Nemacka i Albanija protiv Argentine

Nemackoj bi se moralo prvo postaviti pitanje, gde je oruzje Istocne Nemacke tada sedme armije sveta po naoruzanju koje je po ujedinjenju dobila u miraz. To oruzje je prodato Hrvatskoj i Bosni i pored toga sto nemacki ustav striktno zabranjuje prodaju oruzja u zategnuta ili ratom zahvacena podrucja a Hrvatska i Bosna su bila takva podrucja. Nije nista novo da Nemacka krsi zakone pa i sobstveni ustav kad je u pitanju profit izvesnih lobiista odnosno profitera! Da im to sve sobstveni narod zna, sto je pored ovakvih njihovih medija skoro nemoguce, takoreci na nuli, nebi nikada dobili mandat za ove svinjarije a i jos manje za bombardovanje Jugoslavije odnosno Kosova i Srbije pa nebi bilo ni ovog medjunarodnog sudjenja. Vlada Srbije je duzna da ako ne drugacije onda putem dijaspore da sve ucini kako bi se saznala istina u zemljama u kojima zivi!Dusan Nonkovic-urednik Glasa

Немачка и Албанија против Аргентине

Косово може да се врати у стање пре проглашења независности само силом, рекли заступници Немачке и Албаније док је представница Аргентине оспорила Албанцима као националној мањини право на самоопредељење
Немачка и Албанија против Аргентине

Сваки представник има право да говори 45 минута Фото Фонет

Заступници Немачке и Албаније који су јуче образлагали своје аргументе у прилог косовској независности поновили су тезе о праву „албанског народа” на самоопредељење после вишегодишње репресије којој су били изложени. Они су назвали апсурдним позив Београда на нове преговоре уз констатацију да је повратак на пређашње стање пре проглашења независности могућ само уз примену силе.

Интересе Србије јуче је у Палати мира заступала Аргентина, чија представница је подсетила на друге сличне ситуације у којима су преговори трајали деценијама док се у случају Косова одустало од тражења решење после само две године преговарања.

Од расположивих 45 минута представник Саудијске Арбије која је признала независност Косова, амбасадор те земље у Хагу Абдулах Алшагруд искористио је свега неколико минута кратко рекавши да су подржали независност Косова „јер је тако одлучио народ”.

Правна саветница немачког Министарства спољних послова Сузане Васум-Рајнер констатовала је да је Косово већ сада држава јер има народ, територију и власт. Покушај да се промени такво стање, према њеним речима, могао би да дестабилизује читав регион.

Уз констатацију да становништво Косова представља народ, а пошто народи имају право на самоопредељење, члан тима Албаније професор Тери Гил је закључио да не постоји забрана сецесије. Он сматра апсурдним позиве демократских власти у Србији да се обнове преговори о коначном решењу за Косово јер се не може заборавити 1999. година. Апсурдно је, како је рекао, ако Влада Србије жели да врати Косову аутономију.
„За грађане Косова то је неприхватљиво. Они не верују и не желе да остану у Србији”, рекао је Гил.

Одговарајући на ове ставове заступница Аргентине Сузана Руиз-Черути истакла је чињеницу да је за решавање проблема у Јужној Африци требало седамдесет година, али и читав век да Хонконг буде враћен Кини.

Обраћајући се суду рекавши да то чини у име Аргентинаца који су погинули у мировним мисијама у бившој Југославији Черутијева је истакла да је циљ њене земље да се одбрани међународно право. Аргентина, како је рекла, никада не би гласала за Резолуцију 1244 да је њом на било који начин суспендован или учињен привременим суверенитет СРЈ на Косову. У тој резолуцији, како је подвукла Черутијева, ниједном речју се не помиње право косовских Албанаца на самоопредељење због тога што они као национална мањина то право и нису уживали, што је био и став међународне заједнице током југословенске кризе.

Стручњак за међународне односе др Александар Фатић каже да није споран аргумент Србије о територијалном интегритету и суверенитету као темељном принципу међународног права, али напомиње да не треба занемарити ни албански аргумент о праву народа на самоопредељење у случају прогона.

„Србија је била у чудној ситуацији јер је инсистирала на повреди територијалног суверенитета, али није порицала да је било прогона. Прећуткивана је, међутим, чињеница да то активира другу страну међународног права – право народа на самоопредељење”, каже Фатић.

Одговарајући на тврдње појединих стручњака за међународно право да репресија не може бити основ за сецесију он каже да се међународно право у домену поштовања људских права дефинише на два нивоа – на нивоу повеље УН што је слабији ниво заштите људских права и на нивоу европске конвенције о људским правима која предвиђа виши ниво заштите. Зато, како каже, остаје да Суд правде оцени да ли прогон какав је био на Косову задовољава услове једног или другог нивоа заштите људских права.

Поред аргумената које ће заступници и противници косовске независности изнети, према Фатићевим речима, од значаја је и чињеница која земља заступа интересе Србије, а која косовских Албанаца. То што интересе Приштине заступају неке од најутицајнијих земаља света може да буде јасан наговештај да мишљење суда неће бити једнозначно у корист Србије. Фатић је уверен да ће крајњи резултат бити замрзнуто стање између Србије и Косова слично ситуацији у којој су Кина и Тајван који функционише фактички као независна држава, иако га Кина не признаје.

Бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић слаже се са Фатићем да ће од великог утицаја на суд бити чињеница ко ће бранити косовску независност.

Овај суд се само једном супротставио Америци када се спорила са Никарагвом доневши одлуку у корист Никарагве, али се Америка одмах повукла из суда. Питање је хоће ли суд још једном донети одлуку која неће пријати Америци”, истиче Јовановић који замера српском правном тиму што наступа са превише оптимизма.

Јовановић аргументе албанске стране оцењује као натегнуте, а поготово став да у Резолуцији 1244 нигде не пише да немају право на самоопредељење.

„То је бесмислено јер ако се каже да Југославија као земља претходница Србије задржава суверенитет над том територијом онда то искључује право на самоопредељење. Као што смо очекивали они највише инсистирају на хуманитарном аспекту као и оне земље које их подржавају. Албанци ће бити на линији изјаве Мадлен Олбрајт, која је током бомбардовања рекла да је Србија изгубила морално право на поседовање Косова због онога што јој се приписује да је урадила”, објашњава Јовановић.

Он такође упозорава да уз све то треба очекивати да ће се суд приликом изрицања мишљења позивати на одлуке Хашког трибунала од којих су неке врло негативне по Србију.

Ј. Церовина

———————————————————–

Шта је у ствари изјавио Овада

Изјава председника Међународног суда правде Хисаши Оваде током видео линка Москва–Хаг који је, како су пренели извештачи, наговестио да мишљење суда неће бити једнозначно, односно „да” или „не” у прилог или против косовске независности изазвала је критике стручњака за међународно право. Из кабинета Оваде је, међутим, стигао деманти у коме се каже да је његова изјава извучена из контекста при томе не негирајући да је нешто тако и рекао. Које формулације је тачно употребио председник МСП-а може се видети на сајту :http://rian.ru/press_video/20091119/194564062.html

———————————————————–

Обрадовић: Изванредно излагање Аргентине

Хаг – Заменик шефа делегације Србије Саша Обрадовић оценио је јуче да је очекиван досадашњи ток расправе о легалности једностраног проглашења независности Косова, а наступ заступника Аргентине назвао је „изванредним”. „Чули смо изванредно правно излагање представника Аргентине на којем смо им захвални. Наредних дана ће бити излагања још држава које ће подржати нашу правну позицију”, рекао је Обрадовић, а преноси Бета.

Изјава представника власти у Приштини „на неки начин је негирала значај међународног права”, назначио је Обрадовић. „Бојим се да је скоро равно правном скандалу изаћи пред Међународни суд и рећи да се међународно право не бави питањем сецесије, нарочито за некога ко претендује да буде најмлађа држава на свету”, изјавио је Обрадовић.

[објављено: 03/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: