Borise Tadiću, ne potpisuj! – dostavila SD

BEOGRAD 30. 07. 2010

PRESS

Borise Tadiću, ne potpisuj!

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković kaže da se izmenama zakona o Agenciji ova institucija onemogućava da kontroliše „bahatu vlast“ i poziva predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše ovaj zakon

1
Krše ustav… Zorana Marković

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je juče da zbog usvajanja izmena Zakona o Agenciji ova institucija neće moći da kontroliše „bahatu vlast“. Zbog usvajanja izmena zakona kojima se, suprotno Ustavu, funkcionerima omogućavaju duple funkcije, ona je pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše ovaj akt.

Prihvatanjem amandmana poslanika DHSS-a Vladana Batića na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je Skupština Srbije usvojila u sredu, omogućeno je odbornicima, pokrajinskim i republičkim poslanicima da zadrže i funkciju gradonačelnika do kraja mandata 2012.

Zovu Evropu u pomoć

Zorana Marković kaže i da će ukoliko predsednik Tadić ne usliši njen apel pokrenuti postupak pred Ustavnom sudom, ali i Organizaciji država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), OEBS-a i Komisiji UN za borbu protiv korupcije.

– Usvojeni amandman krši Ustav jer omogućava da poslanici, koji su zakonodavna vlast, obavljaju i funkciju gradonačelnika koji su izvršna vlast! Zbog toga je Agencija izgubila i efektivne mehanizme da procesuira funkcionere zatečene na više funkcija. Pozivamo predsednika Srbije da ne potpiše ovaj neustavan zakon. U suprotnom, Agencija će podneti zahtev za ocenu ustavnosti. Nadamo se i da će Ustavni sud istom revnošću i brzinom reagovati na naš zahtev, kao što su reagovali na zahtev trojice vojvođanskih poslanika da zadrže i funkcije predsednika opština – izjavila je Markovićeva.

a

Reagovanja

-Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže da izmene zakona predstavljaju direktan udar na Agenciju za borbu protiv korupcije

-Transparentnost Srbija smatra da izmene zakona pokazuju da vlast u Srbiji nije dosledna u borbi protiv korupcije i da želja da se zaštite lični i partijski interesi prevagnula nad doslednim vođenjem borbe protiv korupcije

-Dragan Marković Palma kaže da će poštovati izmene zakona, odnosno da će i dalje ostati i poslanik i gradonačelnik Jagodine, iako je, kako navodi, „jedini iz vlasti glasao protiv“

Ona dodaje da usvajanje amandmana Vladana Batića „ozbiljno remeti mogućnost Agencije da vrši demokratsku kontrolu vlasti“.

– Vladajuća većina je poslala lošu poruku građanima da je politički interes iznad opšteg i da može da donese bilo kakvu odluku za koju obezbedi većinu. Bahata vlast uvek može sve, da menja zakone iz svojih interesa, a demokratska vlast poštuje standarde demokratske kontrole vlasti. Ni opozicija nije pokazala dovoljan stepen odgovornosti – ocenila je direktorka Agencije.

Ona je dodala i da usvojeni amandman odstupa od dogovora koji je bio postignut sa Ministarstvom pravde, s kojim je Agencija zajedno utvrđivala predlog izmena zakona.

Čak 6.000 duplih funkcija?!

Član Odbora Agencije Zlatko Minić kaže da usvojeni amandman unosi „haos“ u oblast sukoba interesa i upozorava da je otvoren prostor da čak 6.000 funkcionera vrši više funkcija.

– Procena je da je oko 2.000 funkcionera na duplim funkcijama. Ali, posle usvajanja Batićevog amandmana dopušteno je da po 30-ak odbornika u 160 opština može da imaju bilo koju drugu javnu funkciju. Umesto da je vlast odlučno nastavila primenu zakona i uspostavila sistem sprečavanja sukoba interesa tražeći ostavke onih koji imaju duple funkcije, pala je na prvoj prepreci: nije uspela da žrtvuje sujete 15-20 funkcionera. Nadam se da se vlastima omaklo i da će u najskorijem vremenu dokazati da je ovo bio lapsus i pokazati političku volju u borbi protiv korupcije – kaže Minić.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: