KNJIGA KOJA ZASLUZUJE PAZNJU!

Published on 11/23,2009

U okviru Sajma knjiga na štandu Ministarstva za dijasporu (1. novembra 2009. godine), posetioci kao i gosti su svojim prisustvom dokazali da postoji veliko interesovanje za dobro pisanu reč.
Promocija knjige „Priče boje vatre“ autora Luke Joksimovića Barbata, izazvala je neobično veliku pažnju prisutnih, koji su imali tada priliku da čuju delove iz knjige „Priče boje vatre“ (čitao ih je nadahnuto naš poznati glumac Milan Mihailović – Caci), kazivanje recenzenta knjige Biserku Rajčić, a i samog autora.

Kako je u okviru programa Ministarstva za dijasporu bila i promocija jedne druge knjige, o kojoj je govorio Luka Joksimović Barbat kao njen promoter. Na opšte iznenađenje prisutnih, Barbat je više govorio o romanu svog prijatelja Zvonimira Mijokovića „Stigma“, no o svojem delu.

Tim svojim postupkom Luka Joksimović Barbat je dokazao, ne samo da je izvanredan pisac, već i ličnu nenametljivost, nesebičnost i ljubav prema bližnjima. Jako neobično za vreme u kojem postojimo, okruženi surogatom svega što je lepo i dobro.

Recenzent knjige „Priče boje vatre“, gospođa Biserka Rajčić (verovatno poznavajući skromnost autora) prisutnima je približila svoje poznanstvo sa Lukom J. Barbatom, njeno oduševljenje, kao i način kojim nam autor približava svet oko nas. Potom, istakla da se svet, koji autor prikazuje, u odnosu na mnoge druge pisce, čini poznat, čak i blizak.
„Sve je u njemu verodostojno. Posebno su sugestivno i slikovito dati likovi. Na svoj način su „neobično-obični“, zbog čega su značajan doprinos razmišljanju o čovekovoj prirodi.
Pogotovu što je ne idealizuje“. Biserka Rajčić je naglasila da „Priče boje vatre“, naravno sa simboličkim značenjem asocira, pre svega, na vatreno krštenje.

Citirajući: „Isus se okrenuo na četiri strane sveta zajedno sa svojim učenicima i izgovorio molitvu, rekavši sledeće: „Čuj me, Oče moj, Oče sveg očinstva, beskrajna svetlosti. Učini moje učenike dostojnim da prime krštenje vatrom. I oprosti im grehe…“

Gospođa Rajčić je naglasila da isto ne objašnjava radi učenosti, znanja-ne znanja, no zbog samog naslova knjige Luke Joksimovića Barbata, čija je proza jezički veoma slikovita (puna), bogata, iznijansirana!

Kako se Luka (autor knjige), slobodno igra rečima, fascinira najbitnijim, ZNANJEM. Znanjem koje uveličava prema svojim potrebama.

„Na osnovu svega rečenog zaključila bih: bez obzira što je knjiga PRIČE BOJE VATRE piščev debi, njegova proza je delo iskusnog i disciplinovanog pisca. Vidi se da je njegova zbirka priča sazrevala kao vino, da bi vremenom dobila posve osoben ukus ili buke, kako kažu poznavaoci vina“.

 

 

Luka Joksimović Barbat je rođen u Srbiji, u onom njenom delu poznatom i nazvanom po reci Toplica, živi i radi u Beogradu.

Profesionalno se bavio muzikom, filosofijom, antropologijom, informatikom, prevodilaštvom i publicistikom. Oduvek se usredsređuje na proučavanje temeljnih duhovnih nauka – na saznanje i otkrivanje smisla bivstva.

Stekao je zvanje Mastera filosofije, Magistra antropologije i Mastera umetnosti. „PRIČE BOJE VATRE“ je Lukina prva objavljena knjiga, a svoje priče je počeo objavljivati sredinom devedesetih godina prošlog veka.

S` obzirom na obično – neobično delo, neka Vam i fotografije sa divne promocije „govore“ po Vašim osećanjima i mislima! Budite prepuni ljubavi, kao što je i sam autor poručio!

 

 

Štand Ministarstva za dijasporu

 

***

 

 

G-đa Biserka Rajičić, autor Luka Joksimović Barbat
i glumac Milan Mihailović Caci

 

***

 

Milan Mihailović Caci čita izvode iz knjige „Priče boje vatre“

 

***

 

 

KULTURNI CENTAR BEOGRADA PROMOVIŠE

„PRIČE BOJE VATRE“,

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: