Злочин над Србима државна тајна hrvatske vlade

 

Злочин над Србима државна тајна

Због објављивања досијеа о ликвидацији 611 Срба у Сиску, против новинара Домагоја Маргетића поднесена кривична пријава

Домагој Маргетић се суочава са кривичном пријавом

Од нашег сталног дописника
Бањалука, 13. новембра – „Због тога што сам објавио досије о злочинима у којима је 1991. и 1992. године убијено 611 Срба у Сиску, министар унутрашњих послова Републике Хрватске Томислав Карамарко поднео је против мене кривичну пријаву због одавања државне тајне.” Ово је данас на конференцији за новинаре, одржаној у Бањалуци, изјавио хрватски новинар и уредник загребачког портала http://www.necenzurirano.com. Домагој Маргетић.

По Карамарковој пријави, истрагу против Маргетића је покренуло Државно тужилаштво Хрватске, а саслушаван је 4. и 5. новембра у Управи криминалистичке полиције у Загребу. „Невероватно је да је у држави која је чланица НАТО-а и кандидат за пријем у Европску унију ратни злочин почињен над 611 српских цивила проглашен државном тајном. Мој грех је, дакле, то што сам имао храбрости да јавности, не само у Хрватској него и региону, обелоданим истину, које би се у свим иоле цивилизованим земљама њена власт застидела”, рекао је Маргетић.

Он је истакао да је, осим имена жртава, објавио и имена осумњичених за злочине – наредбодаваца и извршилаца. На овом списку су Иво Бобетко, Јосип Брајковић, Ђуро Бродарац, Владимир Миланковић, Жељко Хлишић, Драго Бошњак, на чију душу иде нешто мање од стотину убијених сисачких Срба, затим Екрем Мандал, који је учествовао у ликвидацији више од 120 српских цивила. На списку су и имена Младена Гложинића, Игора Балија, Јосипа Шикића и Звонка Краља.

„Због мога истраживачког новинарства и рада у експертском тиму за борбу против тероризма и организованог криминала југоисточне Европе одавно сам на мети мафијашко-политичких кругова у Хрватској и региону. Недавно сам објавио досије о прању новца, који су политичке елите опљачкале у Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији. Објавио сам и досије о дуванској мафији, затим о везама хрватских политичара са иранским обавештајним службама… Убрзо после тога, Обавештајносигурносна агенција ме је обавестила да је тајно снимила разговор у којем је забележено да је једном припаднику мафијашког клана Идризи у Загребу плаћено 250.000 евра за моју ликвидацију. Да то није била пука прича показало се крајем прошлог месеца када је подметнут пожар у мојој кући, и то у соби у којој су спавали моји малолетни нећаци. Срећом, дим нас је пробудио па сам успео да спасим нећаке, а ватру смо успели да угасимо. Полиција је утврдила да је пожар подметнут, али није открила ко је то учино”, казао је Маргетић.

 

Б. Марић
[објављено: 14/11/2009]
stampanje posalji prijatelju

 

Izvor, PolitikaOnline

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: