Први доктор богословских наука из СПЦ у Минстеру

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕДЊОЕВРОПСКЕ

13. јули 2010.

Посетите наш нови портал на немачком

са вестима из целе СПЦ:

www.sok-aktuell.org

Први доктор богословских наука из СПЦ у Минстеру

Докторирао «са великом похвалом»: Раде Кисић

На свечаној универзитетској прослави «Академски чин» (actus academicus) одржаној у суботу 10. јула на Католичком богословском факултету у Минстеру, доктором богословских наука проглашен је српски теолог Раде Кисић из Епархије захумско-херцеговачке. Његов докторат о Светом Григорију Двојеслову оцењен је од стране комисије оценом «са великом похвалом» (magna cum laude). Кисић је први доктор теологије српског порекла на Универзитету у Минстеру.

Раде Кисић приликом свечаног «Академског чина» у Минстеру

У својој студији «Patria caelestis. Есхатолошка димензија теологије Св. Григорија двојеслова», Кисић разматра богословско учење «првог монаха на папском трону», Григорија I (око 540-604, Епископ римски од 590 до 604). Ово учење, наводи Кисић у резимеу свога импресивног рада, имало је пресудан утицај на развој средњовековног, посебно мистичног богословља на западу Европе. Живећи у времену слома античке цивилизације на крају 6. века, папа Григорије развија своју наглашено есхатолошки оријентисану теологију, утемељену на основама латинске традиције; суштински, ово је богословље одређено антитетичким позицијама временског и вечног (termporalisaeternus). У својој дисертацији, Раде Кисић образлаже есхатолошку димензију богословља Св. Григорија Двојеслова, чију конвергентну тачку, наглашава аутор, представља идеја небеске домовине (patria caelestis). Кисић истражује у којој је мери целокупна теологија Св. Григорија одређена његовом ка оностраном усмереном перспективом.

Раде Кисић рођен је 1977. године у Требињу. Студирао је на Православном богословском факултету у Београду, а од 2004. године борави у Немачкој, на докторским студијама код професора Алфонса Фирста, тренутно декана Католичког теолошког факултета Вестфалског Вилхелмовог Универзитета у Минстеру. Дисертација Радета Кисића биће објављена у едицији «Студије и текстови о антици и Хришћанству» издавачког предузећа Мор Зибек, реномираног издавача богословске и философске литературе из Тибингена. За свој докторат, Раде Кисић примао је четири године стипендију друштва «Реновабис», немачке римокатоличке организације посвећене сарадњи са Православљем, док је годину дана био стипендиста самог Универзитета у Минстеру.

Информативна служба

Српске православне епархије средњоевропске

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

Obere Dorfstraße 12

D-31137 Hildesheim-Himmelsthür

SOKAKTUELL@aol.com

www.sok-aktuell.org

www.eparhija-srednjoevropska.org

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: