Kontrola bez odluke suda

IZVOR JE>http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/121827/Kontrola+bez+odluke+suda.html

Beograd 15. 06. 2010

PRESS

Skupštinski odbor za bezbednost odbio amandman ombudsmana Saše Jankovića

Kontrola bez odluke suda

Bezbednosne službe i policija moći će ubuduće da kontrolišu telefonske razgovore i elektronsku poštu građana bez odluke suda, iako je to zabranjeno Ustavom

1
Vlast više voli BIA nego građane… Predsednik Odbora Velimir Ilić ostao u manjini

Odbor za saobraćaj i veze Skupštine Srbije odbio je juče amandman zaštitnika građana Saše Jankovića na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, prema kojem bi službe bezbednosti morale da traže odobrenje suda za praćenje komunikacije građana! Janković sada najavljuje da će zaštitu tražiti od Ustavnog suda Srbije i poziva građane da mu se obrate ukoliko imaju saznanja da ih neko „kontroliše“!Tako će BIA, VBA i policija ubuduće, očigledno kršeći Ustav Srbije, moći da bez odluke suda kontrolišu s kim, kada, koliko i sa koje lokacije komuniciramo telefonom ili imejlom!

Zakon ide na Ustavni sud

Predsednik Odbora za bezbednost Velimir Ilić kaže da je za Jankovićev predlog glasalo samo troje od devetoro prisutnih članova.

a

BIA: I do sada smo radili bez odluke suda

Jovan Stojić iz BIA kaže da Agenciji ni do sada nije bila potrebna saglasnost suda za praćenje komunikacije građana.

– Donošenjem ovog zakona ništa se bitnije neće promeniti, jer službama i policiji ni do sada nije bilo potrebno odobrenje suda za kontrolu ko s kim, kada, koliko i odakle komunicira. Sve to možemo da radimo na osnovu zakona o BIA, VBA i VOA i policiji. S druge strane, sudska odluka je potrebna kada je u pitanju prisluškivanje – rekao nam je Stojić, i dodaje da se dešavalo da tužilaštvo i istražni sudija ne odobre zahtev BIA za prisluškivanje uz obrazloženje da nema osnova za to.

– Za amandman ombudsmana glasali smo ja, Srboljub Živanović iz SRS-a i Kenan Hajdarević iz LDP-a. S druge strane, jednoglasno je usvojen predlog prema kome se nadzor nad ovim delatnostima službi poverava povereniku za informacije od javnog značaja! Ali, šta tu može Rodoljub Šabić?! Čovek nikad nije radio u službi i mogu da mu poture šta god hoće! Ovo je sramota za Srbiju – kaže Ilić, i dodaje:- Službe sada mogu da zloupotrebljavaju svoj položaj, da saznaju, recimo, s kim kontaktira opozicija. Pa i vi novinari, koji se često pozivate na anonimne izvore, mogli biste da budete u problemu! Ako otkriju ko vam je izvor, đavola ćete moći dalje da radite. Šta da vam kažem, ubuduće ćemo da komuniciramo preko goluba pismonoše.

Ombudsman Saša Janković kaže da se ovakvim rešenjem direktno krši Ustav.

– I ja ću zbog toga vrlo brzo da podnesem predlog za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom. Sada će odluku o kontroli komunikacija moći da izdaju četvorica ljudi u Srbiji – direktori BIA i VBA, direktor policije i načelnik Kriminalističke policije. Oni kažu da se ovde radi o brzini reagovanja, ali to su gluposti! Ukoliko Skupština usvoji ovakav predlog, građani koji imaju saznanja da ih prate mogu da mi se obrate, a ja onda imam pravo da kod te službe sve proverim – objašnjava Janković, i dodaje:

– Zakon o BIA donet je pre nego što je Srbija dobila zaštitnika građana. Od kada sam ja postavljen na tu funkciju, više puta sam pokušao da ukažem na neusaglašenost tog zakona sa Ustavom. Reagovao sam i prošle godine kada su donošeni zakoni o VBA i VOA, ali ništa… Ovako više ne može. Moraće da se menjaju ili zakoni o službama ili Ustav.

BIA: Brzina je suština

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ipak, smatra da usvajanjem drugog Jankovićevog amandmana službe neće moći da rade šta hoće!

– U članu 41 Ustava Srbije jasno stoji da je tajnost sredstava komuniciranja nepovrediva, i da se od toga ne može odstupiti bez odluke suda. Dakle, u pitanju je grubo kršenje Ustava i prava građana na privatnost. Videćemo šta će dalje biti, ali usvajanjem ovog drugog amandmana bar smo službama „skresali krila“ – objašnjava Šabić.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA Saše Vukadinovića, kaže da je prednost novog zakona u efikasnosti.

– Mi radimo na zaštiti bezbednosti građana i države, i u tom procesu brzina delovanja je od suštinskog značaja. Ta brzina bi se izgubila ukoliko bismo za pristup podacima morali da tražimo odobrenje suda – kaže Stojić.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: