ШТА ЈЕ ОСТАЛО ОД ЂИНЂИЋЕВОГ ОБЕЋАЊА ДАТОГ ПРЕД ЗИДИНАМА СТАРОГ ЗДАЊА – КОЛИКО СЕ МОЖЕ ЈОШ ВЕРОВАТИ ТАДИЋУ И ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНКИ

Propadanje pod zaštitom države – Staro zdanje Aranđelovca

ШТА ЈЕ ОСТАЛО ОД ЂИНЂИЋЕВОГ ОБЕЋАЊА ДАТОГ ПРЕД ЗИДИНАМА СТАРОГ ЗДАЊА ДА ЋЕ СЕ САНИРАТИ И ОДРЖАТИ, ПОГЛЕДАЈТЕ У ВИДЕУ НА КРАЈУ ТЕКСТА ШТА ЈЕ ОД ТОГА ОСТАЛО ПА ВЕРУЈТЕ И ДАЛЈЕ ДЕМОКРАТИМА ДС :

Propadanje pod zaštitom države – Staro zdanje – види Видеофим на крају текстаStaro zdanje je dvor koji je pripadao dinastiji Obrenović, nalazi se u Aranđelovcu. Gradnju je započeo knez Miloš Obrenović 1859. godine tokom svoje druge vladavine, po projektu minhenskog učenika, arhitekte Koste Šreplovića, a gradnju dvora je završio njegov sin knez Mihailo Obrenović. Dvor Staro zdanje je svojevrstan spomenik kulture, tokom 19. veka uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu predstvaljao je jednu od najlepših i najvećih zgrada u Srbiji

Iako proglašen vrednim kulturno-istorijskim spomenikom, hotel „Staro zdanje”, jedan od najčuvenijih primera srpske arhitekture romantizma, prepušten je propadanju. Punih 13 decenija hotel „Staro zdanje” u parku Bukovičke Banje privlačio je svojom prelepom reprezentativnom arhitekturom srpskog romantizma brojne domaće i strane goste. Do prošle godine bio je simbol Aranđelovca, na starom grbu grada, turističkim prospektima i razglednicama.

Sa 9.000 kvadratnih metara prostora, prvobitno je bila zamišljena kao Skupština Kneževine Srbije, međutim, premeštanjem tadašnje prestonice iz Kragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor – letnjikovac dinastije Obrenović. Najimpresivnije deo dvora je balska sala, poznata ka Kneževa sala. U sali se nalazi centralni luster, sastavljen od mnogo delića kristala i četiri manja lustera, koja ga okružuju. U Dvoru Staro zdanje se nalaze vredne umetničke zbirke slika, kao i stilski nameštaj. U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi, o kijima se pričalo u celoj Srbiji. U ovoj sali je mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu. Posle majskog prevrata 1903. godine Dvor Staro zdanje gubi na značaju. Tek 1906. godine kada je izgrađena pruga uskog koloseka od Beograda do Aranđelovca, Staro zdanje postaje hotel, jer su vozovima iz Beograda svakodnevno pristizali gosti. Hotel Staro zdanje se danas nalazi u vlasništvu Direkcije za imovinu Republike Srbije za čije upravljanje je zaduženo preduzeće A. D. Bukovička banja. Dvor Staro zdanje je danas zatvoren za posetioce, jer je zbog ljudskog nemara pretvoren u ruinu i često je na meti lopova i vandala
Daleke 1865. godine „Staro zdanje” počeo je da gradi knjaz Mihailo Obrenović, kao letnju rezidenciju dinastije i Skupštinski dom Srbije, a izgradnja je završena 1872. godine. Nema sumnje da je poslednje neimarsko delo arhitekte Koste Šreplovića, saradnika i prijatelja znamenitog češkog arhitekte Jana Nevole, jedan od najčuvenijih primera srpske arhitekture romantizma.
Kroz svoje bitisanje, bezmalo jedan i po vek, hotel „Staro zdanje” menjao je izgled, a u dva navrata dograđivan je i obnavljan. Simbol Aranđelovca počeo je da „umire” krajem prošlog veka. Fasada u ruševnom stanju, prozori, vrata, instalacije i oprema uništeni i u više navrata poharani. Vandali su odneli sve što im je palo pod ruku. Pokušali su iz znamenite Sale kneževa da iščupaju i pet velikih kristalnih lustera.
Od kradljivaca je spašen vredan klavir na kojem su svirali mnogi umetnici iz zemlje i sveta i dat je na korišćenje Muzičkoj školi „Petar Ilić u Aranđelovcu. Stolice i fotelje iz Kneževe dvorane date su Narodnom muzeju, a 42 skupocene slike i dve tapiserije sklonjene su na sigurno mesto.

Vredno je istaći da se u tom fundusu nalaze i dva remek-dela velikog formata: „Brod – bonaca” i „Brod u buri”, čuvenog nemačkog slikara Aleksandera Kirhera, koji spada u najpoznatije majstore sveta koji su slikali more i brodove. Njegova dela nalaze se u mnogim muzejima: Njujorku, Parizu, Berlinu, Trstu, Beču, Rovinju, Puli…
Prema popisu iz 1941. godine, u Sali kneževa nalazilo se više od 30 slika velikog formata neprocenjive vrednosti istaknutog jugoslovenskog slikara između dva rata, Lukijana Bibića. To su bili portreti (ulje na platnu) vojvoda iz Prvog i Drugog srpskog ustanka i likovi dinastija Obrenović i Karađorđević. Nažalost, te slike su ukradene. Slika vojvode Milana Toplice viđena je u Vojnom muzeju u Beogradu (kupljena iz privatne kolekcije), a dva portreta našla su „utočište” u Muzeju Krajine u Negotinu .
Hotel „Staro zdanje” od 1964. godine dat je na trajno korišćenje AD „Bukovičkoj Banji”. Rešenjem Okružnog suda Kragujevac od 25. oktobra 2005. godine, hotel dobija raniji upis vlasništva u korist opštenarodne imovine – državne svojine. Nažalost, umesto zaštite, Direkcija za imovinu Srbije do sada ništa nije učinila za spas ovog kulturnog i istorijskog dobra. Hotel je zatvoren za goste sredinom 2006. godine, danas se urušava na sramotu i pred očima države i Aranđelovčana.
Turistička agencija grada i ART forum lane su snimili dokumentarni film o propadanju „Starog zdanja”, kako bi skrenuli pažnju javnosti da se jedno od najznamenitijih neimarskih dela Srbije iz 19. veka spasi od potpunog urušavanja. U akciji „SOS za ’Staro zdanje’”, između ostalog, književnik magistar Ivan Zlatković u prigodnoj publikaciji piše: „Svojim učešćem u ovoj akciji postajemo veliko duhovno bratstvo, koje se ne miri sa smrću nečega što je vekovima živelo u srcu svih Aranđelovčana i svih ljudi koji su bar jednom prekoračili njegov prag”.
Neka „Staro zdanje” postane simbol našeg ovovekovnog buđenja; a signal „SOS” i dalje se emituje.

Izvor za tekst> Gradjevinski zurnal i Vikipedija

Sastavila Stanic Dusanka

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: