Cvetković neće posvadjati vladu – komentar-tekst Politeke onlajn je u nastavku komentara

Cvetković je u to vreme stajao pred veoma teškom odlukom kojom se na jednoj strani moralo uddovoljiti obavezi prema svojoj zakletvi da se odvraća zlo od svoga naroda, prolivanje krvi i onako kroz predhodne ratove iskrvavljene i iscrpljene Srbije a sa druge strane ne učiniti sebe svojim podpisom na izvestan način saučesnikom hitlerovog krvavog pohoda. Neka sebi niko neuobražava da bi tako kompleksno pitanje tog vreme neko znao unapred koje bi bilo najbolje rešenje.
Neka niko ne misli da se ovim stavljam na jednu ili drugu stranu, jednostavno mi smeta ta prepotentnost skojom se prilazi ovom problemu. To vam je ono kao Kolumbovo jaje, posle su svi pametniji.
Dali bi svojim podpisom spasio više života to je opet druga priča jer da je kroz tu olakšicu pobedio Hitler nad rusima završili bi svi kao sterilizovani  robovi u Nemačkim krematorijumima pa od srba nebi na kraju krajeva niko ostao živ! Tako gledano može se doći samo do jednog zaključka a to je da je ova rehabiltacija kao i ova diskusija došla u pogrešno vreme jer Srbija ima prečih zadataka od ovakvi rehabiltacija koji cepaju Srbiju i čine u ovo prekernom vreme umesto jačom sve slabijom! Ti koji su u ovo vreme predložili tu rehabiltaciju nisu bili dobronamerni prema Srbiji!

Dušan Nonković

Цветковић неће посвађати владу

Мада су рехабилитацију потписника Тројног пакта потпуно различито оценили, представници коалиције на власти не мисле да ће то угрозити њихову сарадњу

Различити ставови о рехабилитација некадашњег председника југословенске владе Драгише Цветковића који је 1941. године потписао Тројни пакт неће нарушити односе унутар владајуће коалиције, али ће још једном отворити расправу о односу према антифашистичком наслеђу у Србији, сагласни су и страначки представници и аналитичари политичких прилика.

Најава министра унутрашњих послова и председника Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића да ће својим коалиционим партнерима са којима има споразум поставити питање „како ће полиција на улици да реагује кад највиши државни органи и политичари замењују тезе и ревидирају историју” изазвала је негативне реакције у делу коалиције на власти, пре свега код Г17 плус и СПО-а. Они су истакли да као представник извршне власти Дачић не може да се меша у послове суда, који је донео одлуку о рехабилитацији.

Оцене представника Демократске странке биле су нешто умереније, али се и председник Скупштинског одбора Бошко Ристић позвао на начело поделе власти додајући да „очекује да ће ту одлуку СПС прихватити као реалност”. Ђорђе Милићевић, портпарол СПС-а, каже, међутим, да у тој странци немају никакву дилему ко је био Драгиша Цветковић и ниједан суд не може да ревидира његову историјску улогу. „Наравно да знамо и разлику између извршне и судске власти, али Ивица Дачић је, оцењујући да ће одлуку о рехабилитацији поздравити десничарске организације које тужилац хоће да забрани, поставио питање како онда полиција да реагује на улици, кад неки државни органи мењају историју”.

Милићевић, ипак, наглашава да овакав различит став према прошлости неће нарушити односе унутар власти јер, како каже, „важно је да се слажемо око будућности, а не око прошлости”.

Јелена Триван, портпарол ДС-а, каже такође да је та странка „привржена антифашистичкој борби”. Према њеним речима, унутар коалиције ће се вероватно разговарати на ову тему, али то, како истиче, не може угрозити стабилност власти. Да односи унутар владајуће коалиције неће бити угрожени сматра и политички аналитичар Бранко Радун. Он каже да је реч о уобичајеним размимоилажењима унутар владе којима не треба дат превелики значај.

„У нашем друштву никада није разрешена својеврсна пат позиција кад је реч о антифашистичком наслеђу – део наступа са позиција идеологије антикомунизма и има утисак да би залажући се за антифашистичку традицију афирмисао партизане, док ови други инсистирају само на антифашистичком карактеру тог покрета да не би рехабилитовали четнике. На тим позицијама су и странке унутар владајуће коалиције, ни оне често не могу да се уздигну изнад четника и партизана и да покушају да наше антифашистичко наслеђе посматрају одвојено од идеологије, као што су то рецимо урадили Руси одвајајући ту борбу од Стаљинове владавине и истичући у први план обичног руског човека, а не било ког политичара”, каже Радун.

Он објашњава и кад је реч о Драгиши Цветковићу да је свакако била врло проблематична одлука да се прогласи народним непријатељем и ратним злочинцем човек који је пакт потписао по одлуци владе и Крунског савета и који, извесно, није био политички наклоњен Хитлеру. „Он може бити крив за погрешну политичку процену, али није због тога ратни злочинац”, истиче Радун.

Г. Новаковић

——————————————-

Шта је писала „Политика”

„Политика” је поводом потписивања Тројног пакта 25. марта 1941. године објавила ванредно издање са насловом на првој стани „Југославија је приступила пакту трију сила под условом да за све време трајања рата Немачка и Италија не траже прелаз нити превоз својих трупа преко југословенске територије”. Сутрадан „Политика” потписивању споразума посвећује прве три стране и објављује текст Протокола о приступању Југославије Пакту трију сила, говор Драгише Цветковића и одговор министра спољних послова Трећег рајха Јоакима фон Рибентропа, као и текстове гарантних нота које су разменили Драгиша Цветковић и министри спољних послова Немачке и Италије. И Фон Рибентроп и његов италијански колега Галеацо Ћано потврђују да ће њихове земље „увек поштовати суверенитет и територијални интегритет Југославије”. „Политика”, такође, пренела је и да су после потписивања „г. Цветковић и Цинцар-Марковић били примљени код г. Хитлера који је са њима дуже конферисао”.

[објављено: 29/09/2009]
stampanje posalji prijatelju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: