Jak britanski udar na Srbiju

BEOGRAD 30. 07. 2010

PRESS

Jak britanski udar na Srbiju

Velika Britanija u poslednjih desetak dana zadala Srbiji niz teških diplomatskih i političkih udaraca. Analitičari kažu da su Englezi produžena ruka SAD u EU

1
Teška borba sa englezima… Britanka Ketrin Ešton u najgorem trenutku za Srbiju vodi diplomatiju EU

Velika Britanija je u poslednjih desetak dana izvršila strahovit pritisak na Srbiju, a pri tom se, kako primećuju sagovornici Pressa, uopšte i ne trudi da taj pritisak barem spakuje u prigodnu diplomatsku formu.Ako je bilo očekivano da britanski sudija u MSP-u glasa protiv interesa Srbije, niko nije očekivao da će Britanci odmah posle toga otvoriti najširi diplomatski front protiv naše zemlje. Prvo je na sudu u Londonu oslobođen Ejup Ganić, uz političku ocenu suda da ga Srbija progoni, zatim su engleski mediji objavili tajni plan visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Britanke Ketrin Ešton, kojim se praktično ukida Republika Srpska, da bi se pritisak nastavio zahtevom britanske vlade da Srbija momentalno povuče upravo predatu rezoluciju Generalnoj skupštini UN o nastavku dijaloga o Kosovu. Priču je dosolio „Independent“, objavljujući autorski tekst bivšeg ambasadora u Srbiji Čarlsa Kroforda, koji je predsedniku Tadiću poručio da prestane da vodi Miloševićevu politiku?!

Sagovornici Pressa razloge vide u činjenici da je Britanija istureni američki igrač u Evropi. Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da sve ukazuje na kontinuitet „dosledne antisrpske politike“.

– Takav odnos traje još od 19. i 20. veka, kada se Britanija kao velika imperijalistička sila borila protiv Rusije, a Srbe tretirala kao rusku balkansku ispostavu. Britanija nas i dalje vidi kao male Ruse. Oni kao verni sledbenik SAD nastavljaju antisrpsko držanje. Puka je iluzija naših političara da će ignorisanjem te činjenice ili njenim skrivanjem išta promeniti – kaže Vukadinović.

a

Izmislili konc-logor na stadionu FK „Priština“

Vladislav Jovanović kaže da Britanci imaju loš odnos prema Srbiji još od Otomanske imperije, kako bi ostvarili interese prema Rusiji.

– U vreme Prvog svetskog rata car Nikolaj im je zbog toga slao ultimatum. Tokom Drugog držali su obe strane, muljali sa Titom, a istovremeno podržavali četnički pokret. Mislim da ni sada neće predati dokumenta o Draži Mihailoviću, da bi držali Srbiju podeljenu i posvađanu. Britanci su bili i najveći zagovornici rasturanja SFRJ. Oni su to radili perfidnije od Amerikanaca, koji su bili kaubojski iskreni i napadni. Britanski mediji su izmislili da je od stadiona FK „Priština“ 1999. napravljen koncentracioni logor – podseća Jovanović.

Vladislav Jovanović, bivši ambasador SRJ u UN, tvrdi da smo mi i danas taoci engleske politike iz doba Otomanske imperije.- Englezi rade samo ono što im njihov stariji partner SAD naredi. Svi njihovi potezi, kojih su ovih dana pune novine, sramni su, ali nisu neočekivani. Nejasni su mi neki naši političari koji su nam Veliku Britaniju predstavljali kao savezničku zemlju, iako ona to nikada nije bila. Ja od ove američke produžene ruke i dalje očekujem pritiske i teške udarce. Ovo je još bolnije jer nam to radi jedna zemlja članica EU – navodi Jovanović.

I istoričar Radoš Ljušić smatra da Britanci rade što Amerikanci misle.

– Britanija je uvek bila produžena američka ruka u Evropi. Ono što iznenađuje je da se pritisci više ne vrše u nekoj diplomatskoj formi, nego vrlo otvoreno, kao što je, na primer, zahtev za povlačenje rezolucije. Ipak smo mi suverena država kao i oni i moramo ostati pri svom stavu. Nažalost, očekujem dalje pritiske i kažnjavanja – navodi Ljušić.

(D. I. – B. B.)

Eine Antwort

  1. Adut koji sustinski imamo u rukma jeste Istorijska cinjenica da je USA nastala na principima kolonizacije i genocida nad tadasnjim ‚Native‘ stanovnicima Americkog kontinenta. (o genocidima u Africi suvisno je i govoriti)

    Britanci su upravo ti, zajedno sa ostalim kolonistickim monstrumima, koji su odgovorni za taj genocid, iako se o njemu do danasnjeg dana generalno suti.

    Kolonisticke pretenzije na Blakan postoje vec dugo i to je poznata cinjenica, ali koliko je njihov udarac jak zavisi samo od nas samih i koliko cemo ga u svojim glavama doziveti kao takvim.

    Licno smatram njihov potez smesnim vapajem za vlascu nad prostorom koji nikad nece dobiti i ponavljam,
    samo od nas zavisi koliko ce licemerni i prosijacki Ashton plan biti ostvarljiv!!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: