Сретан ти рад, Зорице!

Сретан ти рад, Зорице!

Мада још нема ни у наговјештају озбиљних друштвених акција да се спасе очигледно пропадање наших села, хуманистичка и педагошка иницијатива књижевнице Зорице Сентић “Дарујмо реч“ дође као откровење.

Данас, када су наша села готово аветињски опустјела, када се укидају сеоске школе, када је сиромаштво прогутало све што је везано за културу, Зорица је покренула, надасве хуману, а онда и културну и педагошку и просветитељску и практичну акцију како би помогла библиотекама у сеоским школама да формирају, обнове или прошире књижни фонд.

Друштво “Семберски учитељи“ из Бијељине са својим опредјељењем да, такође, помогне школама, педагошким радницима, дјеци, омладини и породицама да што лакше искораче у човјечније и љепше вријеме, не може а да не поздрави тако примјерен гест просветитеља и визионара.

Очекујемо да школске бибилиотеке у нашим селима постану расадници културе, да омогуће лакше сналажење у цивилизацијским путевима и странпутицама, а у крајњој линији, живот на селу учине достојним човјека.

Зато безрезервно подржавамо ову мисију, овај културни покрет уз наду да ће се он проширити и на просторе Семберије и цијеле Републике Српске, јер за умјетност, културу и књигу не постоје границе.

А за ово “сретан ти рад“!

Свако ко је завирио у наше село зна да је то била и остала уобичајена подршка било којој активности. “Сретан ти рад“, кад комшија прави кућу, “сретан ти рад“, кад оре њиву, “сретан ти рад“, кад пече печеницу.

Зато, Зорице! Сретан ти рад!

Бијељина

За Друштво “Семберски учитељи“

15.фебруара2009.

Саво Милићевић

Друштво “Семберски учитељи“

П:С: Драга, Зоко, и ја бих, као један од потпредсједника овог друштва, да ти кажем да ћеш с нама лакше добити многе битке. Радила сам у многим школама које , не да нису имале библиотеке, него нису имале ниједну књигу за обавезну лектиру, па сам доносила књигу из своје библиотеке и читала дјеци, која су “гутала“ сваку ријеч… Кад се сјетим тих часова, буде ми драго, јер знам да сам чинила нешто лијепо , али не могу да останем нијема и не кажем да бих више вољела да је свако дијете могло да ужива у читању књиге када то пожели. Зато хоћу да подржим ову акцију свим срцем. Прихвати нашу испружену руку , јер су учитељи ти који најбоље знају колико је тешко и дјеци и учитељима радити без књиге.

Вели

Eine Antwort

  1. Друштво “Семберски учитељи“, П:С – ovaj dio teksta, pod zajedničkim naslovom “Сретан ти рад, Зорице!“, nije potpisan – autor teksta je Stojanka SEKA Zakić, književnica

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: