POETSKA ZBIRKA DVE SRPKINJE I JEDNE ITALIJANKE

POETSKA ZBIRKA DVE SRPKINJE I JEDNE ITALIJANKE

SRBIJOM HODE

I O NJOJ POJU

Karla Galvan, Italijanka, Rada Rajić-Ristić, Srpkinja u resejanju i Todora Škoro, koja iz Srbije nije odlazila, tri su pesnikinje, prostranstvima razdvojene, ali spojene ljubavlju prema Srbiji, iskazanoj u stihovima, u zbirci „Pod nebom Srbije“ („Sotto il cielo di Serbia“)  čija će beogradska promocija biti upriličena 18. avgusta u Kući Đure Jakšića u Skadarliji.

Toplina kojom Karlu Galvan mami, nostalgija kojom Radu Rajić-Ristić i muči i hrani i vezanost kojom Todoru Škoro Srbija opčinjava, izlila se u ovu poetsku zbirku setnih tonova. O kosovskim svetinjama i beogradskim mostovima Karla Galvan peva kao da je tu stasavala, opijena mirisom tamjana i svetlim i mučeničkim srpskim usudom. Žal za rodnim domom i zlehuda pečalbarska sudbina su teme pesnikinje Rajić-Ristić, a Todora Škoro inspiraciju pronalazi i u prolaznosti, i u večnosti, težeći da uhvati jedan tren i sačuva ga za budućnost.

Marinela Laratro, recenzent zbirke, primećuje: „Izvesno, važno je gde si rođen, važno je koji te predeli mame, važno je kojim prostranstvima čezneš da se vratiš. U ovim stihovima, to su prostranstva Srbije, ali, gledano zajedničkim imeniteljem tri pesnikinje koje slično vole, pate, čeznu, ushićuju se, možda postaje svejedno pod kojim se nebom nalaze, o kom podneblju pišu, jer pišu nebom Duše i Ljubavi. U tom smislu, ovi stihovi dobijaju značenje univerzalnog, sveprostornog i svevremenskog.“

Dvojezična, srpsko-italijanska, sa pojedinim pesmama prepevanim i na nemački jezik, ova knjiga čini još jedan u nizu koraka koji zbližavaju dva naroda, dve države. Karla Galvan, već nagrađivana nagradom „Petar Kočić“ za raniju zbirku stihova „Srbija u srcu“ dosledna je na putu približavanja srpske kulture ljubiteljima lepe reči u italijanskoj oblasti Veneto.

Na promociji, o stihovima tri poetese govoriće književni kritičari Radmila Kunčer i Živko Nikolić.

T.Š.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: