OGLEDALO/SPIEGEL – Putujte Srbi, ne trebaju Vam vize – Glas Dijasapore! Ali budite oprezni, informacije temeljito proverite!

http://www.ogledalo-spiegel.com/

Putujte Srbi, ne trebaju Vam vize

Putujte Srbi, ne trebaju Vam vizePutujte Srbi, ne trebaju Vam vize

Građani Srbije od 19. decembra putovaće u sve zemlje EU bez viza, sem u Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu članice Šengena. Putovanje bez viza biće moguće i u Švajcarsku i Norvešku koje nisu deo Unije, ali jesu članice Šengena.

To je rezultiralo dolaskom lou kost kompanija na srpsko tržište, pa ćete od 1. februara do Beča i nazad avionom moći da putujete za 29 evra zahvaljujući niskotarifnoj kompaniji „Niki”. Od danas i „Jat” počinje prodaju karata po ceni od 19 evra, bez taksa, za putovanje u 20 zemalja EU.

Odluka o ukidanju viza odnosi se na građane Srbije koji imaju biometrijske pasoše, izuzev onih sa prebivalištem na Kosovu.
Pored dobre vesti o ukidanju viza, novost je da će po izuzetno niskim cenama od 1. februara građani Srbije avionom putovati do destinacija u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj letovima aviokompanije „Niki”.
– Put do Beča započinjemo cenom karte od 29 evra. Kako se približava datum polaska, cena se povećava, što znači da ako kartu rezervišete poslednji dan, prodaćemo najskuplju kartu koja će opet biti za 45 odsto jeftinija nego ostale karte. Ovim konceptom visokog kvaliteta po niskim cenama možemo da ponudimo karte i onima koji ranije nisu mogli da lete, zbog skupih karata. Procena je da ćemo u toku prve godine poslovanja postići broj putnika od 80.000. Sofija, Hamburg i Bukurešt su destinacije o kojima razmišljamo za proširenje avio-linija – kaže Niki Lauda, bivši šampion Formule 1, a sada vlasnik aviokompanije „Niki”.
„Jat ervejz” počinje danas prodaju promotivnih karata za period od 19. decembra do 12. januara po ceni od 19 eura u jednom pravcu, odnosno 38 evra, koliko košta povratna karta za zemlje EU. U tu cenu nisu uračunate takse. Oni koji putuju turistički moraju da kupe povratnu kartu, a oni koji imaju radnu ili boravišnu dozvolu mogu da kupe kartu u jednom pravcu za zemlju u kojoj žive ili rade. Karte možete da rezervišete na telefonu kol centra 0-800-111-528, a poziv je besplatan. Karta se u roku od tri dana kupuje u poslovnicama „Jat ervejza”.

Lufthanza nudi „Veliki izlet u Evropu” za 16 evra
Lufthanza je juče objavila specijalnu ponudu za evropske letove povodom ulaska Srbije na belu šengen listu. Ova ponuda „Veliki izlet u Evropu sa Lufthansom” uključuje 25 najpopularnijih Lufthanzinih destinacija, koje će od 1. decembra biti dostupne po posebnim cenama. Putnici iz Srbije koji žele da posete Rim mogu to uraditi sa Lufthanzom za 16 evra, ili mogu do Minhena za 21 evro. Svi oni koji nisu ljubitelji zime mogu se odlučiti za sunčanu Barselonu za 24 evra. Putovanje u Kopenhagen košta 35 evra i predstavlja izvanredan izbor, baš kao i Amsterdam za 58 evra. Ako vas posao ili zadovoljstvo povedu u Švajcarsku, odlična vest je da karta do Ciriha košta 28 evra. Venecija i Firenca su dostupni za samo 16 evra. Prestonica mode, Milano, dostupna je sa Lufthansom za samo 17 evra. Šoping u Parizu je nadohvat ruke za 60 evra, a cena putovanja do Londona je 51 evro.

Promotivne cene “Jata”
destinacija povratna karta
Pariz 196
Brisel 178
Beč 177
Milano 155
Dizeldorf 133
* cene su u evrima, sa uračunatim
taksama i važe do 12. januara

Ne izlazite iz kola ako vas zaustavi policija u EU

Ako putujete automobilom u Evropsku uniju, važno je da se odviknete od navika koje ste stekli na srpskim drumovima.
Naši vozači treba da znaju da se kontrola saobraćajne policije u evropskim zemljama razlikuje od sadašnje procedure u Srbiji. Kao što i naš novi zakon predviđa, koga zaustavi saobraćajna policija u EU, izlazak iz vozila nije dozvoljen i može biti protumačen kao napad na službeno lice. Za taj prekršaj u Srbiji novi propis predviđa kaznu od 5.000 dinara, dok je u Evropi taj iznos dosta veći. Savet je da se policajcu pruže „papiri” i da se strpljivo čeka provera. Svaki pokušaj „intervencije”, „ubeđivanja” ili „čašćavanja” treba – zaboraviti. Ko nema važeći atest o ugrađenom plinskom uređaju može loše da se provede na evropskim drumovima. U tom slučaju policajac će pozvati vatrogasnu jedinicu, ona će odšlepati automobil na „bezbednu lokaciju”, a vozač plaća kaznu, dolazak vatrogasaca, šlepovanje i ležarinu dok se ne „otkloni kvar”.

D.M

Eine Antwort

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: