Милошевић поделио Алексинац

Komentar DN-urednik GD:

Kuprešanin je u mnogo čemu što je naveo u pravu i valja podržati. Ne zaboravimo da su ti koji su nas bombardovali sve učinili da bi bila slika o Miloševiću takva kakva je njima potrebna da nebi morali plaćati odštetu za bombardovanje bez objavljivanja rata. Oni su kažnjavali nedužni narod prvo desetogodišnjom privrednom blokadom i krivili Miloševića samo zato što im nije pasao u njihov plan globalizacije bolje reći neokolonijalizma. Milošević im je smetao a ne smeta im što su njihovi ljubimci kidnapovali Srbe i drugi nedužni svet da bi im po cenu života oduzimali organe i prodavali po belom svetu. Ako im je stalo do pravde onda nebi smeli sada da ćute po pitanju trgovine organima. Čak nagradjuju te secesioniste sobstvenom državom. Ko peva u horu sa NATO državama svaljujući celu krivicu na Miloševića taj je za to da ne plate za nanetu štetu svojim bombama, uranijumom…

Najbolje bi bilo da se podigne na osnovu dobrovoljnih priloga i ako sam mišljenja da se umesto spomenika za taj novac nebi moglo podignuti skoro i ništa od puta a nebi se moglo puno pomoći ni dečijim vrtićima. Ali ako bi nam platile NATO zemlje za učinenu štetu od sto milijardi dolara eh onda bi se sigurno moglo nešto učiniti. Čudo božije da tu odštetu niko ne traži i ako je po medjunarodnom pravu to bombardovanje bilo nezakonito. A, ono što se ne traži neće se ni dobiti. Umesto da se oko Miloševića svadja trebalo bi se solidarisati i od vlade tražiti da traži od svojih prijatelja da prijateljski plate štetu koju su nepozvani i nezakonito učinili.

DN-urednik Glasa Dijaspore

Друштво

Милошевић поделио Алексинац

Иницијатива Покрета социјалиста да се подигне споменик Слободану Милошевићу наставља се по селима око Алексинца, СПС се не изјашњава да ли ће подржати ову идеју

Алексинац – Узбуркао се Алексинац ових летњих дана. Покренута је иницијатива да се бившем председнику СПС-а, Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу подигне споменик у граду на ушћу Моравице (Сокобањске) у Јужну Мораву. Иницијативни одбор, на чијем је челу Славиша Јовановић, председник алексиначке организације Покрета социјалиста већ прикупља потписе грађана, којим жели да „подупре” своју иницијативу, али и захтев локалној скупштини да се из општинског буџета финансира подизање споменика. Славиша Јовановић каже „да лепу идеју не треба политизовати”.

– То што сам ја на челу Иницијативног одбора не треба доводити у везу са нашом политичком организацијом. Иницијативу су покренули грађани Алексинца, који подизањем споменика желе да одају почаст и да се одуже Слободану Милошевићу, који је био председник свих грађана Србије, не само председник СПС-а – каже Јовановић.

Према речима председника Иницијативног одбора до сада је прикупљено око 900 потписа грађана Алексинца:

– Наша је намера да прикупимо 3.000 потписа суграђана и захваљујући томе поднесемо валидан предлог Скупштини општине да из буџета финансира изградњу споменика Милошевићу – додаје Јовановић.

Многи у иницијативном одбору појаснили су ову идеју причом о обнови Алексинца после великог рушења током бомбардовања НАТО-а у пролеће 1999. године. Тврде да су само захваљујући Милошевићу и СПС-у грађани Алексинца, којима су срушени домови, поново добили кров над главом.

Прикупљање потписа за подизање споменика некадашњем председнику СПС-а, Србије и Југославије настављено је и јуче по селима алексиначке општине. У Општинској организацији СПС-а председник Светислав Видановић тврди да са Социјалистичком партијом Србије ова иницијатива у овом тренутку нема никаквих додирних тачака.

– Организација СПС-а у Алексинцу је јака и бројна, али нико од наших чланова није учествовао у иницирању ове идеје. Иза свега тога стоје бивши чланови СПС-а, који на овај начин покушавају да скрену маркетиншку пажњу на себе и евентуално придобију за своју политичку организацију још неког члана – објашњава Видановић.

До сада је прикупљено око 900 потписа грађана Алексинца

Он, такође, напомиње да је рано говорити о евентуалној подршци СПС-а овој иницијативи, јер о томе ће се, ако буде потребно, изјаснити највиши органи партије.– Да су ти људи, који сада стоје иза иницијативе о подизању споменика Слободану Милошевићу, заиста волели некадашњег председника социјалиста и СР Југославије, сигурно је да никада не би напустили СПС – додао је Видановић.

Председник алексиначке општине Иван Димић каже да ће ова, као и свака иницијатива грађана бити размотрена, али да не верује да ће одборници садашње скупштине изгласати одлуку да се из општинског буџета финансира један овакав пројекат. Он сматра да је ово политички маркетинг Покрета социјалиста у Алексинцу, који се овом иницијативом „обрачунава” са алексиначким СПС-ом. Град Алексинац, истакао је Иван Димић, одужио се свима који су учествовали у обнови и изградњи после бомбардовања. На платоу у Улици Душана Тривунца откривено је спомен-обележје које подсећа на тешке дане и рушење, али и обнову.

Иницијатори подизања споменика Милошевићу и за тај плато предлажу да добије име бившег председника Србије и Југославије.

А међу обичним грађанима Алексинца подељена су мишљења око иницијативе за подизање споменика Слободану Милошевићу. Док су поједини „за” и тврде да је иницијатива апсолутно легитимна, као Драган Вујић који каже да је Милошевић неколико пута боравио у Алексинцу и то у тешким тренуцима по град и грађане – у време велике рударске несреће у оближњим рудницима 1989. године, али и обилазећи срушени град деценију касније, други су – против. Срђан Марковић нам је рекао да је „позивање” на обнову после бомбардовања „тешка замена теза и покушај обмане поштених”:

– Алексинац 1999.године није имао никакве посебне војне објекте, никога није скривао, нити је постојао било који други разлог да буде бомбардован. Али, ипак разорен је и то само због погубне политике тог истог Слободана Милошевића – рекао нам је Марковић.

Тома Тодоровић

објављено: 29/07/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: