„Novinari na Kosmetu meta zastrašivanja“- dostavila urednok GD Dušanka Stanić

Izveštaj organizacije Reporteri bez granica:

„Novinari na Kosmetu meta zastrašivanja“

Tanjug | 24. 07. 2010. – 20:59h | Foto: Reuters-Ilustracija |

Mediji na Kosovu i Metohiji nisu ni finansijski ni redakcijski nezavisni, a novinari koji se usude da pišu iz kritičkog ugla o aktivnostima vlade meta su zastrašivanja, navodi se u najnovijem izveštaju međunarodne nevladine organizacije (NVO) Reporteri bez granica.

„Političari i predstavnici institucija se trude da, prema vladi, kritički nastrojene medije i istraživačke novinare ućutkaju ili ih nateraju na cenzuru, konstantno ih pritiskajući i preteći, čak i njihovim porodicama“, izjavio je predsednik te NVO za zaštitu novinara Olivije Bazij, a preneo nemački radio Dojče vele.
Kako Bazij tvrdi, medijska situacija na Kosmetu je nepromenjena u odnosu na 2009. godinu – nije pogoršana, ali se i dalje stoji na mrtvoj tački.
„Vlada i dalje strogo kontroliše medije. Informacije nisu lako javno dostupne. Ukoliko pišete od ključnim temama, poput korupcije i načinu na koji je društvo uopšte organizovano, suočavate se sa mnogim preprekama, ali i optužbama da ste izdajnik, ukoliko kritikujete političare“, rekao je Bazij.
Bazij smatra da privremena pokrajinska vlada mora da prestane da vređa novinare, jer se „ukazujući da je neko izdajica“ ekstremistima salje poruka „da je dozvoljeno da se on ubije ukoliko se to želi“.
Novinari nisu ni u mogućnosti da odu u sud i zatraže pravdu, jer očigledno ima dosta korupcije u pravosudnom sistemu, istakao je predsednik Reportera bez granica.
Bazij ocenjuje da u tom smislu Misija Evropske unije za vladavinu prava u pokrajini (Euleks) može da učini mnogo – da tokom treninga i seminara za sudije ukazuje na značaj slobode medija, jer postoje standardi koje je lako promovisati, ali, dodaje, ne lako i sprovesti.
Bazij je dalje kazao kako se svi zvanični dokumenti prevode na jezike manjina, ali nemaju sve manjine jednak pristup svim informacijama na svom jeziku.
„Kada (Albanci) kažu – ‚vidite Srbi ne žele da čitaju naše novine ili da gledaju našu televiziju‘ – nisu u pravu, jer te priče nemaju veze sa stvarnim životima Srba. Zašto bismo uopšte očekivali da neko od njih gleda tu televiziju, kada ih se sadržaj ne tiče“, istakao je Bazij.
Predsednik „Reportera bez granica“ kaže da je dobro što međunarodne organizacije na Kosmetu pružaju finansijsku podršku medijima, ali je nezadovoljan što se novac troši na publikacije koje niko ne čita, kao i zbog loše organizacije medijskog tržišta.
Slobodno funkcionisanje medijskog tržišta onemogućava i začarani trougao država-kompanije-mediji, kakav postoji u pokrajini, jer se podrška daje samo novinama i elektronskim medijima koji podržavaju vlast, istakao je Bazij.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: