ЕУ пише своју резолуцију?

Komentar DN-urednika GD

Pošto je Tadić jasno rekao da Srbija neće ratovati može se desiti da EU i UN povuku svoje trupe i predstavništva kao nepotrebna, pošto nema više opasnosti po Kosovo a to bi omogućilo suverenitet i nadležnost provizorne vlade Kosova odnosno, po zakoniku medjunarodnog suda, državnost Kosova. Na taj način, ispunili bi se uslove državnosti odnosno suvereniteta što bi opet imalo za posledicu da secesija preraste u državu a Provizorna vlada u Prištini da postane suverena vlada Kosova. Naša vlada bi se mogla busala u grudi da su zahvaljujući njenoj politici EULEKS i UNPROFOR  napustili Kosovo što bi moglo biti fatalno za ostanak Kosova u okviru Srbije. Igra cinizmom bi stim dostigla svoju kulminaciju jer bi se stim širom otvorila vrata secesiji Kosova da se odvoji i dobije status suverene države-živi bili pa videli- u tom slučaju bi se vlada Srbije uvrstila u saučesnike secesije Kosova. Sve drugo bi bilo pravo iznenadjenje i pravi korak u pravom smeru. DN-urednik Glasa Dijaspore

Политика

ЕУ пише своју резолуцију?

Србија упутила предлог резолуције у УН без подршке пет земаља „квинте”, тврде дипломатски извори у Београду

Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије је изненађен што је Србија поднела резолуцију УН необавестивши ЕУ Фото Танјуг

Београд је подношењем Предлога резолуције Генералној скупштини УН изненадио Брисел, који поводом овог потеза српске дипломатије не искључује узвратну меру – писање „контрарезолуције”.

Неименовани дипломатски извор из ЕУ истиче да је двадесетседморка очекивала да ће Београд најпре усагласити садржај резолуције са њима, а затим га представити у Уједињеним нацијама. „Прижељкивали смо резолуцију коју би подржале све земље чланице ЕУ, а то би онда било најбоље решење и за Београд”. На питање новинара „Политике” да ли ће државе ЕУ можда наступити са сопственим текстом резолуције коју ће подржати свих 27 чланица, наш саговорник у Бриселу каже да „та опција још није размотрена, али није ни искључена”.

Посредна потврда да је тако нешто могуће стигла је и од једног амбасадора земаља „квинте” који је у уторак на састанку у Министарству спољних послова видео српску резолуцију пре него што је послата у УН без договора са овим најутицајнијим земљама. „Уколико не нађемо заједнички језик са Београдом, постоји могућност да ЕУ напише своју резолуцију која би била прихватљива и за пет држава које нису признале независност Косова”, каже овај дипломата.

Европска унија је званично примила је на знање да је Србија поднела предлог резолуције Генералној скупштини УН. „ЕУ поздравља спремност Србије на дијалог, јер је то у складу са оним што је почетком недеље рекла и Кетрин Ештон, шеф Европске дипломатске службе – да је време за нову фазу у односима Београда и Приштине који се тичу заједничке будућности у ЕУ”, каже за „ Политику” Маја Коцијанчић, портпарол Ештонове.

Од пет најутицајнијих земаља света, које чине „квинту” (Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и САД) Србија није добила подршку за прекјучерашње упућивање предлога резолуције Генералној скупштини Уједињених нација”, поручено је из дипломатских извора у Београду.

Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије у Београду, објаснио је за Би-Би-Си како су текли разговори амбасадора поменутих земаља са српским представницима: „Откако је објављено мишљење МСП-а пре недељу дана званичници ЕУ су радили заједно са својим српским колегама на састављању заједничке резолуције која би била послата Генералној скупштини УН. Почетком недеље су у Бриселу вођени разговори о елементима те заједничке резолуције и наше је разумевање било да ће се те консултације наставити. У уторак по подне МИП је позвао представнике ’квинте’, поделио нам је нацрт српске резолуције и тражио коментаре. Зато нас је изненадила информација коју смо добили касније тог дана да је Србија у УН већ поднела нацрт своје резолуције претходно не информисавши званичнике ЕУ или ’квинте’”.

На питање да ли је потом од МИП-а тражено објашњење за овакав потез Београда, амбасадор је одговорио да је то учинио наредног дана и да му је речено да је српска страна била забринута, јер су Албанци планирали да поднесу свој нацрт резолуције и да је Србија реаговала како би прва доставила своју резолуцију

„Рекао сам им да не знам за постојање било какве ’албанске резолуције’, касније током дана сам то проверио и са колегама у Њујорку и на основу тога сам питао МИП да ли је могуће повлачење предлога како би се вратили свом изворном плану и договорили се о заједничком нацрту резолуције ЕУ и Србије”, пренео је амбасадор.

Иначе, на поменутом састанку у уторак, амбасадори „квинте”, према објашњењу из дипломатских извора, упутили су замерке на текст преамбуле предлога резолуције у којој се говори о једностраној сецесији, као и на тачку у којој се стране позивају да пронађу узајамно прихватљиво решење за сва отворена питања путем дијалога. На питање да ли формулација „сва отворена питања” подразумева и статусно питање, представници Србије су им, како нам је пренето, потврдно одговорили.

Да ли се одлука Београда да иде пред УН без договора са најутицајнијим државама света може тумачити као конфронтирање Србије са Западом? Рекавши да би се брзина могла разумети уколико је резолуција послата да би се о њој расправљало пре евентуално неког другог предлога, Владимир Тодорић, из Центра за нову политику, каже да је кључно да у наредном периоду дође до договора између ЕУ и Србије. Један од могућих модела, према његовом мишљењу, јесте да ЕУ достави амандмане које ће Србија прихватити.

Наводећи да је Београд понудио „формулацију: дијалог” која може бити, али и не мора да буде прихватљива за све чланице ЕУ, Тодорић каже да је кључно да се има у виду да ЕУ мора да покаже Русији, Америци и другим актерима да може да утиче на ствари у свом дворишту. „Уколико Србија покаже конфронтацију са ЕУ у Генералној скупштини, прво ћемо имати велики проблем са ЕУ, јер то није добро по њу да покаже колико има мало спољнополитичког утицаја на своју будућу чланицу”, наглашава овај наш саговорник.

На то упућују и речи британског амбасадора који је изјавио да му се не чини смисленим да се Србија и ЕУ конфронтирају у Њујорку, док Србија истовремено тврди да жели у ЕУ.

„Пошто Србија не тражи подршку Истока и пошто нема подршку Запада вероватно ће у процедури та резолуција негде да нестане. Или ће се модификовати или ће неко други да предложи нешто друго. У сваком случају, на крају ће бити нешто што са овим само посредно има неке везе”, уверен је један бриселски аналитичар који није желео да буде именован. Он тврди да текст „може да се модификује и једанаест пута до септембра, октобра и да поприми сасвим другачији облик”.

Овај саговорник сматра да је текст предлога резолуције „пре свега за домаћу јавност, да се каже да, ето, нисмо тек тако одустали”. Јер једна резолуција која нема подршку великих сила у Савету безбедности има минималне шансе да дође на дневни ред и да буде усвојена”, истиче он додајући да се и у Београду добро зна да та резолуција у том облику неће проћи.

Данас у посету Београду, како је речено за „Политику” из амбасаде Грчке, стиже Димитрис Друцас, заменик министра спољних послова Грчке, једне од пет држава ЕУ које нису признале независност Косова. Друцас је у понедељак, после састанка шефова дипломатије ЕУ у Бриселу, рекао да је Грчка земља која може да се обрати и Србији и Косову и која ће исцрпити све могућности да се пронађе решење прихватљиво за обе стране.

———————————————————–

И Хисени у Њујорку

Приштина – Министар иностраних послова у привременој влади Косова Скендер Хисени састао се у Њујорку са америчким амбасадором при УН Розмари Дикарло, са којом је разговара о будућим потезима након саопштавања мишљења Међународног суда правде о Косову. „Током дугог и пријатељског састанка министар Хисени и Дикарло су разговарали детаљно о следећим корацима и акцијама које треба предузети након мишљења Међународног суда правде”, наводи се у саопштењу косовског министарства.

На састанку одржаном јуче Хисени је истакао потребу за блиском координацијом активности и акција Косова и САД.

Хисени у Њујорку борави како би се састао са сталним представницима акредитованим у Уједињеним нацијама, из земаља које још нису признале Косово.

објављено: 30/07/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

Slobodan Mandic | 30.07.2010. 01:39

Nemojte nove rezolucije ko boga vas molim izgubicemo sve ama sve sto imamo.

Drzite se Kumanovskog sporazuma i 1244 ko pijan plota. Masite sa tim svagdje. To je nabolje sto smo mogli izvuci.

Sve drugo sto napisete napisacete pogresno … Citav tekst c ebiti dvosmislen i onda smo ga pukli.

damnjan r | 30.07.2010. 09:40

Niko u EU niti u bijelom svetu nikada nije imao nista protiv Srbije. Jednostvano su koristili svaki moguci momenat kada Srbije spava, luta, izmotava se ili lenchari da joj shtrpnu de znacaja, uticaja, prava itd. Dakle, Srbija ne treba da se plashi i da zazvekece oruzjem ako treba u odbrani bilo chega sto joj svaki papir ovoga sveta daje za pravo. Danashja Srbija jednostavno NIJE Milosheviceva Srbija i to treba na svakom koraku u svakoj prilici spochitavati belosvetskim meshetarima i treba im gurati prst u coravo oko kad god se za to ukaze prilika. Isterati ih na chistac: jel‘ imaju nesto protiv nas? (u tom slucaju otpor tome dobija pun legitimitet) ili nemaju (u tom sluchaju da se postave drugachije prema ovoj nesretnoj zemlji)

Svojim Putem | 30.07.2010. 09:43

Srbija mora da ide svojim samostalnim putem. Clanstvo u EU, velika vecina ne zeli, mislim da su jos jedino Tadic i Jeremic koji se zalazu za EU i jedino za njih EU nema alternativu. Vi imate jako mnogo probleva u GB, te se okrenite ka svojim problemima a Srbiju ostaviote vec jednom na miru. Referendu je neophodan za ulazak u EU.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: