Mir i stabilnost na Balkanu – kljucni prioritet za grcku vladu – dostavila Dušanka stanić urednik GD

Mir i stabilnost na Balkanu – kljucni prioritet za grcku vladu
Tanjug | 24. 07. 2010. – 15:09h | Foto: Reuters | Komentara: 4

Grcka vlada izrazila je spremnost, posle savetodavnog misljenja Medunarodnog suda pravde (MSP) o jednostranom proglasenju nezavisnosti Kosova, da preduzme „svaku inicijativu“ i doprinese procesu koji vodi postizanju dogovornog resenja, a u korist stabilnosti na zapadnom Balkanu.

„Grcka pozicija je dobro poznata, a ocuvanje mira, stabilnosti i saradnje na Balkanu je nas kljucni prioritet“, navodi se u saopstenju grckog ministarstva spoljnih poslova.

U saopstenju, objavljenom na sajtu ministarstva, dodaje se da ovi principi definisu grcki stav i moraju biti dominantni nakon iznosenja savetodavnog misljenja MSP.

„Mi smo cvrsto uvereni da je univerzalno postovanje i promovisanje ovih prinicipa najsigurniji put koji vodi evropskoj integraciji zapadnog Balkana“, istice se u saopstenju i dodaje da je to glavni cilj grcke inicijative poznate kao „Agenda 2014“ .

U saopstenju EU u cetvrtak jasno je stavljeno do znanja da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog, temelji na kojima pociva Unija, navodi grcko ministarstvo.

Grcka vlada je vec u konsultacijama sa svojim evropskim partnerima i svim zainteresovanim stranama, kaze se u saopstenju.

„Mi smo spremni da preduzmemo svaku inicijativu i doprinesemo procesu koji vodi postizanju dogovornog resenja, a u korist stabilnosti na zapadnom Balkanu“, poruceno je u saopstenju ministarstva.

Grcka je jedna od pet zemalja clanica EU, koje nisu priznale jednostrano proglasenu nezavisnost Kosova.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: