Tadic odpisao Kosovo/Metohiju u govoru povodom otvaranja vojne baze na jugu Srbije!?

Sta govori Gospodin Tadic o otvaranju vojne baze na jugu srbije!? Rece on; na srpskoj teritoriji nece biti vojnih baza za stranu vojsku! Dali treba to da znaci da on Kosovo/Metohiju vise ne smatra srpskom teritorijom jer tamo postoji i ko zna koliko dugo ce postojati Americka vojna baza i to najveca u Evropi. Iz ovoga sto on rece proizilazi bez sumnje da Tadic Kosovo ne smatra teritorijom Srbije. Tako nesto se nije slucajno izkliznilo politicaru sa tim iskustvom!
Da je ucinio sve da Amerika povuce svoju vojsku iz Bond stila pa da je u nju smestio srpsku vojsku moglo bi se govoriti o nekom znacajnijem dogadjaju. Ovako mu ta baza koja je te silne pare kostala nemoze biti od casti!
A, Mozda on to za strane vojnike smatra Rusku vojsku i Rusku bazu a Americka mu je toliko bliska da i nevidi da je njihova najveca baza u evropi na srpskoj teritoriji ako Kosovo smatra srpskom teritorijom!

Dusan Nonkovic

Отворена војна база „Југ” код Бујановца

(Фото Бета)

БУЈАНОВАЦ – Председник Србије Борис Тадић и министар одбране Дран Шутановац отворили су војну базу „Југ” код Бујановца, истакавши да ће она бити кључни фактор стабилности у том делу Србије, али и развојни потенцијал, будући да ће у њој посао наћи хиљаду професионалних припадника војске.

Председник Тадић је, отварајући базу, истакао да је постојање војне базе у општини Бујановац кључна гаранција сигурности и мира у том делу Србије.

„Сви они који желе мир, стабилност, добре међунационалне односе и регионалну стабилност треба данас да буду задовољни отварањем базе Југ”, рекао је Тадић.

Председник Србије истакао је да отварањем базе „Југ” неће бити задовољни само они који не желе стабилност и мир и желе да југ Србије буде кријумчарски коридор и територија са које ће се ширити организовани криминал.

Војска, према његовим речима, није само гарант суверенитета и територијалног интегритета, већ и један од кључних елеменета државе у борби против организованог криминала и тероризма.

Тадић је додао да на територији Србије никада неће бити туђих војних база.

Он је нагласио да ће се у војној бази „Југ” за учешће у мировним операцијама обучавати и припадници страних војски – искључиво заједно са Војском Србије.

Он је поново указао и на значај уцешћа припадника Војске Србије у мировним операцијама УН за подизање међународног угледа земље, подсетивши да и друге војне институције, попут Војномедицинске академије (ВМА), имају великих капацитета за уцешће у очувању глобалног мира.

Тадић је изразио задовоство квалитетом изграђених објеката, као и самом базом, поручивши да то треба да постане стандард „када будемо градили друге војне базе”.

Према његовим речима, Србија не може да замисли своју будућност без добро опремљене и увежбане војске, која подиже међународни кредибилитет државе, супротставља се организованом криминалу и обезбеђује мир и стабилност и развој за све грађане.

Тадић је истакао да ће база „Југ” служити не само професионалним војницима, већ да ће бити на услузи свим људима, без обзира на верску и националну припадност, који живе на југу Србије.

Председник Србије је навео да ће у бази „Југ” сви људи моћи да се лече, а да ће Војска, и кроз инжењеријске радове на путевима, доприносити квалитету животног стандарда свих грађана.

Тадић је подсетио да на југу Србије живе Срби, Албанци, Бугари и Роми, истичући да ће све нације у Војсци имати квалитетан ослонац за мир и стабилност.

Он је додао да се то односи не само на Војску, већ и на полицију и припаднике жандармерије, наглашавајући да је то демократска Србија која води рачуна о свим својим грађанима, без обзира на националну припадност.

Тадић је подсетио да је и он сам, као министар одбране, започињао изградњу ове базе, додајући да је добро што је завршена и тиме подигнут ниво безбедности, стабилности и развоја.

Према његовим речима, отварање базе „Југ” је значајно и за економски развој југа Србије и допринеће, заједно са довршетком Коридора 10, регионалном развоју тог дела Србије.

Министар одбране Шутановац подсетио је да је база Југ најзначајнији и највећи инфраструктурни објекат који је у протеклих неколико деценија изградило Министарство одбране и прецизирао да је у њену изградњу уложено више од милијарду и седамсто милиона динара.

Председник Србије Борис Тадић у друштву премијера Србије Мирка Цветковића, министра одбране Драгана Шутановца и војног и државног врха обилази објекте у војној бази „Југ” на брду Цепотина код Бујановца (Фото Бета)

Шутановац је најавио могућност проширења базе на додатних 60 хектара, како би она постала и центар за обуку учесника мировних операција.„Жеља нам је да ова база постане модел за изградњу база у Србији”, рекао је Шутановац.

Истакавши значај цивилно-војне сарадње и допринос базе економском развоју региона, Шутановац је објаснио да ће, осим што ће тај војни објекат бити место где ће се запошљавати локално становништво, цивилима бити доступни и њени медицински капацитети.

Комплекс на коме се налази база заузима око 35 хектара земљишта са 66 објеката, од којих су 44 објекта високоградње, укупне површине око 22.000 квадратних метара.

База треба да пружи услове за живот око хиљаду војника и полицајаца, смештај специјалне опреме и техничких средстава, чиме ће бити повећана борбена готовост јединица које имају специфичне задатке на простору Копнене зоне безбедности.

База, поред објеката за смештај људства, опреме и технике, има и капацитете за обуку, логистичку подршку, одмор и спортске активности.

У бази су сада смештени припадници 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде копнене војске, који су протеклих година били у неадекватном простору напуштене фабрике „Црвене заставе” у Бујановцу.

Церемонији отварања базе присуствовали су и премијер Србије Мирко Цветковић, војни врх Србије, представници локалне власти и чланови дипломатског и војно-дипломатског кора.

 

Танјуг
[објављено: 23/11/2009]
stampanje posalji prijatelju

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: