Draga braco i sestre

Draga braco i sestre
Sv. velikomučenik Dimitrije Solunski, koga crkva proslavlja 8. novembra po novom tj. 26. oktobra po starom kalendaru, rodom je bio iz Soluna, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je bio da goni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika. To se zbilo u početku 4. veka.
Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li treba život ovog svetitelja locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka. Po jednima, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci su mu preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara. Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su se čuvale mošti sv. Dimitrija. Grad je sačuvan od zemljotresa, bolesti, opsada. Mnogi su našli isceljenje i utehu pred ovom svetinjom. I sv. Sava Srpski, kako beleži Domentijan: „dođe u solunski grad i pokloni se svetom velikom čudotvorcu Dimitriju… i celiva njegovu časnu ruku“.
Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi. U Srpskoj crkvi čak preko 120 hramova je njemu posvećeno. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu se nalazi od 1388. godine.

Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime.
Mnogobrojne su srpske porodice koje slave Sv. velikomucenika Dimitrija kao svoju krsnu slavu.
U Hanoveru je sutra, u nedelju 8. novembra, Mitrovdanski sabor. Hram Sv. Save, Mengendamm 16 c, 30177 Hannover.

Posle sv. liturgije koja pocinje u 10 c. predsednik CO ce  u 12 c. otvoriti Sabor na temu: „Gde smo mi Srbi u Hanoveru i okolini danas?“ – Sta da se radi da nam sutra bude bolje?
Sledece teme bice obradjene: – Svetosavski centar i njegove mogucnosti – Nas polozaj u nemackom drustvu grada i zemlje u kojim zivimo – Srpska skola, zabaviste, pravoslavna gimnazija – Duhovno-sozijalno i pravno savetovaliste, staracki stanovi i domovi – Pitanje groblja za pravoslavne vernike u Hanoveru i okolini   kao i druge teme koje budu predlozene za diskusiju.
od 14 c. ZABAVA uz musiku „AS Benda“ iz Bilefelda sve do 19 casova.
Obavestite i druge pa dodjite da razgovaramo a i da se proveselimo.

Srecan Vam praznik braco i sestre !
Vas svestenik
o. Milan Pejic

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: