KRSTOVDAN – ponedeljak 18. januar

Draga braco i sestre,

ovim Mailom zelim da vas obavestim o predstojecim praznicima i bogosluzenjima koja ce tim povodom biti u Hramu Sv. Save u Hanoveru.

KRSTOVDAN – ponedeljak 18. januar – nema bogosluzenja

Ovaj dan nije praznik, on predstavlja zapravo samo navecerje Bogojavljenja, ili Prosvjascenija, kako ga Rusi nazivaju. Posti se strogo, prvi put posle Bozica, jer je do ovog dana bilo razresenje od posta, zbog Rozdestva Hristovog.

U hramovima se, kad je Krstovdan preko nedelje, sluze pre podne carski casovi a posle podne liturgija sv. Vasilija Velikog.

Nakon liturgije obavlja se veliko osvecenje vodice u samom hramu, dok se sutradan, na praznik, voda osvecuje van hrama, na rekama, ili drugim otvorenim mestima. Za vernike obe vodice su od istog znacaja. Prilikom vodoosvecenja, moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i ociscenje dusa i tela, na osvecenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u vecni zivot i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Kod naseg naroda postoji los obicaj, da se sveta vodica nosi kucama u balonima i velikim posudama. U tu svrhu, za koju je osvecena, dovoljno je poneti je u nekoj manjoj boci, i cuvati preko godine kao svetinju, koristeci je samo u izuzetnim prilikama.

U narodnoj tradiciji postoje razni obicaji i verovanja, koji nemaju crkveni karakter.

BOGOJAVLJENJE – utorak 19. januar – sv. liturgija u 9 casova i veliko osvecenje vode

Jedan od najvecih praznika u hriscanstvu je Bogojavljenje – Epifanija, kada se proslavlja krstenje Hristovo na Jordanu, od strane svetoga Jovana Krstitelja. Ovaj dogadjaj beleze sva cetiri jevandjelista, a apostol Luka navodi da je tada Hristu bilo oko trideset godina.

Dosavsi iz nedaleke Judejske pustinje, sveti Jovan je na reci krstio mnoge, radi ociscenja od greha i ponovnog, duhovnog rodjenja, pozivajuci ih na pokajanje. Hristos je dosao iz Galileje, da bi i sam bio krsten. Tada se desilo Bogojavljenje: kada je Spasitelj izasao iz vode, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh Sveti u vidu goluba, koji je sisao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji!

Praznik je poznat jos iz apostolskih vremena, a u drugom veku pominje ga i sveti Kliment Aleksandrijski.

Nekada na rekama, kasnije u portama, a danas obicno u hramovima obavlja se cin velikog osvecenja vode, koju vernici nose svojim kucama, njome krope svoje domove i cuvaju je kao lek tokom cele godine. U ovim svecanostima ucestvovala je i vojska, zapamcene su velicanstvene litije kroz gradove, u kojima su bile zastupljene sa svojim zastavama razne organizacije, drustva i skolske ustanove.

Uvece, uoci praznika, hriscani pocinju da se pozdravljaju sa »Bog se javi!«, uz odgovor »Vaistinu se javi!« !

Nema pravoslavnog hrama u kome nije prikazano Bogojavljenje na ikonostasu ili na freskama. Nekada se na ovaj dan obznanjivalo kada se ima slaviti Uskrs te godine. Pravo da to ustanovljava, po odredbama vaseljenskog sabora, imala je za celu Crkvu Aleksandrijska patrijarsija.

***

U Beogradu je pre Drugog svetskog rata posle liturgije u Sabornoj crkvi, uz zvonjavu svih beogradskih hramova, i vojnu muziku, kretala litija sastavljena od vernika i svestenika svih prestonickih crkava obucenih u zlatotkane odezde, i patrijarha pod »nebom«, ulicom Bogojavljenskom, danas kneza Sime Markovica, potom Pop Lukinom i Brankovom, do mosta Kralja Aleksandra Prvog, gde je obavljano veliko vodoosvecenje. Cin su propracale salve topova sa kalemegdanske tvrdjave. Patrijarh je potom bacao krst u Savu, za kojim su skakali mladici, a najbrzi je dobijao simbolicnu nagradu. Vracajuci se istim putem, svestenici su do Saborne crkve kropili okolni narod svetom vodicom.

Sveti Jovan Krstitelj – sreda 20. januar – sv. liturgija u 9 casova
Danasnji praznik posvecen je svetom Jovanu, krstitelju na reci Jordanu Gospoda Isusa Hrista. Obojici je tada bilo oko trideset godina.

Tokom godine ovom svetitelju posveceno je vise praznika. Danasnji je najznacajniji. On se naziva Saborom sv. Jovana Krstitelja i nerazdvojno je povezan sa praznikom Bogojavljenjem.

Zaharije i Jelisaveta, »pravedni pred Bogom«, u starosti su dobili sina Jovana, od andjela najavljenog kao »velikog pred Bogom«, koji ce mnoge obratiti veri. Ostavsi rano bez roditelja, ceo zivot je proveo u pustinji, oskudno se hraneci. Svoju propoved je poceo pozivom na pokajanje, krstavao je mnoge, upozoravajuci na pogubnost greha. Nije se plasio da to izrekne i vladaru, zbog cega je mucenicki postradao.

Mnostvo srpskih porodica slavi ga kao krsnu slavu. Slavili su ga i mnogi zanati i esnafi. Sveti Jovan je sirom sveta zastitnik krojaca, kozara, krznara, gostionicara, nozara, zatvorenika, osudjenika na smrt, kao i pevaca i muzicara. Kod naseg naroda je i pokrovitelj kumstva.

U svakom hramu nalazi se njegov lik. Na prastarim vizantijskim ikonama oslikan je sa krilima.

***

Beogradsko narodno pozoriste je u duhu srpske tradicije izabralo ovaj praznik za svoju slavu i prvi put je proslavilo ratne 1942. godine. Proslavljanje prve slave srpskog teatra palo je u dane kada je ova znacajna nacionalna ustanova slavila citav vek svoga postojanja. Na prvoj slavi, sa upravnikom pozorista Jovanom Jocom Popovicem, kolac su lomili doajen drame Dobrica Milutinovic i najmladji clan Opere, Slobodan Malbaski. Ova tradicija nije se dugo odrzala

***

Zeleci vam sretne praznike srdacno vas sve pozdravlja

vas

prota Milan Pejic

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: