РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ – otvoreno pismo

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА

ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ

11.080 Земун, Магистратски трг 3,

Тел/факс: 3077-028, vladarsk@gmail.com

Бр. Службено/ 23. јул 2010.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Др Борис Тадић

11.000 Београд, Андрићев венац бр. 1.

Господине Председниче,

Одлука Међународног суда правде у Хагу (22. јул 2010) о самопроглашењу Косова и Метохији за државу шиптарске националне мањине на српској историјској и етничкој територији је, како сте с правом истакли, веома тешка.

Нисте рекли, а од стратешке је важности, да је оваква одлука Суда, последица и небриге Председника, Владе и Скупштине за српске националне и државне интересе. Та небрига је најпрепознатљивија у односу органа Републике Србије према хрватској окупацији Републике Српске Крајине, хрватском прогону 800.000 Срба из Крајине и Хрватске, према хрватском избегавању исплате ратне штете за биолошко истребљење Срба, Рома и Јевреја у Другом светском рату и према другим хрватским обавезама. (Савезници су само од Италије наплатили ратну штету због истребљења Срба – одузевши јој Истру, Задар и отоке и уступивши их Југославији – не Хрватској. Значи – Немачка и Хрватска још дугују ратну штету због истребљења Срба, Рома и Јевреја).

Жалосно је да власти у Србији, од 2000. године (од прокламованог доласка демократских странака на чело државе), одбијају сваку сарадњу с Владом и Скупштином Републике Српске Крајине, а Скупштина РС Крајине је формирана после вишепартијских избора – 1994. А избори су одржани на основу државотворности Срба Крајишника. Та државотоворност, да Вас подсетимо, потиче из Угарске – од 1471. и из Аустрије – од 1630. Српски народ није национална мањина у Хрватској, него државотворни народ у двонационалној Хрватској, док су Шиптари на КиМ само национална мањина – доведена на српску земљу од колонијалних сила: Турске, Аустроугарске, фашистичке Италије, нацистичке Немачке и антисрпског комунистичког режима у Југославији – од 1945. до 1980. Влада РС Крајине већ 20 година упозорава власти у Србији, да је на КиМ само 800.000 становника шиптарске националности (не 1.700.000 – како су Шиптари фалсификовали), а од тога их је 300.000 без држављанства Србије – доведени из Албаније од 1945. до 1980. и никада нису добили решења о пријему у српско држављанство. Упозоравали смо Владу Републике Србије да Савету безбедности и Међународном суду правде пружи податке о тим странцима – а странци немају право да се мешају у државне односе тамо где су само странци. И чињеницу, да је преосталих 500.000 Шиптара на КиМ само нешто око 50% укупног становништва с држављанством Србије, Влада Србије је занемаривала. (У другој држави би се таква небрига према националним и државним интересима сврстала у ВЕЛЕИЗДАЈУ)

Влада РС Крајине Вам је упорно слала писма, али ни на једно није добила одговор. Не одговарају јој ни Влада, ни Скупштина, ни Свети Синод Српске православне цркве. Свакако да оваква небрига за српске националне интересе није непозната и она је добро изучена у светским центрима моћи, па им није тешко да доносе одлуке на штету Срба и српских држава.  А уверили смо се, да се тако понаша и Трибунал у Хагу, јер искључиво пресуђује како му се сугерише од стране влада ЕУ и САД. Не може се порећи да је и Међународни суд правде у Хагу поступио управо онако како су то желеле владе држава из којих су судије, па је, својом одлуком, скоро прогласио легалност шиптарске сецесије у Аутономној Покрајини Косову и Метохији.

Преостаје нам да Вам изразимо потпуно чуђење што правни тим Републике Србије није пред Међународним судом правде, истовремено с питањем сецесије Косова и Метохије, укључио и питање хрватске окупације Републике Српске Крајине, која је под заштитом УН имала и Владу, и Скупштину, и Председника, и границу, и војску, и полицију, и универзитете, и академију наука, и новац и све оно што има свака друга држава. Не би Суд тако једноставно могао закључити – да је Хрватска имала право на окупацију територије под заштитом УН и теритоије на којој је српски народ староседелачки и на којој је био државотворан у Угарској, Аустрији, Аустроугаској, Млетачкој Републици и у обе Југославије. Упорно смо Вас упозоравали да обавестите Суд, да је федерална Хрватска била уређена као Белгија. И Белгија је двонационална, и нема тога суда који би дао за право Фламанцима да прогнају Валонце и Белгију прогласе само државом Фламанца. А Хрвати су прогнали Србе, прогласили их националном мањином и обавестили да је Хрватска једнонационална!

Упозоравали смо Вас, да с Хрватском покренете питање окупације Републике Српске Крајине и да односе с њом ускладите и према њеном понашању – признала је шиптарски сепаратизам, а са Србијом је потписала споразум о обостраном признавању интегритета и постојећих граница!

На основу изнетих чињеница, слободни смо да затражимо од Вас, да предузмете мере из своје надлежности и да органи Републике Србије почну да брину о општим државним и националним интересима. Уколико Република Србија, упоредо с проблемима на Косову и Метохији, не буде изнела пред Савет безбедности и Генералну скупштину УН и проблем хрватске окупације Републике Српске Крајине (Зоне под заштитом УН), будите сигурни, да ће расправа пред ова два тела имати антисрпски садржај.

Господине Председниче, ми Вас молимо, у име 800.000 прогнаних Срба, у име Отаџбине и Историје, да не омогућујете опроштај Хрватској за злочин против мира и злочин геноцида над Србима, јер ти злочини никад не застаревају. Лица и државни органи који прикривају, или не кажњавају извршиоце тих злочина, по међународном праву, саучесници су. А у овом случају, ако се ови проблеми не ставе на дневни ред СБ и ГС УН, нанеће се Републици Срибји и српском народу историјска штета, коју ће народ трпети док је света.

С обзиром да Ваш кабинет не сарађује с Владом и Скупштином Републике Српске Крајине у прогонству, ово писмо има одлике отвореног.

ВЛАДА РС КРАЈИНЕ                                                         СКУПШТИНА РС КРАЈИНЕ

Милорад Буха, премијер                                         Дип.инг. Рајко Лежаић, председник

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: