O korektnosti Gospodje Liht povodom intervjua o dočeku Gospodje plavšić – orginalni intervu može su ptočitati u produžetku komentara

O korektnosti Gospodje Licht moglo bi se tek onda govoriti kad bi barem jednom rečju napomenula da je Haški sud jednostrano instalirani sud koji ima politički zadatak da podvine Srbiju u smislu nove kolonijalne zemlje. Kogod je i malo politički verziran, a G. Licht to jeste onda mora znati da je sud u Hagu veštačka tvorevina i da su njegove metode krajno nepravedne, neuravnotežene i jednostrano izbalansirane!
Primera radi, Svaka osoba pa i institucija a pogotovo sud snose odgovornost ako odbiju pružanju pomoći životno ugroženim osobama i morale bi u tom slučaju i same da se nadju pred sudom zbog namerno propuštene pomoći sa posledicom smrti. Znati da je nekom život ugrožen i znati da mu se može pomoći a to neučiniti, ne pružiti pomoć, čak je i zakonski definisano, je u najmanju ruku, ubistvo iz nehata! Miloševiću ta pomoć nije pružena. Da podsetim, po svim sudskim pravilima važi jedna osoba za nedužnom, nevinom, sve dok mu se tome suprotno ne dokaže. Po mojem taj Haški sud nije ništa drugo do atrapa korektnog suda! Prema tome i ova, g. Lict je tendeciozno definisala svoje odgovore jer pitanje svih pitanja nije dočekati i kako dočekati g. Plavšić već je pitanje svih pitanja dali je taj sud korektan i dali se opravdano može zvati sudom!? Sud koji sudi samo srbima i to papreno a pušta na slobodu takve poput Ramuša i Orića ne zasluzuje da se tituluje kao sud. Jednog dana će se sigurno i tim akterima tog suda suditi za učinjene propuste sa smrtnim posledicama i pasivnosti kad je u pitanju zločin poput trgovine ljidskim organima!
Dušan Nonković-urednik Glasa Dijaspore

 

ИНТЕРВЈУ: Соња Лихт

Плавшићева у Београду није дочекана као хероина

Фото Л. Адровић

„Пуштање на слободу Биљане Плавшић произвело је различите закључке и емоције у вези са Хашким трибуналом. Управо људи који сматрају да је неопходно да тај суд функционише сада постављају питање зашто је она уопште изашла из затвора, као да то није одлука тог истог суда. Она је одлуком суда слободни грађанин и може да иде где год хоће. За мене је једино значајно да је изашла пред суд и да је одслужила казну за веома тешка дела”, каже за „Политику” Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност.

Коментаришући дочек који је у Београду бившој председници Републике Српске приредио премијер РС Милорад Додик она истиче да је то Додиково право и оцењује да је од доласка Плавшићеве направљен непримерено значајан догађај. „Мени је важно како се понашају посленици моје државе, а очигледно су се они понели према томе као према потпуно приватном догађају”, рекла је она.

Може ли то бити Додикова сасвим приватна ствар с обзиром на његову функцију?

То није питање за нас, већ пре свега за јавност у РС и питање Додикове политичке садашњости и будућности. Не мислим да је наша држава могла то да забрани, нити је требало да забрани, нити је требало да се на било који еуфоричан начин односи према томе.

Тај дочек је, ипак, био у Београду. Имате ли утисак да су овдашње власти прећутно подржале Додиков потез?

Не. То се не би могло закључити на основу елемената догађаја којима располажемо. Додик има право да дође у Београд и да ту дочека било кога. Биљана Плавшић је осуђена пред Хашким трибуналом и суд је одлучио да је после две трећине одслужене казне пусти на слободу, што је редовна процедура у скандинавским земљама где је она и служила казну.

Мислите, дакле, да су наши званичници исправно поступили?

Да. Не верујем да су могли другачије да поступе. Шта да раде, да јој одузму држављанство? Имају ли право на то?

Како разумете изјаву министра Расима Љајића да Београд због међународне заједнице мора да буде опрезан у односима са Плавшићевом? Да ли то заиста може да нам штети?

Министар Љајић је у овом тренутку најкомпетентнији кад је реч о односу са Хашким трибуналом. Наравно да би могло да нам штети да је њој овде приређен дочек као да је хероина. Иначе, мислим да је непримерено дочекати као хероја иједног човека који је на било који начин био повезан са таквим злочинима. Подсећам да је Насер Орић у Сарајеву дочекан као херој, што се овде није десило са Биљаном Плавшић.

Какву је поруку Додик послао људима који живе у РС и Федерацији БиХ слањем државног авиона за Плавшићеву?

Додик је њу и испратио у Хаг и имао је са њом једну врсту политичке комуникације која му је у том тренутку нешто значила. Видећемо какве ће дугорочне утицаје то имати на његову каријеру и на ситуацију у БиХ, али могу да спекулишем да му је можда овај потез, у сусрет веома озбиљним одлукама, био потребан да би показао да ни на који начин неће да доводи у питање оно до чега је људима у РС очигледно стало, а да истовремено размишља и о будућности не само РС већ и Босне у целини.

 

А. Маринковић
[објављено: 30/10/2009]
stampanje posalji prijatelju

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: