Душан Тубић: За Томислава Николића – Preneto iz Vidovdana

Душан Тубић: За Томислава Николића
Постављено 22.02.2010
Тема:

ЗА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА

“Кад крену у поход на Србију,
више рачунају на наше војсковође
него на своје. Испред своје војске
шаљу гласнике да објаве
како ће цар срушити великог жупана,
а на његово место поставити
онога кнеза који му највише помогне“.
(из књиге „Завештање Стефана Немање“, писца Милета Медића)

Српска историја је саткана из тешких и још тежих периода, смењују се драматични са трагичним епохамa. Задње две деценије Срби су имали два трагична периода, један Милошевићев од 1990. до 2000. године а други, назовимо га демократски, од 2000. до 2010. године.

За први период су карактеристични ратови, почев од Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине до Косова. Карактеристично за овај период је да су Срби (Милошевић) за све окривљени, а они остварили главну своју стратегијску замисао, што мања Србија.

Други период је што слабија, уништенија Србија. Уништена привреда, поготово село и пољопривреда, и ако постоји криза, иако нисмо један од главних циљева уништења, село је могло опстати, имати шансу. Али, авај, овде је пројектована дужничка криза, даље исељавање, без децентрализације, наталитета, војске.Три константне Западне политике према Србији су: 1. што мања Србија, 2. што слабија Србија, 3. што подељенија Србија. Грађански рат би за њих био идеална варијанта, такав да нас уназади и трајно подели. Што мања Србија је Западна политика и после Милошевићевог доба, после одласка Црне Горе, отмице Косова, настојања да се угуши Република Српске и почетак евакуације Србије преко Саве и Дунава (Статут Војводине). Што подељенија и слабија Србија, има континуитет у лику и делу Бориса Тадића, тако да се често пута запитамо да ли он наставља лошу политику и Милошевића немајући ни оног ауторитета који је овај имао.
Опозиција нам није много боља од власти. Све странке у Србији су на овај или онај начин, мање или више сервилне Западу
Понизни преко сваке мере српски политички „нарциси и златоусти“ непрекидно најављују борбу против криминала и корупције а они све већа. Да нико нема шансу у овој земљи, резултат је њихове владавине: ни сељак, ни привредник (бизнисмен), ни студент… Похлепни, бахати и бездушни. Ћитав овај режим су заправо разна лица Бориса Тадића. Он је и добар и строг, и европејац и патриота, и овамо и онамо, сваком све само да би дуже остао на власти. Његова медијска извештаченост је забрињавајућа. Гримасе, позе, реторика, све је неприродно и усиљено.
Што слабија Србија, не могу рећи да је иста до 2000. и после 2000. године, Слободан Милошевић је бар имао оправдање: санкције, бомбардовање, ратови…  Ипак је очувао ресурсе и омогућио овима да деле, распродају породично благо. Зоран Ђинђић је био бар у једној ствари поштен и барем у једном периоду искрен, оптужио је Запад да су нас дебело слагали, обманули, нема помоћи, нема ни инвестиција, спољни зид санкција никад неће бити подигнут. Но убрзо пошто је почео да искрено говори био је убијен.
Добио је Слободан Милошевић велику финанцијску ињекцију пред сукобе на Косову, за опстанак на власти. Продат је “Телеком“ Италијанима и Грцима за 1,5 милијарди марака. Борис Тадић добија кад год му зафали за изборе. ССП (Споразум о стабилизацији и придруживању потписан па суспендован), “Фиат“, разни страни државници Трајан Басеску; бела шенген виза, прелазни трговински споразум и томе слично.
Колико ћемо ми то осетити, питање је. Изгледа да би за нас најбоље било да нас оставе на миру, али они то не желе, нити хоће да нас испусте. Размишљају да још нисмо дотерани до разумних мера, до оптималне величина мале Србијице. Да ли је Београдски пашалук, Предкумановска Србија, права мера? У овакве пројекције не верујем. Они иду до краја до нестанка Србије са географске карте. У свему томе неће добро проћи ни наши западњаци, наш „круг двојке“. Они кад одраде посао биће одбачени као и други.
То је и поука данас лидеру опозиције Томиславу Николићу да се не заварава да код њих има прођу. Ево рецимо како је прошао Војислав Коштуница који је различитим потезима био елиминисан са власти јер им је сметао око реализације пројекта независног Косова преко Еулекса.
Када је Војислав Коштуница дошао на власт имао је медијску прозивку и медијске нападе да је прикривени националиста, да је како га је Чанак назвао „Шешељ у фраку“. Он је стога био приморан да се доказује да је највећи демократа чиме је слабио своју позицију. Притиснут споља и изнутра био је присиљен да чини уступке. Ригидан врх странке и „проверени кадрови“ му нису могли помоћи да изађе из ове позиције. Србија је била условљена и чинила је уступке, један по један. Никако се не види излаз из те спирале уступака и повлачења.
Николић и Тадић су ојачали јер су медији, НВО, Чедаи Чанак и остали само Коштуницу нападали. Сетимо се закона о помоћи хашким оптуженицима, кохабитацији. Гласови су се одузимали од В. Коштунице и одлазили, неко демократама, док су другима биле ближе патриоте некад радикали а сада напредњаци. При томе не треба да уживају у својој позицији ни Николић ни Тадић јер то бирачко тело није стабилно. Људи су конфузни и тренутно мисле да сте ви најмање лоша опција. Имате код вас и оне који мисле да ће профитирати у транзицији и они који су жељни правде и борбе против корупције, има ту много наивног и лаковерног света. но свему дође крај па и српској наивности.
Пред Николићем као што је и пред Тадићем је да се суоче са многим препрекама. Да не заборавимо Коштуница је имао и оружану пробу на југу Србије. Кад је постао премијер – Срби су прогањани са Косова. Исто тако много се уступака морало поднети да би се формирала влада, Г17 је остао да контролише новац а преко Дулићке и пољопривреду, Драшковићу је поклоњен ресор спољних послова. Добили смо и америчку патриотску телевизију „Фокс“, одустало се од ревизије приватизације. Тадић и његови су полако јачали, а препреке су препуштали Коштуници. То је судбина српских политичара, вечито попуштање и компромиси.
Коштуница је био Трећи пут, изјавио је ни Дедиње, ни Вашингтон нећемо имати, био је демократско-национално оријентисан, само је питање што није ту идеју спровео до краја. А једино је та идеја Трећег пута била права и она је била сметња Западу јер је препозната као опасна.
Јасно је да запад ради на нашим српским поделама, којих ионако има много. Њима треба слаба Србија а то значи подељена у два тора, подељена и сукобљена, на тзв. демократе и тзв. патриоте. Прилика да се то премости је подршка социјалиста али и влада са радикалима, прво на локалу у Новом Саду а после и на националном нивоу.
Оно где наша политичка елита пада је на испиту Европе. Чини се као да не знају ко руководи Европом и какво би тамо нама место било, у случају да нас уопште и приме. Борис Тадић је само фигура која је гурана да нас води „у Европу“.
Уласком у ЕУ ми капитулирамо не само по питању Косова. Немојмо да прођемо као у двадесетом веку, трагично и крваво. На још једну историјску грешку немамо права. Стварно не могу прихватити да нам је нека друга улога намењена, већ да нам отму земљу и име и све.
Ако већ преговарате са њима тражите да добијемо исте услове као и Мађарска, Словенија да уласком у ЕУ још седам година странац не може да купи земљу. Ако то не добијете, где ћете. Или сматрате да ми имамо вишка земље. Ми нисмо пројектовани ни да будемо произвођачи за своје потребе млека и меса а не и за извоз. Задњих година квоте у говедарству и свињарству се смањују, тренд је све гори и гори, а сви други су подизали своје квоте приликом приступања у ЕУ. Мислим да је јасно сваком да њима не требају они који ће Србију подићи и обновити, већ они који ће је покорати и учинити најгором слушкињом. Стога би сви они који мисле да су патриоти и који су у политици ово морали да имају на уму непрекидно.
Наши патриоте морају знати, а пре свега господин Николић да се не могу служити два господара, да јесте потребна флексибилна политика али не и она која непрекидно пристаје на уступке.  Морамо бити свесни да се играмо са државом, можемо је лако прокоцкати. А онда ће нам бити ко зна крив. Добро морамо размислити и не заборавити стару конеску пословицу која каже: “Без државе, без домовине, свако благо је само ђубре“.
Др Душан Тубић

Коментари су власништво особе која их је поставила. Нисмо одговорни за њихов садржај.

Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Марко у 2010-02-22 18:54:36
Господине Тубићу, веома ценим Ваше текстове, али сад Вам морам рећи – претерали сте !
Како можете „у један кош“ да ставите Николића и Тадића ‚? Искрено да кажем, ја припадам СНС Томе Николића и мислим да је то једина опција која може отерати „жуте“ са власти. И не видим по чему су Тома и Борис исти ?
Мислим да сте претерали у критици Николића, јер је то једина права снага која се може супротставити овој пошасти на власти.
Само политика СНС може спасити Србију од пошасти и пропасти.
Зато ( уз пуно уважавање ) Вам морам рећи да грешите у процени и оцени Николића. То је прави лидер, а СНС права странка која може помоћи Србији.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Веља (vgacko76@yahoo.co.uk) у 2010-02-22 21:40:29
Каква је нама корист ако нам у место Бориса дође Тома? Каква је разлика у политици?

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Milka Filipov (filipovmilka@neobee.net) у 2010-02-23 16:02:38
У потпуности се слажем са др Душаниом Тубићем, и не видим неку битну разлику у програму Демократа и Томине Напредне странке, утолико је разочарење веће колико су Николић и Вучић бивше перјанице Српске радикале странке заступали идеју да се српске земље не смеју заборавти (Банија, Западна и Источна Славонија, Република Српска), а сада се тога одричу.Ја се још некако надам у проф. др Воју Шешеља да нам се врати здарав и да са толико храбрости коју је показао У Хагу ухвати се у коштац са корупцијом и криминалом и политиком која ће развијати село и производнју а не само трговину и банкарство и то туђе.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Марко у 2010-02-23 18:43:48
Одговор „Неверном Томи“

Као прво „Име“ ти савршено пристаје.
Свашта си написао, али ништа ниси рекао. давао си ми „домаће задатке“ (?), паметовао, држао лекције, …
Ко је по теби „прави“. Немој делити лекције бесом, већ аргументима „Неверни“. То што ти не волиш СНС, не значи ништа. Ја мислим да је СНС пут за решење проблема, а твој Шешељ је увек део проблема, али никад део решења.
Неверни мој драги, смири се, немаш разлога да се љутиш и вређаш.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Горан (goran08@krstarica.com) у 2010-02-23 19:40:49
Расправа о Томи Николићу је беспотребна и беспредметна. До јуче Српски националиста, борац за велику Србију а данас велики Европејац. Политичар који тако радикално преко ноћи мења ставове није нигде у свету добро прошао па неће ни овде. Полако ће се осипати подршка СНС-у јер народ у Србији тешко прима и не прашта издају. Има још једна ситница која се не сме запоставити-напредњаци у Србији никада нису могли дуго да опстану. Увек су били такви да могу и са овима и са онима само да би дошли до власти, али им је народ увек изрицао пресуду на изборима. Биће тако и овај пут.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Добросав Никодиновић (dnikodinovic@yahoo.de) у 2010-02-23 22:25:50
Да ли је истина да је син Томе НИколића починио кривично дело у САД и да је ухапшен? Тома је наводно интервенисао, али је условљен разбијањем СРС.

Ко зана тачне детаље?

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Балканац у 2010-02-23 23:06:39
Мантра, која се латентно провлачи кроз готово све српке медије о апатичности и незаинтересованости грађана за сопствену судбину представља само још једну од медијских манипулација.
Овакви текстови, попут овог Др. Тубића су у служби гушења наде обичног човека и афирмације промашених визија „увређених праведника“, „великих“ родољуба и „бораца“ за национану егзистенцију. Сви су исти. И Тадић и Николић и Чеда и сви. Сем валда нас исправних (линијаша) критичара који имамо монопол на тумачење српске националне идеје.
Сведоци смо да је на делу покушај убијања воље грађана за било какву иницијативу са намером продубљивања резигнираности у народу чиме се обезбеђује стабилна, али бесплодна владавина коалиције окупљене око ДС-а.
Доминирајући став који се у разним текстовима провлачи на патриотским сајтовима па и у овом Г. Тубића, а који отприлике каже Тома и напредњаци су исти као и ДС преведен у реалан живот значи подршку другосрбијнској деструктивној идеологији и чувању удобне критизерске фотеље у којој квазипатриоте имају илузију своје догматске непогрешивости.
Дискурсу властодржаца који афирмише њихову незаменљивост, готово оркестрирано се (да ли из незнања или из глупости потпуно је небитно) оваквим текстовима прикључују многи наводно национално оријентисани независни аналитичари и интелектуалци. Како другачије протумачити уз овај и многе друге текстове у којима се покушај уласка у сурову стварност, коју детерминише окупација државе, Николићева опција унапред и тенденциозно приказује као визија нове верзије сервилности наше државе спрам запада. Са друге стране ДС-овског и другосрбијанског политичког спектра стижу поруке које СНС-у и њеног председника карактеристишу као националисту, само прерушеног у европског демократу. Дакле могло би се рећи марширају одвојено а туку заједно по тренутно јединој нади која се појавила на српском политичком небу а која представља шансу за профилисање новог, толико траженог спасоносног трећег пута за Србију.
Томислав Николић, несхваћен од готово свих тзв. националних интелектуалних кружока своју позицију и идентитет тражи у народу као врелу животне снаге свих озбиљних организација и државника које је ова земља имала. И налази га што показује конст
Прочитај остатак овог коментара…

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од vlada у 2010-02-24 11:53:27
Пишете острашћено и само показујете какви смо.
Сви паметујете нешто а не сећате се речи Владике Николаја Велимировића како ће нам партизанштина тј. партијашење доћи главе. Ваљда Свети Владика зна нешто. Ако сам члан или симпатизер неке странке онда дајем себи дозволу да о њој и њиховом вођству причам све најбоље без икакве објективности. Али зато члану друге странке могу да саспем све у лице о његовој странци и вођству.
Позивам се овом приликом на речи Верице Бараћ која је пре годину и по или две у емисији Етикетирање на питање водитеља : Динкић или Николић хладно одговорила да је то исто!!! Са образложењем да опозиција никада до сада није ставила питање завршног рачуна државе на дневни ред седнице скупштине!!! Што би требало да буде први и основни задатак сваке опозиције. А ње у Србији нема. Видећете то и по питању Сребренице. Обратите пажњу како ће се понети и гласати опозиција о овој срамној резолоуцији.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Веља у 2010-02-24 14:23:47
За Балканца

Али објасните нам, молим вас у чему би се политика СНС-а разликовала од политике ДС-а?

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Марко у 2010-02-24 14:54:00
„Балканац“ врло добро показује намеру Тубића и свих осталих да „пресуде пре суда“. Николић омасовљава чланство СНС, па није ваљда толика маса нових чланова „маса ретарда“ , а сви остали „маса генијалаца и патриота“?
Овакве дискусије и негативне конотације могу се узети у обзир само да су Николић и Тадић заједно на власти, па да се „цени и оцењује“. Овако, оптужбе, афере, осуде, … немају смисла.
Где је био Тадић у Ђинђићевим „плановима“, а сада је он „бог и батина“ ( посебно батина) ? Ако има толика маса народа да верује у опцију СНС, могу ли онда појединци дати себи за право да – осуђују народ ?
Зашто ја не могу јавно рећи да сам члан СНС ?
Ко је способан осим СНС да ову „немогућу коалицију“ на власти смени ? Када имамо преко 21 милијарде дуга, „повољни“ кредити од Руса, ММФ-а, апартмани по Паризу, прозвани министри ( бивши и садашњи), таксе, намети, порези, …
Зар није крајње време да „коалиција“ оде, а ко то једино може учинити ?
Не прозивам , само указујем. Размислите.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Вуле у 2010-02-24 18:01:02
Створени су стабилни политички системи у свим државама и државицама на простору бивше Југославије. Шта то практично значи? Кока – кола, пепси – кола. Значи и то да „Видовдан“ и „Двери српске“ могу из свих расположивих оружја да туку час по власти час по „опозицији“, али празном, маневарсаком муницијом, јер нема никога ко би званичну мафију стрпао у затвор због свих злодела која су почини народу.
Али, када се“копља лиме“ у Цркви, ђе још увијек има благочестивих владика оданих Вјери и Србству, ту су као што сте видјели глас ћутања, то јест мук, а и камен је проговорио на неправду и хапшење Владике. Ријечју, паде снијег и прекри бријег, и осташе свачији трагови, па и оних који окрећу прсте на пету. Може се сакрити смијер, али не и правац.

[ ]


Re: Душан Тубић: За Томислава Николића (Оцена: 0)
од Dušan Nonković (dusan.nonkovic@gmx.de) у 2010-03-01 09:34:22
Ova analiza g. Tubića je podpuno korektna ako se shvati kao opomena ! Zar nije Nikolić izjavio u svom intervjuu datom politici Online da je Tadićeva politika dobra ali da je nezna sprovesti u delo!? Zar nije Nikolić po napuštanju radikalne stranke otišao na noge američkom konzulu po instrukcije!(izvor politikeO) Tu je na mestu Tubićeva opomena kad kaže da se ne može dvojici gospodara služiti! Bez kritike i samo kritike nema napretka niti prosperiteta narodu Srbije.
I ja sam lično za to da se još jednom ukaže šansa Nikoliću ali mora znati da mu je ovo i poslednja! Ukoliko nju prokocka biće odgovoran za krvoproliće koje će prekriti Srbiju jer ovako kao do sada se više ne može! Doteran je car do duvara ako se carem podrazumeva narod Srbije.
Lično ću podržati g.Nikolića i u Glasu Dijaspore ali mora znati šta se od njega očekuje kako niko nebi kasnije mogao reći da nije znao!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: