СВЕТСКОЈ ПРИВРЕДНОЈ КРИЗИ НЕМА РЕШЕЊА БЕЗ РЕШАВАЊА СУШТИНСКИХ КРИЗА, ПРЕХОДНИЦА

СВЕТСКОЈ ПРИВРЕДНОЈ КРИЗИ НЕМА РЕШЕЊА БЕЗ РЕШАВАЊА СУШТИНСКИХ КРИЗА-ПРЕХОДНИЦА

Историја нас учи да су последице великих економских депресија ратови. Они (ратови) нису природне појаве богом дате, стихије које се не могу избећи. Планирају се због јасних стратешких и материјалних интереса моћника и њима блиских кругова а спроводе се у „дело“ медијским/А И НАСИЛНИМ/ мобилизацијама маса које немајују увид зашто и због чега се уистину налази у рату. То што обичан човек зна, најчешће, не одговара истини већ представља низ више плански конструисаних и убачених полуистина којима је сврха да замагле праве разлоге избијање рата односно ратова.

Готово да нема на овој планети човека који није чуо да се свет налази у привредној кризи светских размера. О њој се говори скоро на сваком кораку. Живот у привреди али и приватност прожети су причом о глобалној економској кризи. Оно о чему се не говори, а често и намерно игнорише, су глобалне кризе које су предходиле и омогућиле ову нову велику економску депресију. Њој су претходиле а и даље је условљавају; криза морала светских размера, криза медија глобалних размера и најсудбоноснија криза, криза свеукупне демократске контроле капитала на светском нивоу. Те три рак ране су омогућиле светски привредни крах оваквих размера. Светска криза морала и светска криза медија као и криза демократске контроле глобалноног капитала су уско повезане једна са другом па се могу препознати као узрок светске привредне кризе.

Криза морала показују чињенице готово на сваком животном кораку. Утакмица у себичности, грамзивости и егоистичном индивидуализму је условила промену целокупног вредносног система. Но, нас нарочито погађа рефлексије свеопште кризе која се од светских моћника испољава на нашем народу јер се она ту можда и најјасније осликава. Болна је чињеници, али је реалност да се западна јавност уопште не интересује за судбину киднапованих Срба, Рома и других чији су органи насилно по цену живота отимани и продавани.О дуплим аршинима светских размера да и не говоримо.

НЕМАЧКИ ПРИМЕР

Са друге стране на светском нивоу НЕМОРАЛА можемо да поменемо пример Немачке. Наиме, не покреће се питање где је нестало оружје Источне Немачке које је Западна Немачка добила у мираз после пада Берлинског зида. Нико не пита где је нестало то оружје и где су нестале милијарде долара добијене за то исто оружје. Да ли је Немачка финансирала или отплаћивала тим оружјем своје поновно уједињење може се само нагађати. Једно је сигурно да није тај новац употреблјен за изградњу дечијих вртића и да је то оружје доспело у републике бивше Југославије и поред тога што немачки устав забрањује експорт оружја у затегнуте или ратом захваћене регионе. Југославија је била тада такав регион. Највероватније су те милијарде доспеле у џепове разноразних лобиста и трговаца оружјем.

Овом приликом бих хтео укратко  навести неколико реченица једног пословног Немца а не Србина како се неби могло посумњати у моју непристрастност. Тај господин Курт Кепрунер (Kurt Кöepruner) се налазио на службеном путовању за Задар баш у време сецесије Хрватске од Југославије. У Загребу је унајмио мерцедес и кренуо за Задар да посети фабрику за шивање коју је снабдевао са материјалом и деловима за шиваће машине. После многих перипетија и контрола стигао је у Задар. Сутрадан је био веома изненађен кад је угледао кола којима је допутовао. Кола су била демолирана. Кад је упитао комшију, што то треба да значи, добио је лаконски одговор да погледа регистарску таблицу кола. Регистрација је била београдска.

Том приликом дознао је да су у Задру попаљене српске трговине и да је извршен прогром над Србима. Затим је седећи пред неком кафетеријом видео како марширају црне хорде уз бубњеве и њему нејасне повике са подигнутим рукама и Хитлеровим поздравом. О тим фашистичким манифестацијама као и о запаљеним српским трговинама није могао ништа наћи у западним медијима. Због тога се одлучио да то преиспита детаљније и на крају је написао књигу под насловом „У земљи ратова“.

Том приликом је установио да су три одсечене главе које су светски медији широм света приказивали као „барбарство“ Срба над муслиманима у ствари биле српске главе. То показује у каквој моралној кризи се свет налазио а и налази. Кад је поставио питање једном новинару, зашто пишу неистину, одговорио му је лаконски, да он зна шта од њега очекује главни уредник односно шеф редакције. А, он мора исто од нечега живети и фамилију прехранити.

МЕДИЈСКА ТРГОВИНА ИСТИНОМ

Тако постаје истина оно што се купи тј. оно што је потребно за остваривање одређених интереса. Истина је постала све и свашта, само ако се добро плати. Постала је предмет трговине, ко више плати тај ће добити и ону „истину“ која му је потребна како би остварио своје циљеве. Коме је користило то све. Наравно онима који су се богатили на тај начин да би сконцентрисали што више богатства и моћи у својим рукама.

Наиме, не контролише политика крупни капитал већ је управо обрнуто. Капитал контролише политику. Ако политичари и владе неће онако како то капитал диктира онда крупни кашпитал условљава политику чиме врши често одлучујући утицај на њену стратегију и реализацију. Политика је постала овисна и уцењива – остаје јој да се подвине и слуша или да се бави проблемима незапослемости које диктира својим ултиматима капитал. Тако је политика изгубила монопол демократске контроле над премоћним капиталом. Сасвим је разумљиво да то мора водити у кризу светских размера. Структура друштва у којем политичари одговарају за промашаје а крупни капитал не, морала је неизбежно водити у светску привредну кризу. Неодговорност крупног капитала којим рAсполажу владари из сенке неминовно води необузданом, дивљем  капитализму а завршава се врло Čесто ратовима и трагедијама светских размера.

Криза демократске контроле глобалних размера види се посебно јасно када се има на уму Билдерберг група. Ту групу сачињавају око 350 најбогатијих и најмоћнијих особа света који поседују и контролише више од осамдесет одсто свеукупног светског капитала. Имају своју управу од 120 чланова која заседа конспиративно годишње већ више од шездесет година без и мало демократске контроле. Постоји велика вероватноћа умешаности те господе у рушењу влада и држава широм света као и њихових устоличавања. То нико не зна поуздано јер нико из јавности није присуствовао тим састанцима. Зна се да су чланови Билдерберг групе рецимо Буш бившI амерички председник, Рокфелер и Енглеска краљица. Једном речју, људи који поседују баснословне суме новца. Деда Буша јуниора, уједно и отац Џорџа Буша Америчких председника је као студент упознао и оженио ћерку власника Америчке банке. Пошто је преузео банку употребио ју је за прање новца Адолфа Хитлера, односно за давање кредита за наоружавање СА војске немачког фирера.

Џорџ Буш је био, пре него што је постао Председник Америке, шеф CIA. Он је на тој позицији свакако имао увид где ће бити будућа светска жаришта. Као такав,свакако је знао када да прода по високој цени акције, а када да их купити по ниској да би се поново продале по високој. Да ли се Џорџ Буш користио забрањеним сазнањима ИНСАЈДЕРА у сврху личног богаћења морале би демократске инстанце то да проконтролишу. Све док се не успостави демократска контрола над Билдерберг групом и капиталом уопште, глобално, остаће Волстрит центар за манипулације и рај за инсајдерске послове сваке врсте односно баснословно богаћење на рачун недужног и поштеног света који често своју наивност плаћа сопственом крвљу односно ратовима.

Када се све то сагледа јасно је да без решења кризе морала, кризе медија и кризе демократске контроле над глобалним капиталом није могуће ни решење светске привредне кризе па ма колико било ко говорио да је крај привредне кризе на помолу!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: