00 evra) i na ime izdavačkog preduzeća „Rad“ (koje je takođe kupio) dobio 67 miliona evra. Predsednik Upravnog odbora je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Zanimljivo je da je Pantović pod hipoteku dao „Prosvetinu“ imovinu i to, kako Agencija za privatizaciju piše, dao je van sudsku hipoteku.

Kupac je u redovnom roku do 24. decembra 2009. godine (poslednjeg dana roka) isplatio samo tri zaostale neto zarade, bez doprinosa i poreza. Ostaje mu još šest zaostalih bruto zarada. Bili smo sigurni da kupac neće ispoštovati sve obaveze iz ugovora i 21. januara 2010. stupili smo u štrajk do ispunjenja svih obaveza iz ugovora i Socijalnog programa. Na zahtev sindikata, Agencija za privatizaciju dolazi 2. februara 2010. godine u vanrednu kontrolu. Kontrola je utvrdila da kupac nije ispunio sve obaveze i utvrdila je pad prihoda u poslednjem kvartalu 2009.g. u odnosu na poslednji kvartal 2008.g. za 63%. To je najbolji pokazatelj da je kupac krenuo ubrzano da gasi delatnost, kontinuitet poslovanja i ako se obavezao ugovorom da održi ili uveća nivo poslovanja. Agencija za privarizaciju je produžavala rok za ispunjenje obaveza iz Ugovora tri puta, ukupno godinu dana, a poslednji rok je bio 22. jul 2010. godine.

IP „Prosveta“ postoji 64 godine a u njenom sastavu je i knjižara „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj br.12 u Beogradu, koja je stara 110 godina. Tradicija se ne prodaje. S obzirom na to da „Prosveta“ ima prostor na atraktivnim mestima, kupac je to kupio samo zbog nekretnina. Kada su ministri Mlađan Dinkić (ministar ekonomije i regionalnog razvoja) i Nebojša Bradić (ministar kulture i informisanja) u februaru 2009. godine knjižaru „Geca Kon“ proglasili za spomenik kulture, građanima Srbije su obećali da je to trajno zaštićeno. Kad smo dobili kupoprodajni ugovor pročitali smo da je to zaštićeno samo 10 godina. Ali kupac može to i sutra da proda uz saglasnost Agencije za privatizaciju. Geca Kon je bio poznati izdavač i knjižar. Nažalost, u II svetskom ratu Nemci su ga streljali samo zato što je bio Jevrejin. Geca Kon nema naslednike i sva njegova imovina je ostala državi Srbiji. Mislimo da Srbija mora to da sačuva.

Štrajk je otpočeo 21. januara 2010. godine i još traje. Štrajk su organizovali oba reprezentativna sindikata u preduzeću, uz pomoć i podršku Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj deletnosti i kinematografiji Srbije i sindikata “Nezavisnost“. Sve vreme štrajka (sedam meseci) smo bez ikakvih primanja. U Srbiji niko štrajkače ne pomaže. U knjižari „Geca Kon“ (gde se održava protest i štrajk) isključen nam je telefon od 26. januara 2010. godine jer kupac nije plaćao račune. U toku štrajka dva meseca smo bili bez struje, takođe zbog neplaćanja računa. Štrajkujemo u veoma teškim uslovima bez telefona i interneta. Kolektiv je uglavnom ženski i stariji. Vlast računa na to da ćemo tako iscrpljeni odustati od svojih zahteva. 21. aprila 2010. ministar ekonomije i predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Mlađan Dinkić ušao je u knjižaru i pretio štrajkačima. Rekao nam je: „Predlažem vam da počnete da radite, inače ćete svi kolektivno i pojedinačno odgovarati. Ja ću lično naterati kupca da sve ispoštuje. Ako on vodi lanac knjižara, ne vidim da ne može da vodi i ovu knjižaru. Ovde ima dosta politike“. Nažalost kupac je izgubio lanac knjižara koje je „vodio“ a trenutno je i blokada računa za 1,4 miliona evra. Da li je to garancija opstanka „Prosvete“. Iza kupca Prosvete stoje političari. Izdržaćemo i istrajaćemo. Kao što su nam poručile kolege, sindikalci iz Grčke da naše oružje bude ISTRAJNOST, SOLIDARNOST I BORBA.

Vaša sindikalna podrška biće nam potvrda da smo u pravu i daće nam snage da izdržimo sva iskušenja na koja ćemo u sindikalnoj borbi u budućnosti nailaziti.

Uz veliku zahvalnost na podršci, šaljemo vam i srdačne pozdrave!

Ljubica Stjepanović Muhić, pred. Samostalnog sindikata IP „Prosveta“

Mirjana Nardin, Glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ IP „Prosveta“

U Beogradu, 9. avgust 2010.

Samostalni sindikat zaposlenih u grafičkoj,izdavačkoj,

informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije

Rajko Simić, predsednik s.r.

Borivoje Urošević,koordinator za sind. saradnju s.r.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: