НАТО ОТВАРА БАЗЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И ХРВАТСКОЈ?

21:53
РОЗОФ: НАТО ОТВАРА БАЗЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И ХРВАТСКОЈ?

ПОДГОРИЦА – НАТО ће неоспорно тражити од Црне Горе да унапреди капацитете својих лука на Јадранском мору како би била спремна да прихвати америчке морнаричке снаге, оценио је аналитичар канадског института „Глобал рисерч” Рик Розоф.

Розоф у тексту о политици НАТО на Балкану, који преноси подгорички „Дан”, каже да ће Хрватска, као нови члан западне алијансе, и Црна Гора, која има ту перспективу, морати да оспособе луке за прихват америчких војних бродова.

Он сматра да је Барска лука једина у Црној Гори која има капацитете за формирање базе.

„БиХ и Црна Гора ће бити ускоро примљене у НАТО, чиме ће величина блока бити значајно увећана у односу на период од пре 10 година, када је почела његова експанзија на источну Европу”, наводи Розоф, додавши, како преноси подгорички лист, да „Пентагон и НАТО завршавају освајање Балкана”.

Розоф наводи да је Пентагон већ отворио базе, у Бугарској две И Румунији једну, које излазе на Црно море.

„У Бугарској су то Граф Игнатијево и Безмер, а у Румунији ваздушна база Михаил Когалничеану – све три служе за потребе САД, наводи он.

Према његовим речима, ваздушни простор ових земаља се користи превасходно за покретање војних операција у Авганистану и Ираку, а румунска инфраструктура сада „гости” Оперативну структуру Пентагона – Исток.

„Колосална америчка база Бондстил на Косову стара је већ 10 година и захтев да Црна Гора и Хрватска унапреде капацитете својих лука на Јадрану да прихвате америчке морнаричке снаге неминовно ће уследити, тврди Розоф.

„Дан” подсећа да су портпарол НАТО Кармен Ромеро и министар одбране Црне Горе Боро Вучинић раније одбацили могућност да западна алијанса користи базе у Црној Гори.

Розоф, међутим, сматра, како преноси лист, да се, због албанских интереса, наставља агресивна експанзија снага НАТО широм балканског региона.

„Како се довршава распадање бивше СФРЈ, све је изгледније да ће се наставити са претварањем региона у оперативно крило НАТО за покретање војних акција или, како је бивши секретар одбране САД Доналд Рамсфелд говорио, ‘стартну позицију’ за разне операције које ће алијанса спроводити”, тврдити Розоф.

Он је оценио да је само стицајем околности избегнут конфликт ширих размера пре 10 година, када је НАТО напао СРЈ и касније „окупирао Косово”.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: