PolitikaOnline – ЕКСКЛУЗИВНО : ДНЕВНИЦИ РАТКА МЛАДИЋА Скините анатему сa мене и Караџића

ЕКСКЛУЗИВНО : ДНЕВНИЦИ РАТКА МЛАДИЋА

Скините анатему сa мене и Караџића

Дневници Ратка Младића, вођени од 1992. године пронађени су приликом претреса његове куће 23. фебруара ове године. Уз дневнике су и друга документа. Део овог материјала већ је коришћен у Хашком трибуналу. „Политика” ће у наставцима објавити неке од занимљивих података из дневника и материјала.
Скините анатему се мене и Караџића

Радован Караџић и Ратко Младић

Међу документима пронађеним у кући ратног команданта босанских Срба Ратка Младића налази се и стенограм разговор који је он водио с француским генералом Де ла Прелом, специјалним изаслаником Жака Ширака председника Француске. Француз је дошао у покушају да сазна судбину двојице пилота које је Војска Републике Српске оборила 30. августа 1995. године и за које се претпостављало да су заробљени.

Француски генерал је у замену за пилоте нудио посебну пажњу према Србима у Сарајеву који су најављивали егзодус из града после потписивања Дејтонског споразума. За Младића је то било мало.

Он је француском генералу рекао да је „српски народ у овом времену претрпио катасгрофу као никад у историји и ту катастрофу смо претрпјели због директног учешћа НАТО-a на сграни наших непријатеља… Кажњени смо више негоза вријеме Хитлера, он јe био окупатор пет година, није протјеривао цивиле, кажњени смо више него за Аустро-Угарске, кажњени смо више него за 600 година турске влалавине”. Младић каже и да је договор из Дејтона окупациони и да су неки његови делови понижавање српског народа.

„Проблемпилота се може ријешитм у званичном директном контакту мене и начелника Генералштаба Француске и спреман сам га примити у јавну и отворену посјету Војсци Републике Српске и Републици Српској. Први контакт ради упознавања може да се договори у Београду или Москви, а на другом сасганку у Републици Српској, мој француски колега може поставити питање пилота, а ја ћу постављати многа пмтања, укључујући штете и њихову надокнаду, збрињавање оних који су оштећени HATO бомбардовањем и њихово потомство мора бити брига Француске и враћање инфраструктуре у стање прије бомбардовања, било поправком или исплатом правичне накнаде. Уз то деанатемисати генерала Младића и остале представнике српског народа пред Трибуналом,јер смо по Дејтонском споразуму искључени из јавног живота свог народа и морају бити скинуте санкције Републици Српској на ријеци Дрини … а било би мудро политички одлучити да се до Париске конференције скине анатема са Радована Караџића и да би до тад требало да се побољша ситуација у Сарајеву и у том случају би проблем пилота било лакше ријешити”, предложио је Ратко Младић.

Генерал Де ла Прел, специјални изасланик Жака Ширака председника Француске

Француза је занимало да ли су пилоти живи, а Младић је не распитивања одговорио: „Да сам ја Ширак упутио бих делегацију у којој би сте били Ви, генерал Дуен и генерал Галоа. И кад бих био Ширак, заложио бих се и за Сарајево и за српски народ и за јавне контакте ОС Републике Српске и Француске. И код Клинтона бих се заложио да се скине анатема са Радована Караџића и Ратка Младића јep то је пут за рјешавање овог случаја”.

Де ла Прел је одговорио да ће Ширак свакако бити разочаран моралом и чашћу српских генерала:  „Чини ми се да трговати са два пилота није најчасније – морам известити Париз. Чини ми се да ће такав поступак допринијети тежем положају српског становништва у Босни. Лично сам увјерен да су пилоти мртви. Врло лако се измисле сценарији да се убију. Ми то као војници добро знамо. Ако се са оваквим извјештајем и предлозима вратим у Париз то ће погоршати стање српског народа о којем сте ми патетично говорили. Чини ми се да сте ме погрешно схватили: Предсједник Ширак ће бити присиљен да повуче снаге из Сарајева ако се овај проблем не ријеши и то ће изазвати драматично погоршање”, одговорио је француски генерал.

Разговор је скренуо ка Хашком трибуналу, када је француски генерал претећи рекао: „Хашки суд неће бити распуштен и неће на том радити Француска. Y штампи сам прочитао да ће генерал Младић бранити свој народ и у Хагу.”

Младић је узвратио: „Хашки суд јe специјални западњачки бомбардер и тамо је мјесто за оне који су нас бомбардовали, не за нас који смо бомбардовани. Кад се буду изређали они који су наређивалибомбардовање онда постоји могућност да се и ја појавим. Ако је право неког генерала на планети да ме бомбардује, онда је моје исконско право да браним свој народ. Иако сам осуђен без суда, Ви морате схватити да ће имплементација бити немогућа без тих људи. Y колико не схватите тако, онда рјешавајте са Голдстоном.”

Де ла Прел: Нерјешавањем овог питања ће се повећати досије. Ширак неће пристати на ове услове, а нормализација је могућа послије рјешавања случаја. На жалост, два пилота за француске оружане снаге нису велики губитак.

Младић: Што их тражите?

Д е ла Прел:Да би Француска могла радити као што намјерава.

Младић: Ви желите да ријешите ваш проблем, а не наш. Нека Француска покаже шта намјерава, па онда два пилота.

Онда је Младић поново почео да набраја шта очекује од Француске:

Да је Француска спремна да се јавно извине за учешће у овом рату..

Де ла Прел га је прекинуо: То је морао бити врло лош превод. Ширак то не би урадио…

А Младић је наставио: 2. Ако се ријеши позитивно питање два пилота, Француска је спремна да се састану двије војне делегације на званичном нивоу. 3.Француска ће преиспитати свој став по питању Хашког трибунала и у случају позитивног рјешења овог случаја би скинула оптужбе са
Предсједника Караџића. Русија је спремна да подржи Француску јер
Хашки суд ради по принципу консензуса, и 4.Могућа материјална и политичка подршка Републици Српској и српском народу.

Де ла Прел је узвратио да „Француска не може утицати на Хашки суд… Ова трговина може почети ако видим да су у животу, уцјена јe под хипотеком.

Разговор се поново заоштрио. Француз је рекао Младићу: „Ви преузимате историјску одговорност за судбину народа”, а овај је лаконски одговорио са: „Не може два пилота и судбина народа у исту раван”.

Председник Ширак је примио ослобођене француске пилоте

Потом је ратни командант босанских Срба изазвао малу расправу о Дејтонском споразуму. Рекао је: „Ако је интерес Француске, САД, Русије да направи чист исламски град у Европи, реците. Шираку реците да су Срби већ ископали своја гробља и да их преносе, а ако хоћете ви гините за муслимане у Сарајеву, и ви и Енглеска и САД…

Де ла Прел: Ово резоновање нема будућност. Срби су потписали Дејтонски споразум и чини ми се да је то потписивао Предсједник Милошевић који је био овлаштен и од Републике Српске.

Младић: Није био овлаштен да предаје српску територију или мене. Нема право на мој живот. Командант ИФОР-а има право да ме хвата и спроводи у Хаг.

Де ла Прел:Предсједник Радован Караџић је у Београду парафирао Дејтонски споразум и немојте оптуживати Ширака због потписа Радована Караџића и Слободана Милошевића. Ових 500 гробова по општини је сасвим довољно и не треба да се увећава и насупрот два пилота нису тежина…

Француз је у разговор убацио и изузетно осетљиву тему: „Да ли хоћете да евоцирате мртве у Сребреници или са обе стране?” , али Младић на помињање Сребренице није реаговао.

Генерали су разговор наставили за ручком, у њега се умешао и генерал Толимир, а у једном моменту Младић је имао нови предлог: „Да ли је Француска спремна да прихвати 170.000 Срба? То јe високообразовано становништво. Нека их Француска прихвати, ми ћемо оне што су били војници и нека Сарајева муслиманима.”

Француз је одговорио: „Француски пројекат за 150.000 Срба у Сарајеву јe практичан: да се за дуги период обезбеди сигуран живот. Предлог на бриселском састанку јe да се сви муслимани без оружја не сматрају као бивши борци, већ као пуноправни грађани и то исто значи и за Србе. Исто тако формираће се међународна полиција за обезбеђење таквих одлука. Уколико ја не будем имао пилоте у нереалних осамлана Француска ће се повући и лоћи ће снаге специјалне бригале САД.”

Младић: Значи ли, ако остану Французи ла ја могу у своју изгорелу кућу, а Радован Караџић у свој стан у центру и ко ће нас заштитити?

Де ла Прел: „Ни Ви, ни Радован Караџић нисте уобичајени и нормални грађани јер сте на списку оптужених и Француска не може бог зна шта. И Хашки суд само повећава досије нерјешавањем случаја.”

Младић: „Може ли мој брат ла иле или моја супруга која није била ни војник, ко ће их заштитити?”

Де ла Прел: „Суштина такве одлуке је да се стварањем тих међународних полицијских снага обезбеди ла се живи мирно за нереалну голину до кал ће се створити механизми за лужи период,”

Младић је поново скренуо причу на територијалну поделу Босне после Дејтона која није праведна. Француз је одговорио да је то коначна ствар утврђена потписима Слободана Милошевића и Радована Караџића, да би Младић на то љутито казао: „Нисте скинули санкције CPJ. Ширак није ништа урадио да му вјерујем и Хаг мора да се брише да би могло да се дише!”

Де ла Прел: „Хаг не може да нестане имајући у виду како јe створен”.

Младић: Ако то Француска не може онда не тражите пилоте”.

Де ла Прел: „Три мјесеца, а само их јe двојица…”

Младић:„Нема, генерале, попуштања. Дошло јевријеме да велики слушају мале.”

Младић је, унаставку разговора, поново покушао да убеди саговорника да без њега нема мира у Босни: „Колико год желели да ме избаце из политике мог народа то је немогуће, јер нико нема право да ме предаје Хагу или муслиманима јер за опстанак мог народа није крварио С. Милошевић или Бил Клинтон. Хоће ли бити успјех Дејтона ако једну ноћ плане Сарајево?

Де ла Прел:Ми то хоћемо да избацимо…

Младић: Да то хоћете ја бих био у Дејтону или Паризу. Хоћете своје мртве пилоте из Републике Српске, а ја да оставим живу мајку Алији Изетбеговићу.

Де ла Прел: Ja нисам потписао Дејтонски споразум.

Младић: Taјспоразум јe катастрофалнији, него апсурднији. Je ли ви западни генерали мислите да ћете моћи да хапсите по Републици Српској?

Де ла Прел: Држање Француске јe диктирано Повељом УH и држање Француске и став Француске према људима осумњиченим за ратне злочине јe као и осталих чланица УH. Ситуација јe отежана држањем пилота…Француска јe правна држава и прави разлику између оптуженог и осуђеног и Француска не сматра Ратка Младића или Радована Караџића за кривце све док се пресуда не изрекне. По међународном праву онај који јe оптужен треба бити приведен суду.

————————————————————————————————————————-

Запис са састанка 11. фебруара 1996.

– Притисак суда ће ићи сваки дан све више. –

– Свим члановима НАТО је послато објашњење улоге НАТО у Вашем хапшењу. У овој ће они седмици одлучити. Голстон жели да вас ухапси прије одласка у јуну.

Моје мишљење је да имамо два адута.

1. адут је да имате огромну популарност овде и у Србији. ENБС је у интервјуу рекао да сте овде бог, да сте спасилац народа, као и у Југославији колико стоји популарност ваша Милошевић незнамо шта ће да учини.

2. адут: Избори у Америци. Клинтон неће да ризикује да би пропао мир или да би било мртвих Американаца. Много су Клинтона напали за оног мртвог у Тузли.

———————————————————————————————————————

Младић: Прво, то није суд правде већ политички суд формиран од Ватикана да би кројио карте како хоће. Ви сте војни савјетник Карла Билта, ја чекам Вас или команданта ИФОР-а да ме приведете суду… Ви нисте колегијални, ја не бих дао мог колегу генерала Де ла Прела да га тако јуре и одводе у Хаг. За Француску је велики или мали проблем двојице пилота, а за мене је велико судбинско питање мог народа. Нека се Ширак заложи за судбину мог народа, ја ћу за судбину пилота

Де ла Прел је био тврд преговарач па је поручио Младићу : „Ширак ће одбити приједлог као што бих и ја учинио. Изгубили смо 58 људи и та двојица пилота јесте 60.

Младић: Ја сам дао дестине хиљада дјеце и моју кћерку и ја сам генерал Младић који има свој понос и своју ријеч, мене не интересује Ширак, већ Ви и можете ми јавити за 24 часа шта желите!

Крај разговора је био близу када је Де ла Прел рекао: „Нажалост, ово предвиђање јe сто посто погрешно, Ширак ће наставити да хода уздигнуте главе са два пилота мање”.

Епилог се зна: двојица француских пилота су ослобођени. Младић се крије.

Екипа „Политике”

[објављено: 29.05.2010.]
stampanje posalji prijatelju

Повезани текстови

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: