DANAS POČINJE TRADICIONALNA LETNJA ŠKOLA U AZANJI-DECA IZ DIJASPORE OTADŽBINI U POHODE

DANAS POČINJE TRADICIONALNA LETNJA ŠKOLA U AZANJI

DECA IZ DIJASPORE

OTADŽBINI U POHODE

Azanja.- Dok je u svim školama zvonilo poslednje zvono za raspust, ovde će danas zvoniti da oglasi početak nastave. Tradicionalna Letnja škola Sveti Sava, koja se već petnaest godina, uz podršku Ministarstva za dijasporu, a u organizaciji prof. Radmile Kunčer, održava u Azanji i Kusatku, počinje danas.Mališani iz dijaspore, uzrasta od deset do petnaest godina če se, u dve smene, ovde družiti, učiti, zabavljati. A ima ih sa raznih strana – iz Italije, Kanade, čak i iz Albanije.

U Osnovnoj školi “Radomir Lazić” u Azanji mališani iz dijaspore će imati časove kreativnih radionica, ali će najviše učiti o otadžbini i jeziku. Dolaziće da im stihove kazuju pesnici, da o istoriji  Srbije zbore istoričari. Već u ponedeljak, mališani će imati priliku da se sretnu sa aktuelnim laureatom NIN-ove nagrade za roman godine, Grozdanom Olujić, koju dobro znaju po divnim bajkama uz koje su odrastali. Svoje stihove kazivaće im i Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović  drugi pesnici. Kako idu dani verskih praznika, deca će prisustvovati i svetim liturgijama ( na Petrovdan i na dan Kozme i Damjana).

Zajedno sa svojim drugovima-meštanima, u čijim domovima će i biti smešteni imaće mališani  izlete do Topole, Oplenca, Beograda.Naučiće jedni od drugih, uz igru i druženje, kako se voli otadžbina i kad si daleko od nje. Stvoriće se i ove godine, izvesno, snažna prijateljstva kao i svake minule. Zato se ovde prvom školskom zvonu raduju, a zbog onog poslednjeg tuguju. Jer, ovo je škola koja nema jedinica i netačnih odgovora I iz nje se ne beži, u nju se rado dolazi, već godinama.

Todora Škoro

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: