Лондон: Одлука МСП подстицај за остале сепаратистичке покрете-коментарише, Душан Нонковић уредник Гласа Дијаспоре

Komentar – Dušan Nonković, urednika GD:

Jeremić je od gotovog napravio veresiju podredjujući rezoluciju 1244 tom pristrastnom medjunarodnom sudu tražeći pored rezolucije 1244 u kojoj jasno piše da je Kosovo teritorija srbije da sud donese svoje misljenje odnosno sud. Taj potez je od samog početka jasno bio u interesu NATO agresora kako bi i uz pomoć medjunarodnog suda opravdali svoju agresiju-napad na suverenu zemlju bez objavljivanja rata kršeći tim sve medjunarodne norme i konvencije. Motiv Amerike je ogroman da sud donese takvu odluku kako nebi morala jednog dana platiti sto milijardi evra za učinjenu stetu kršenjem medjunarodnog prava koje garantuje nepovredljivost granica suverenih država. Jeremić kao i vlada treba da snose odgovornost za svoj politički promašaj sa nesagledivim posledicama po Srbiju. Dostojanstvo ne dozvoljava ništa drugo do da ova vlada zbog svojih grešaka da ostavku i omogući narodu Srbije nove izbore.
Dušan Nonković-urednik Glasa Dijaspore

Тема дана

Лондон: Одлука МСП подстицај за остале сепаратистичке покрете

БЕОГРАД – Србија ће након оцене Међународног суда правде о независности Косова морати да се суочи са таласом признавања Косова и губитком територије коју сматра колевком нације, оцењује данас британски „Гардијан”.

„Сепаратисти и сецесионисти од Тајвана, преко Сомалије до Грузије, поздравили су мишљење МСП-а о Косову којим је постављен преседан”, оцењује лист и додаје да „што се Србије тиче, упркос реторици Београда, одлука из Хага била је напола очекивана”.

За Београд би сада, додаје се у коментару листа, било најбоље да пораз из Хага преокрене у своју корист тако сто ће прихватити техничке преговоре о Косову које предлаже ЕУ, у замену за обнову напора да се убрзају преговори о учлањењу у Унију.

И „Фајненшел тајмс” оцењује да је одлука МСП-а подстицај за друге регионе који теже независности.

Према речима холандског стручњака за међународне односе Едвина Бакера, мишљење Суда је од великог значаја, јер је њиме „благословена сецесија каква није виђена у последње четири деценије”.

„Први пут од поделе Пакистана средином 70-их година прошлог века имамо настанак независне државе упркос гласном противљењу земље од које се отцепљује”, казе Бакер, уз оцену да су на тај начин појачане амбиције сепаратиста у целом свету.

Иако је број случајева с којима Косово може да се пореди релативно ограничен, Едвин Бакер у Фајненшел тајмсу као два примера наводи Баскију у Шпанији и турски део Кипра.

Британски „Тајмс” доноси три текста посвећена мишљењу Међународног суда правде, међу којима су два коментари.

У првом лист истиче да мишљење садржи читав низ скривених опасности у свету у којем већ постоје десетине пропалих земаља или земаља које су на путу да то постану.

„Свака држава која има сепаратистичку мањину с правом је забринута – није ни чудо што су најгласнији противници независности Косова Русија и Кина, које страхују за сопствену унутрашњу кохезију”, наводи се у коментару.

Ни један слуцај није идентичан, али Суд је јуче прихватио да се једногласно проглашена независност не може поништити ако је издржала испит времена. Много је људи који су добили тему за размишљање, закључује „Тајмс”.

Истовремено, у редакцијском коментару „Тајмс” описује одлуку Суда као разумну и промишљену.

„Државе које имају сопствене сецесионистичке мањине можда су забринуте, али за то нема разлога јер је косовски случај јединствен”, сматра „Тајмс„ и додаје да је Косово „гласало за независност подстакнуто јасном неправдом и малтретирањем”.

Уместо да распирује те поделе, мишљење МСП нуди наду да ће непријатељство које је врхунац доживело 1999. године временом нестати унутар европске породице народа, оцењује Тајмс.

Бета
објављено: 23/07/2010
  • facebook
  • twitter
  • stampanje
  • posalji prijatelju

Последњи коментари

симонида к. | 23.07.2010. 11:37

као мала држава морамо да знамо да не постоји Међународно Право а ако и постоји онда је оно изнуђено компромисима зависно од тежине случаја и ко је њиме погођен.у овом случају америка се на све начине борила да победи њена агресорска акција и сада ће направити невиђени притисак на политичко руководство Србије да призна Лажну државу!Лажна држава ће остати заувек ЛАЖНА ако је Србија не призна.Ми то прабво и немамо! ко нам даје право да се одрекнемо сопствене колевке и Свете земље. да ли постоји тај који би данас смео да поништи сопствено постојање и трајање. мислим да таквог нема у србском народу!

Ljiljana Tatic | 23.07.2010. 12:15

moramo da shvatimo da sprecavanje represije rezima presudna u odluci suda. PORUKA JE JASNA: organizovani gradjani su jaci od nacionalne drzave i svaka drzava koja ima problem sa nezadovoljnim grupama unutar svog sistema mora da ulozi mnogo truda (a ne mnogo represije) da prevazidje probleme i ojaca zelju ljudi (grupe) da ostanu u zajednici, inace cemo uskoro imati jos novih drzava. Odluke Suda ne treba mnogo komentarisati jer time negiramo vladavinu prava kojoj smo ukazali poverenje da odlucuje. ne mozemo vecito kritikovati one lidere u cije drzave nasi gradjani neprestano pokusavaju da prebegnu. Treba sistem u Srbiji da bude takav da niko ne zeli da ode

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: