ЦРНОГОРЦИ НАЈАВИЛИ БОЈКОТ КОСОВСКИХ ИЗБОРА

ЦРНОГОРЦИ НАЈАВИЛИ БОЈКОТ КОСОВСКИХ ИЗБОРА

ГРАЧАНИЦА – Црногорска демократска странка Косова (ЦДС) саопштила је да ће највероватније бојкотовати изборе на Косову, заказане за 15. новембар, због, како су навели, тешке дискриминације Централне изборне комисије Косова (ЦИК) према расељенима са Косова и Метохије који бораве у Црној Гори.

Како је саопштено из ЦСД, ЦИК је смишљено и намерно прецртала више од 12.000 уредно регистрованих бирача у статусу расељених, који бораве у Црној Гори од 1999 године.

ЦИК је без икаквог озбиљнијег аргумента одлучила да само 493 расељеника са боравиштем у Црној Гори могу остварити право гласа путем поште, док осталих 11.500 бирача које је 2001. регистровао ОЕБС, да би гласали морају доћи лицно на Косово, саопштено је из ЦДС.

Из ове странке упозоравају да насупрот њиховим очекивањима, није створен ни минимум услова за одржавање фер и поштених локалних избора на Косову.

ЦДС истиче да не жели да буде декор онима који се само декларативно залажу за поштовање грађанских и људских права свих националних заједница на Косову, а у пракси су најсвирепији извршиоци геноцида над Црногорцима, Србима, Ромима и другим неалбанцима.

„Једноставно,не желимо да легализујемо насиље над нашим народом. Одлука ЦИК-а је уједно још један доказ да су косовске власти посебно злонамерне према Црној Гори и Црногорцима, које су, такоде смишљено, изопштили из Устава Косова и уопште тамошњег институционалног система”, наведено је у саопштењу.

ЦДС се пријавила за учешће на изборима за општине Приштина, Косово Поље, Ђаковица, Пећ и Дечани, а кандидати за одборнике из ове странке већ су донели одлуку да се повуку, тако да је само питање тренутка доношење и формалне одлуке о бојкоту избора које ћемо свакако сматрати нелегалним и незаконитим, истиче се у саопштењу.

Танјуг

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: