Obrenovići posle 1903.god. – Dostavila Dusanka Stanic urednik GD

Obrenovići posle 1903.god.

„Karađorđe je bio sloboda.
Miloš je bio država.
Sloboda se očuvati može samo u državi.“

– Slobodan Jovanović

Period prve polovine 19. veka doneo je Srbima mnogo značajnog kada je nacionalni identitet u pitanju. Posle četiri stoleća polako je uspostavljena država, ukinut feudalizam, a Srbi postepeno dobijaju aristokratiju i to narodnu, od najistaknutijih ljudi toga doba. Ne može se spomenuti ovaj period a da se ne navedu dva najzaslužnija Srbina toga doba: Vožd Karađorđe Petrović i ništa manje važni Knjaz Miloš Obrenović. Na stranu njihove borbe i nesuglasice, obojica su imala iste ciljeve, iste ideje i istu ljubav prema Srpstvu i Srbima. Nažalost, ova otvorena borba je počela a i završila se ubistvima – Karađorđevim 1817. i Aleksandrovim 1903. Od Majskog prevrata i ubistva Aleksandra i Drage Obrenović vlada mišljenje da se loza Obrenovića ugasila. Međutim, jedna dinastija se ne uništava za jedno veče, ma koliko vartolomejsko ono bilo. Potomci Obrenovića i dan-danas žive, kako po ženskoj, tako i po muškoj liniji.

Legitimni muški potomci ‘‘ugašene’‘ dinastije

Kada su zaverenici razmatrali koga bi po izvršenju atentata trebalo dovesti na presto Srbije, konstatovali su da Obrenovići nemaju muškog potomstva, ni po bočnoj liniji. Istina, niti Miloš, niti njegova braća Jovan i Jevrem nisu imali direktnog zakonitog muškog potomstva, ako izuzmemo samog Kralja Aleksandra kao Jevremovog praunuka. Međutim, očigledno je zaboravljeno da je Miloš pored dva rođena brata, imao i četiri polubrata, za koje se pouzdano zna da su imali muškog potomstva. Njegovi roditelji, Višnja Urošević i Teodor Mihailović su bili, kako je i sam Miloš govorio “vitobračni”, te je Višnja sa Obrenom Martinovićem imala još dva sina, Milana i Jakova, a Teodor iz prethodnog braka sinove Radisava, Radonju i Radeta, od kojih su prva dvojica imala muškog poroda zabeleženog i u doba Kralja Milana, pa verovatno i kasnije. Pravo prezime Knjaza Miloša je Teodorović, po ocu Teodoru, međutim on se prozvao Obrenovićem po polubratu Milanu koga je veoma voleo, jedno vreme se čak potpisujući Miloš Teodorov(ić) Obrenović. Vojvoda Milan, sin Višnje i Obrena, čuveni Karađorđev vojskovođa je imao sina Hristifora (Ristu) koji je umro u Petrogradu 1825. Ne zna se da li je Hristifor ostavio potomstvo, ali se zato pouzdano zna da je Jakov, drugi Milošev brat po majci imao tri sina, od kojih je jedan, Đoka, imao direktnog, muškog potomstva u narednim generacijama, tri naraštaja sigurno, a verovatno i potom. I Miloševa braća po ocu, Radisav i Radonja, su imali sinova, Radisav dva, Radonja jednog, za koje se takođe pouzdano zna da su imali direktne muške potomke u drugoj polovini 19. veka. Od Radonjinog sina Blagoja izniklo je celo novo bratstvo Blagojevića, čiji muški potomci verovatno postoje i danas.

Valja napomenuti da su prethodni brakovi Miloševih roditelja bili apsolutno legitimni, jer drugačije ne bi ni mogli da uđu u crkvenu evidenciju, te nam ne bi ni bili dostupni podaci o njima.

Potomstvo Knjaza Miloša

Ubistvom Kneza Mihaila, 1868, gasi se direktno muško potomstvo Kneza Miloša iz Miloševog braka sa Kneginjom Ljubicom. Potomci “Oca Otečestva” postoje međutim i danas, jer su Miloševe ćerke Petrija i Savka bile udate i imale po petoro dece. Savkin sin Fedor Nikolić se upokojio 1903. godine, ostavivši iza sebe sina istog imena rođenog 1871. Brak Petrije sa Teodorom Bajićem od Varadije doneo je petoro dece, od kojih je sin Miloš bio oženjen, a ćerka Atanasija imala dva sina i dve kćeri. Možemo sa prilično sigurnosti reći da potomci Miloševih ćerki žive i danas, najverovatnije u Vojvodini, s obzirom da su obe ćerke bile udate za Srbe Prečane.

Ostalo je zabeleženo i da je Knjaz, pored osmoro dece u braku sa Ljubicom Vukomanović, imao i vanbračne dece, i to najmanje devetoro. Loši zdravstveni uslovi i razne bolesti u to doba učinile su da mnoga deca umiru samo nekoliko dana ili meseci po rođenju. Tako se četvoro Miloševe vanbračne, a isto toliko i zakonite dece upokojilo ne napunivši ni pet godina. S druge strane, dok je kao izgnanik boravio u Beču, Miloš je dobio sina Aleksandra Gustava i kćer Mariju Klaru od dve različite majke, za koje se takođe pretpostavlja da su ostavili potomstvo. Usto, odavno se sumnjalo da je Milivoje Blaznavac, prvi srpski general, zapravo vanbračni Knežev sin.

Potomci kralja Milana

I Kralj Milan je, pored sinova Sergeja i Aleksandra, imao vanbračne dece, i to dva sina. Jedan se zvao Đorđije i umro je kao dečak u Lozani, a drugi, Stefan Milan, je završio artiljersku školu u Francuskoj. Stefan-Milan je ostavio iza sebe sina Mar-Eme Panku Obrenovića, koji je 1998. dao intervju kragujevačkim Pogledima. Majka Đorđija i Stefana Milana je bila Artemizija Hristić.

Potomstvo Jevrema Obrenovića

Jevrem Obrenović, Predsednik Saveta i Upravitelj nahija, imao je devetoro dece. Pored sina Miloša, čije će muško potomstvo doći na vlast posle Topčiderskog atentata, ne sme se zaobići Jevremova ćerka Anka. Bila je udata za Aleksandra Konstantinovića sa kojim je izrodila četvoro dece, od kojih su Katarina i Aleksandar ostavili potomstvo, kako muško tako i žensko. Valja spomenuti Ankinu unuku Nataliju, ženu Mirka Petrovića, sina Kralja Nikole, sa kojim je imala petoro dece, od kojih je jedan, Mihailo, otac aktuelnog pretendenta na presto Crne Gore, Nikole.

Zaključak

Loza Obrenovića se, kao što smo videli, nije ugasila. Potomci velikog Knjaza, njegove braće, kao i Kralja Milana postoje i danas, s tim što im se posvećuje manje pažnje nego Karađorđevim potomcima. Uloga Obrenovića u stvaranju srpske države posle vekovnog ropstva je neosporna i velika, i njihovi današnji potomci imaju prava da sa ponosom izgovaraju imena svojih slavnih predaka.

autor: Mladen Stevanović
(16. 11. 2007)
izvor: Srpski List

Napomena: Svi geneološki podaci izneti u ovom tekstu su preuzeti iz knjige Rodoslovi srpskih dinastija, Radoša Ljušića i Andrije Veselinovića, Novi Sad, Platoneum 2002.

Eine Antwort

  1. Dosta toga nije spomemuto a narocito ne o Slobodanu i Srboljubu jakovljevicu Princevima Srpskim i naslednicima Prestola i imovine Kraljice Natalije…Ako dragi Bog da,

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: